Batı, Rusya'nın ablukasını kırmak zorunda yoksa dünya açlıktan ölecek

Bu acımasız savaş sadece Ukrayna'nın özgürlüğü, Avrupa'nın güvenliği ve NATO'nun geleceğiyle ilgili değil. Kıtlıkla ilgili; küresel kıtlıkla

Savaş ve Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına uyguladığı abluka nedeniyle büyük miktarlarda tahılla ayçiçeği yağının Ukrayna'dan ayrılması engelleniyor (AFP/FAO/Anatolii Stepanov)

Birleşmiş Milletler savaşları durdurmada çok iyi olmayabilir ancak en azından mevcut genel sekreteri Antonio Guterres, bunu olduğu gibi söylemeye hazır olan cesur ve düzgün bir adam.

Ukrayna'ya işkence etmekle ve onu kuşatmakla yetinmeyen Vladimir Putin, şimdi tüm dünyayı kendi iradesine boyun eğmesi için aç bırakmaya çalışıyor. Guterres, iklim krizi ve pandemi sonrası aksaklıklarla birleşen Ukrayna'daki çatışmanın "10 milyonlarca kişiyi önce gıda güvensizliğine, ardından da yetersiz beslenme, kitlesel açlık ve kıtlığa sürüklemekle tehdit ettiğini" söylüyor.

Böylece bu acımasız savaş birdenbire sadece Ukrayna'nın özgürlüğü, Avrupa'nın güvenliği ve NATO'nun geleceğiyle ilgili olmaktan çıktı. Bu savaş kıtlıkla ilgili; küresel kıtlıkla. Riskler gittikçe çok daha fazla büyüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin ve generalleri, bunu yapacak hayal güçleri olmadığı için pek böyle planlamamış olsa da, yanlışlıkla dünyayı fidye için esir almayı başardı. Hepimizin artık bildiği gibi, Ukrayna dünyanın ekmek sepetidir; buğday ve yemeklik yağ konusunda Afrika ve Ortadoğu'nun çoğunun ana tedarikçisidir.

Şimdi savaş ve Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına uyguladığı abluka nedeniyle büyük miktarlarda tahılla ayçiçeği yağının Ukrayna'dan ayrılması engelleniyor. Milyonlarca ton tahıl, dünyanın yoksullarını beslemek için ihraç edilmeyi bekliyor ve Putin, azımsanmayacak miktarda sevk edilecek malı Rusya'ya geri göndererek çürümeye bırakmaktan oldukça memnun.

Yaptırımlar nedeniyle, dünya Rusya'nın ihraç mallarını satın alamıyor. Çatışmanın petrol, doğalgaz ve gübre maliyetlerini fırlatmasıysa Brezilya gibi diğer büyük tahıl üreticilerinin üretimlerini genişletmesini engellemekte. Hindistan, Nijerya ve Güney Afrika gibi ülkeler gıda maddelerinin ihracatını yasaklıyor. Suudi Arabistan ve diğer büyük petrol güçleri, Rus petrolünün dünya piyasalarındaki kaybını telafi etme konusunda isteksiz. Dünya bu koşullarda kendini besleyemez. Batı, hayat pahalılığı krizlerinden ve zorluklardan mustarip ancak Mısır ve Libya gibi ülkeler çok daha kötüleriyle karşı karşıya.

Ekonomik krizin yoğunlaşacağına dair artan bir farkındalık Batı'da var. İngiltere Merkez Bankası'nın çok çamur atılan başkanı Andrew Bailey, durumu kıyametin dört atlısı (Ölüm, Savaş, Fetih ve Kıtlık) bağlamında "mahşeri" olarak nitelendirdi. Telaşlandıran ifadeleri yüzünden Bailey'e hücum edildi ama yakındaki açlık ve istikrarsızlık ihtimali göz önüne alındığında kullandığı dil son derece uygundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen uyarıda bulunuyor:

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki insanlar için gıda güvenliği sorununu daha da kötüleştirdi. 

Yellen, artan küresel gıda ve gübre piyasası fiyatlarının "daha fazla kişinin aç kalmasına, fiyat baskılarının daha da artmasına ve hükümetin mali ve dış pozisyonlarının zarar görmesine" neden olacağı "çok gerçek bir risk" bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bu tür benzer ancak daha küçük ölçekli gıda kıtlıkları, 10 yıl önce Arap baharına ve onu takip eden her şeye, özellikle de IŞİD'in yükselişine ve Suriye'nin yıkımına yol açtı. Ukrayna'daki kriz, askeri çatışma sınırlarından taşmasa da, halihazırda küresel sarsıntılara neden oluyor. Sri Lanka'dan Lübnan'a ve Peru'ya kadar uzanan gıda isyanları, altüst oluşların sadece başlangıcı.

Yani dünya bir kez daha bir seçimle karşı karşıya. Rusya'nın Ukrayna'yı boğmasına, Afrika ve Ortadoğu'nun yoksullarını aç bırakmasına izin verebilir ya da Karadeniz'deki Rus ambargosunu kırabilir. Bu, Ukrayna'nın muhtemel görülenden daha hızlı bir zafer kazanmasını gerektirecektir. Aksi takdirde Batı'nın, çok daha geniş bir gönüllü küresel ittifak tarafından desteklenerek, Rusya'yla yeni bir cephe açması; Ukrayna ordusuna ve hava kuvvetlerine basitçe silah ve istihbarat sağlamaktan çok daha tehlikeli bir şekilde, doğrudan bir deniz çatışmasına girmesi gerekir.

Ukrayna'nın mevcut liman erişimini ve Orta Doğu, Afrika ve ötesine giden deniz yollarını güvence altına almak için, Batı ve müttefiklerinin gemilerinden oluşan geniş bir donanma gerekecektir.

Bu sefer, Türkiye (Karadeniz'deki diğer büyük güç), Güney Afrika ve Hindistan gibi Rusya hakkında belirsiz veya tarafsız olan ülkeler, genelde beraberinde getirdiği tüm öngörülemez sonuçlarla birlikte, yaygın kitlesel açlık ve yetersiz beslenmeyi önleyecek bir güç tehdidini daha fazla desteklemek zorunda kalacak.

Çin de, gelişmekte olan kalabalık ülkelerdeki hükümetlerin devrilmesi ve gıda isyanları yüzünden, "Kuşak ve Yol"daki müttefiklerinin kaosa sürüklenme ihtimaline sükunetle bakamaz. Tüm diğer ülkelerden çok Çin, refahını sürdürebilmek için istikrarlı bir dünyada sağlıklı ihracata ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, artan tahıl fiyatı eninde sonunda pirinç maliyetini de etkileyecektir.

Guterres, İncil'de anlatılanlara benzer boyutta kıtlık riski taşıyan ülkelere gıda ve mali yardım gönderme çabalarının merkezinde yer alsa da bunun sürdürülebilir olmayacağı konusunda net.

Birlikte hareket edersek dünyamızda şu an yeterince yiyecek var. Ancak bugün bu sorunu çözmediğimiz sürece, gelecek aylarda küresel gıda kıtlığı hayaletiyle karşı karşıyayız. Açık olalım: Ukrayna'nın gıda üretiminin yanı sıra Rusya ve Belarus'un ürettiği gıda ve gübreyi dünya pazarlarına yeniden entegre etmeden gıda krizine karşı etkili, savaşa rağmen ulaşılabilecek bir çözüm yok.

Ancak sorun şu ki, sırf biz hepimiz öyle istiyoruz diye savaş bitmeyecek; Putin yenilgiye uğratılmadan ve onun Ukrayna'nın limanlarıyla deniz yolları üzerindeki hakimiyeti kırılmadan bitemez.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU