Kolombiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti: İşsiz başkan CV bırakıyor

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, 20-22 Mayıs 2022 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret vesilesiyle, ikili ilişkilerin zeminini güçlendirildi muhtelif metinler imzalandı.

Açıkçası kayda değer bir 'stratejik' mesele yoktu. Zira 20 gün önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika turu kapsamında Kolombiya'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş; Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque ve Dışişleri Bakanı Marta Lucía Ramírez ile görüşmüştü.

Bu bağlamda Ivan Duque'nin görev süresi 2 ay sonra doluyor. Haftaya yapılacak olan seçimlere aday olamadı. Görev süresi boyunca Kolombiya tarihinin en büyük ve en çalkantılı sokak gösterileri gerçekleşti.

Kolombiya Cumhurbaşkanları içerisinde belki de en başarısız devlet başkanlarından biri oldu. Dolayısıyla görev süresi neredeyse bitmiş olan bir devlet başkanın resmi ziyaretine de; 'diplomatik' bir aksiyon dışında başkan bir anlam katmamak gerekir.
 

3.jpg
Fotoğraf: AA

 

Zaten Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque de sadece Türkiye'ye değil aynı zamanda İngiltere ve İsviçre'yi de kapsayan bir Avrupa ziyaretinde bulundu.

Duque'nin resmi temasları Başkent Ankara'da değil, İstanbul'da gerçekleşti. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Duque'yi İstanbul Dolmabahçe'deki ofisinde ağırladı. Duque hem İstanbul'da hem de Londra ve Davos (İsviçre) duraklarında çevresel, ekonomik ve ticaret konularını gündemine aldı.

Duque, Avrupa turuna çıktığında Kolombiya'da gündem; bir uyuşturucu kartel liderinin "El Clan del Golfo"nun yakalanması ve 29 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin mutlak favorisi Solcu Petro'nun gündeme getirdiği "güvenlik riski nedeniyle seçimlerin askıya alınacağına" yönelik eleştirilerin ortasında gerçekleşti.

Dolayısıyla Duque, kendi ülkesinde ekonomik, güvenlik ve siyasi meseleler bu kadar tartışılıyorken ve görev süresinin bitmesine günler kalmışken bir Avrupa seyahatine çıkması; başkan Duque'nin görevinden ayrılmasından sonra yeni bir iş arayışında olduğu yönünde eleştiriyi de beraberinde getiriyor.

Nitekim Duque’nin heyetinin gündemide ekonomi temelliydi. Bu gezide Cumhurbaşkanı Duque'ye Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanları María Ximena Lombana; Çevre Bakanı Carlos Eduardo Correa; Sağlık Bakanı, Fernando Ruiz; Maden ve Enerji Bakanı Diego Mesa ve resmi ajans ProColombia Başkanı Flavia Santoro eşlik etti.


Duque'nin Türkiye ziyaretinde 3 anlaşma yapıldı; Türkiye, Kolombiya ile ilişkileri 'Stratejik Müttefik' statüsüne yükseltti

Cumhurbaşkanı Iván Duque, Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili gündemin ana konularını görüştü ve ticaret, yatırım, güvenlik, teknik işbirliği, göç, kültür ve eğitim ile ilgili konularını ele aldı.
 

4.jpg
Fotoğraf: AA

 

İki ülke arasında 3 konu başlığında mutabakata varıldı. İmzaladıkları işbirliği araçlarından;

Birincisi, iki ülkenin Sağlık Bakanlıkları arasında ulusal aşı üretimi, sağlık ve halk sağlığı sistemlerinin güçlendirilmesi, acil veya afet durumunda sağlık hizmetleri vb. için uygulamaların alışverişine odaklanan bir işbirliği anlaşmasıydı.


İkincisi, Kolombiya Milleti Genel Arşivi ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Müdürlüğü arasında imzalanan İşbirliği Protokolüydü.

Bu anlaşmanın amacı, iki ülkenin kurumları arasındaki işbirliğini teşvik etmek; ulusal yasalarına uygun olarak araştırma yapmak ve arşiv belgelerinin çoğaltılmış örneklerini değiştirmek; arşiv alanında uzmanlar arasında değişim faaliyetleri yürütmek; arşiv yayınları alışverişinde bulunmak ve bilimsel toplantılar ve sergiler düzenlemekti


Üçüncüsü ise, Kolombiya Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yüksek Öğretim Kurumu arasında imzalanan Eğitim İşbirliği Anlaşmasıydı.

Bunun amacı, her iki tarafın yüksek öğretim kurumları arasında akademik ve bilimsel değişim için alanlar yaratacak mekanizmaları teşvik etmek; aynı şekilde, iki ülkenin yükseköğretim kurumlarından öğrenci, akademik personel ve araştırmacıların eğitim ve staj hareketliliğini belirli programlar çerçevesinde desteklemekti. 

Kolombiya Cumhurbaşkanı, Erdoğan'la görüşmesinden sonra ülkelerin "ilişkilerde önemli bir adım" attığını ve bunu "stratejik ilişki" statüsüne yükseltilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Görüşmede Kolombiya Devlet Başkanı, Türkiye'nin Kolombiya'yı ticari bir müttefikten stratejik bir müttefike dönüşerek tanımasına da teşekkür etti.
 


Duque, Londra'dan İstanbul'a ilk geldiğinde Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) ile görüştü, ardından Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir konferansa katıldı.

Deniz ticareti, denizcilik işletmeciliği, metalurji ve kömür gibi sektörlerde faaliyet gösteren bir Türk holdingi olan Yıldırım Holding'de kahvaltı yaptı. Daha sonra Kolombiya'da varlığı bulunan veya ilgi duyan Türk yatırımcı ve işadamlarından oluşan heyetlerle görüştü. 

Bunun dışında iki ülke arasında eğitim, göç, güvenlik ve iklim değişikliğiyle mücadelede de işbirliği yapılacak.

İki ülke arasındaki işbirliğinin hedefleri olarak Duque, önümüzdeki on yılda ikili ticareti dört katına çıkarmanın altını çizdi. Ayrıca, Türk şirketlerinin Kolombiya'ya 400 milyon avroluk yatırım yapacağını söyledi.

Şaşırtıcı bir şekilde Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque'nin eşi María Juliana Ruiz, eşinden daha fazla Türkiye ile ilgiliydi. Kolombiya Cumhurbaşkanı'nın eşi Ruiz, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye temsilcileriyle ile buluştu.

İstanbul'da bulunan Gasto Local ve Street Food Restoranda María Juliana Ruiz'i ağırlayan WFP Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Nils Grede, kendisine Türkiye'de kamu kurumlarıyla birlikte yürüttükleri SES Programı hakkında bilgi verdi.
 

2.jpg
Fotoğraf: AA


Cumhurbaşkanı Duque, gezisinin ilk durağında Londra'da çevre koruma ve iklim değişikliği gibi konuları konuşacağı Galler Prensi Charles ve oğlu Cambridge Dükü William ile görüştü. Burada Başbakan Boris Johnson ile yapılan görüşmelerde yeni bir STA(Serbest Ticaret Anlaşması) imzalandı.

Daha sonra Hükümetinin çevresel başarılarını anlatacağı İngiliz Hükümeti'nin farklı alanlarından yetkileriyle bir araya geldi.

Kolombiya cumhurbaşkanı İstanbul ziyaretinin ardından Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Yıllık Asamblesi'ne katılmak üzere Davos'ta (İsviçre) bir mola verdi. Burada da İş dünyasının temsilcileriyle görüştü.


Sonuç olarak Kolombiya Cumhurbaşkanı, görev süresinin son günlerinde sırasıyla Londra, İstanbul ve Davos'ta bir hava aldı. Güzel bir gezi yaptı.

Duque, Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra bir uluslararası şirketin Kolombiya danışmanlığı veya direktörlüğü getirilme arzusuyla; Kolombiya'da yatırım yapan veya yapmak isteyenlerle görüşmeye çalıştı. Kendisini hatırlattı. Başarılı oldu mu? Bu sorunun cevabını da zaman gösterecek.

Doğrusu, ikili görüşmede uyuşturucu meselesiyle ilgili de birtakım anlaşmaların gerçekleştirilmesi gerekliydi. Özellikle geri kabul anlaşması ve veri paylaşımı konularında da ilgili bakanlıklar arasında bir koordinasyon kurulabilirdi.

Çünkü Türkiye'nin adı; Kolombiya'daki Cali Karteli üzerinden Türkiye'ye uzanan kokain rotaları yüzünden haberler çıktı. Bu durum Türkiye'nin Latin Amerika politikasına ve Türk devletinin imajına zarar vermektedir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU