4 bin 500 yıllık dışkı, Stonehenge'i inşa edenlerin beslenme alışkanlıklarını ortaya koydu

"Heyecan verici"

Stonehenge, Birleşik Krallık'ın Wiltshire kontluğunda yer alıyor (Reuters)

Birleşik Krallık'taki (BK) Stonehenge'i inşa eden kişilerin dışkısında parazit bulundu. Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, bulguların, hareketle bu topluluğun kışın düzenlenen ziyafetlerde hayvanların iç organlarını yediğini gösterdiğini söyledi.

Yaklaşık 5 bin yıl önce inşa edilen Stonehenge, ayakta duran ikonik taşlardan oluşuyor. Yapıların yaklaşık 3 kilometre uzağındaki Durrington Duvarları'nda, Stonehenge'i yapan kişilerin yaşadığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerleşim yerinin genellikle kışın ve 10-50 yıl kullanıldığı öngörülüyor.

Uzmanlar, Durrington Duvarları'nda bulunan 4 bin 500 yıllık 19 dışkı fosilini (koprolit) inceledi. 4'ü köpeklere ve biri insana ait olmak üzere 5 örnekte, çeşitli parazit solucanlarının yumurtalarının olduğu görüldü.

Araştırma ekibi bu yumurtaların çoğunun, büyük kış şenliklerinde inşaatçılara servis edilen az pişmiş et yemeklerinden geldiğini düşünüyor. Köpeklerin de muhtemelen bu yemeklerin artıklarından beslendiği varsayılıyor.
 

Dışkı
Dışkılar, Durrington Duvarları’nın tarihöncesi çöplüklerinde bulundu (Lisa-Marie Shillito​​​​​​​)


Keşfin, BK'de şimdiye kadar tespit edilen eski parazit solucanı kanıtı olduğu duyuruldu. Parasitology adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan bulguların, Stonehenge'in inşasında görev yapan kişilerin hayatları ve beslenme düzenlerine yeni bir bakış açısı kazandırdığı kaydedildi.

Araştırma ekibinden Piers Mitchell, "Sığırların iç organlarını, özellikle karaciğerlerini yediklerini gösteriyor. Çünkü bu parazitler burada yaşıyordu" diye konuştu.

Michell, ziyafetlerin nadir ve özel günlere has olup olmadığını bilmediklerini sözlerine ekledi.

Araştırmada yer almayan arkeolog Mike Pitts, bulguların "heyecan verici" olduğunu ifade etti:

O zamana dair çok az bilgi var. Bu yüzden geçmişe açabileceğimiz her yeni pencere çok değerli.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNET

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU