Fahiş kiraya 3'lü plan: Büyükşehirlerdeki artışlara sınır getirilecek

Yaşanan sorunun çözümü için ilgili bakanlıklar çalışmaya başladı

Fotoğraf: AA

Hükümetin Fahiş Kira artışlarını kontrol edebilmek için başlattığı çalışmaya ilişkin alternatifler ortaya çıkmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, ilgili bakanlıklar ve AK Parti genel merkezinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada üç seçenek üzerinde duruluyor. Bunlar, "TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, belediye ve şirketlere kiralık konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki artışlara sınır getirmek" olarak dile getiriliyor. 

Uygulanabilir seçenekler üzerinde duruluyor

Edinilen bilgiye göre, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve genel başkan yardımcılarının katılımıyla yapılan toplantılarda, ‘uygulanabilir’ seçenekler üzerinde duruluyor. Bunların bir kısmının serbest piyasa koşullarına aykırı olacağı ve sonuç alınmasının zor olacağını dile getirenler de bulunuyor.

Ortaya atılan formüller, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra son şeklini alacak ve kamuoyuna açıklanacak.

Hollanda modeli

Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki Kiralık Ev fiyatlarına müdahale etme kararı aldı. Ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Toplu Konut ve Mekansal Planla ma Bakanı Hugo de Jonge, yeni düzenleme ile aylık 1250 euroya kadar kiraların, "arz-talep oyunundan" korunacağını açıklamıştı.

Yeni plana göre, kirası 763 Euro’ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirilecek. Evlerin büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama yapılacak ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için puanına göre en fazla 1000 ile 1250 Euro arasında bir kira bedeli saptanacak.

Haberin tamamı için

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU