Müslüman müdire, Hindistan'daki okula sığır eti götürünce tutuklandı

Assam eyaleti sığır eti tüketimini yasaklamasa da bir eyalet yasası büyükbaş hayvan kesiminin önüne geçiyor

Köylüler, 19 Mayıs 2022'de Assam eyaletinin Nagaon bölgesindeki şiddetli yağışların ardından bir teknede sel sularını aştıktan sonra sığırlarını kısmen sular altında kalmış bir yola götürüyor (AFP)

Hindistan'da Müslüman bir öğretmen salı öğle yemeği için okula sığır eti getirdiği iddiasıyla tutuklandı.

Assam'ın Goalpara bölgesindeki Hurkaçungi ortaokulunun müdiresi Dalima Nessa, Eğitim Bakanlığı'nın devlet okulunun ve tesislerinin işleyişini periyodik olarak gözden geçirdiği yerel bir okul festivaline pişmiş sığır eti getirdi.

The Independent'a konuşan Goalpara bölgesinde polis müfettişi Mrinal Deka, "Olay 14 Mayıs'ta müdirenin, öğretmenler ve köylüler de dahil olmak üzere misafirlere sunabilmek için evinden sığır eti getirmesiyle gerçekleşti" dedi.

Deka, "Müdirenin ikramı iyi karşılanmadı ve birkaç kişi itirazlarını dile getirdi" dedi.

Kısa bir süre sonra olay viral oldu ve 17 Mayıs'ta bir bölge sakini müdireyi soruşturulması için polise bildirdi.

The Indian Express gazetesinin haberine göre, soruşturma okul yönetimi komitesinin şikayeti üzerine açıldı.

Nessa, ülkenin ceza kanunu uyarınca farklı gruplar arasında düşmanlığı teşvik etmek ve dini duyguları zedelemekle ilgili bölümler kapsamında suçlandı.

Deka, Nessa'nın çarşamba günü mahkemeye çıkarıldıktan sonra tutuklanarak gönderildiği cezaevinde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Assam yönetimine bağlı Bölge İlköğretim Dairesi de 56 yaşındaki okul öğretmenini açığa alan ve "derhal yürürlüğe girecek" bir tebliğ yayımladı.

Bir Eğitim Bakanlığı yetkilisi The Indian Express'e verdiği demeçte, konuyla ilgili eyalet soruşturması başlatıldığını söyledi.

Hindistan'ın Hindu çoğunluğunun üyeleri inekleri kutsal kabul ediyor ve inek kesmek veya sığır eti yemek ülkenin büyük bir kısmında yasa dışı veya kısıtlanmış durumda.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin sağcı ve Hindu yanlısı Hindistan Halk Partisi'nin yönettiği Assam, sığır eti tüketimini yasaklamıyor.

Ancak 2021'de kabul edilen Assam Sığır Koruma Yasası, Hinduların, Jainlerin ve Sihlerin çoğunlukta olduğu ya da tapınakların veya dini manastırların 5 km yarıçapındaki bölgelerde büyükbaş kesimini ve sığır satışını yasa dışı kılıyor.

Bu yasa polise, sanığın evine girme ve son 6 yılda “yasadışı büyükbaş ticaretinden” kazanılan parayla elde edilen mülkleri denetleme, arama ve bu mülklere el koyma yetkisi veriyor.

Deka, The Hindustan Times'a verdiği demeçte, "Sığır eti satışı veya büyükbaş kesimi söz konusu olmadığı için Assam Sığırları Koruma Yasası'nın hükümleri bu davada uygulanmadı" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU