1,7 milyar dolarlık Galataport'ta içki ruhsatı bilmecesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un 'gözdesi' olan yerdeki kimi restoranların işletmecileri, içki ruhsatının kendilerine ulaşmamış olmasından yakındı. Buna rağmen haftalardır alkollü içecek sattıklarını ifade eden isimler, sürecin hızlandırılmasını istedi

Independent Türkçe'nin görüş aldığı Galataport yetkilisi, ruhsat izin süreçlerinin her işletme özelinde kiracılar tarafından yürütüldüğünü belirterek, konunun mekanların sorumluluğunda olduğunu ifade etti / Fotoğraf: AA

İki yılı aşkın süredir devam eden koronavirüs salgınının ardından Türkiye turizmde hareketli günler yaşıyor.

Turistlerin gözdesi ise tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle öne çıkan İstanbul.

Dünyanın en güzel kentleri arasında yer alan İstanbul, yeni bir projeye de ev sahipliği yapıyor: Galataport.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un hemen her konuşmasında 'turizme büyük katkı sağlayacağını' belirttiği Galataport, 7 aydır misafirlerini ağırlıyor.

Ancak burada yer alan bazı mekanlar, içki ruhsatı olmadan alkollü içecek servisi yapıyor.

D-ream bünyesinde yer alan The Populist, Nusret, Gina ve Günaydın gibi yerler ilk günden beri içki ruhsatıyla misafirlerine hizmet verirken, bazı restoranlar için işlerin ağırdan alındığı öne sürüldü.

Independent Türkçe, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığında 1,7 milyar dolarlık yatırımla ziyaretçilerle buluşturduğu alandaki bazı mekanların işletmecileriyle konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Ne yapalım turiste gazoz mu satalım?"

Independent Türkçe'ye konuşan işletmeci A.A*., haftalardır içki ruhsatının ellerine ulaşmadığı halde alkollü içecek servisi yapmak durumunda kaldıklarını aktardı.

Sürecin uzamasından şikayet eden A.A. tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Burası turizmde İstanbul'un gözbebeği ama içki ruhsatımız hâlâ elimize ulaşmadı. Biz servisimizi yapıyoruz. Ne yapalım turiste gazoz mu satalım?"

"İçki ruhsatı veriliyor ama işler çok yavaş ilerliyor"

Benzer bir durum yaşayan bir diğer mekanın işletmecisi B.B.* ise, "Aslında içki ruhsatı verilmiyor gibi bir durum yok, veriliyor ama işler çok yavaş ilerliyor" dedi.

"Galataport'ta ruhsatını alan yerler de var" diye işletmeci, "İnşaat teslimi projeye uygun mu, işyerlerinin mesafe şartı uygunluğu ya da yangın yönetmeliğine uyulmuş mu gibi pek çok alt prosedürün işlediğini düşünüyorum. Bu yüzden gecikmiş olabilir ama biz satıyoruz. Herkes de bunu biliyor" yorumunu yaptı.

Haftalardır ruhsatsız şekilde içki satmaları nedeniyle sıkıntı yaşayıp yaşamadığını sorduğumuz B.B., herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtti. 

İşletmeci, alana Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in de aralarında bulunduğu pek çok iş insanının yanı sıra siyasetçilerin gittiğini aktardı.

"Ruhsat izin süreçleri her işletme özelinde, kiracılarımız tarafından yürütülüyor"

İçki ruhsatı konusundaki belirsizliğe ilişkin ulaştığımız Galataport İstanbul yetkilisi ise markaların açılışlarının aynı anda gerçekleşmediğini, hâlâ açılış süreçleri devam eden yerlerin bulunduğunu belirterek, "Ruhsat izin süreçleri her işletme özelinde, kiracılarımız tarafından yürütülüyor" ifadelerini kullandı. 

Galataport hakkında

Galataport İstanbul projesi, Doğuş Grubu ile Bilgili Holding ortaklığı tarafından hayata geçirildi. 

İhale bedeli dahil 1,7 milyar dolara mal olarak Ekim 2021'de açılan projenin "200 yıldır kapalı olan sahil şeridini halkla buluşturduğu" görüşünde olanlar bulunuyor.

Türkiye turizmine katkı sağlaması beklenen Galataport, son olarak Türkiye limanlarına gelen en büyük yolcu gemisi olan Costa Venezia'ya da ev sahipliği yaptı.

Limana bu yıl 200'e yakın geminin gelmesi bekleniyor.

Yeme içme alanları ile mağazaların yanı sıra kruvaziyer limanıyla dikkat çeken Galataport projesine karşı çıkanlar ise eleştirilerini sürdürüyor. 

Eleştirilere kulak asmayan Ferit Şahenk ise Galataport İstanbul projesi hakkında "Doğuş Grubu için ustalık dönemi eseri" nitelemesinde bulunuyor.

 

* Haberde isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler için kısaltmalar kullanılmıştır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU