Zelenski, Ukrayna için savaşanların sayısının 6 katına çıktığını açıkladı

"ABD, Karadeniz'deki Rus filosunu yok etmek için bir plan hazırladı" iddiası ortalığı karıştırdı

(Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkenin asker sayısını açıkladı.

Zelenski, Ukraine 24 kanalına iki gün önce yaptığı açıklamada, Rusya'yla yapılan savaşın başlamasından önce orduda yaklaşık 120 bin asker olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birliklerin sayısının neredeyse 6 kat artarak 700 bine ulaştığını duyuran Zelenski, "Burada savaşan 700 bin kişinin çalışmasının sonucunu görebilirsiniz" diye konuştu.

Ukrayna, 24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından genel seferberlik ilan ederek 18-60 yaş arası erkekleri askere çağırmıştı.

Zelenski ayrıca savaşın askeri zaferden ziyade diplomasi yoluyla sonlanabileceğini savundu:

Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmeler kesinlikle gerçekleştirilecek. Arabulucularla, onlar olmadan, başkanlık düzeyinde… Hangi formatta olur bilmiyorum. Ama savaş kanlı olacak, çatışmalar yaşanacak ve ancak diplomasi yoluyla kesin olarak sona erecek.

Zelenski sözlerini "Sadece müzakere masasında ulaşılabilecek şeyler vardır. Her şeyin eski haline dönmesini istiyoruz ama Rusya bunu istemiyor" ifadeleriyle sürdürdü.

Moskova ise Kiev'i savaşı sona erdirecek müzakerelere devam etmemekle suçluyor.

Guardian'ın aktardığına göre iki taraf arasındaki son görüşme 22 Nisan'da yapıldı.

"ABD, Rusya'nın Karadeniz'deki filosuna saldıracak"

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, 20 Nisan'da attığı bir tweet'te ABD'nin, Rusya'nın Karadeniz'deki filosunu yok etmek için bir plan hazırladığını iddia etti.

Geraşçenko açıklamasında, Reuters haber ajansının, Washington'ın Harpoon ve Naval Strike adlı gemisavar füzelerini Ukrayna'ya vererek Rusya'nın deniz ablukasına karşı savaşması için Kiev'e vermek istediğini öne sürdüğü haberine işaret etti.

Öte yandan Geraşçenko'nun tweet'i kaldırıldı. Dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörlüğü'ne atanan eski Pentagon sözcüsü John Kirby, aynı gün yaptığı açıklamada iddiayı yalanladı:

Bunun doğru olmadığını kesin olarak söyleyebilirim.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 88. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından 20 Mayıs'ta yapılan açıklamada, savaşta en az 3 bin 838 sivilin öldürüldüğü, 4 bin 351 sivilin yaralandığı kaydedildi.

 

Independent Türkçe, RT, Guardian, Newsweek, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU