Yeni çalışmaya göre esrar yasallaşınca alkol ve tütün tüketiminde azalma meydana geliyor

Bilim insanları bulguların esrar özelindeki önlem ve tedavi çabalarının önemine işaret ettiğini söyledi

(AFP)

Yeni çalışmaya göre esrarın yasallaştırılması, alkol ve sigara tüketiminin azalmasına ek olarak genç yetişkinler arasındaki hatalı ağrı kesici kullanımının azalmasıyla da bağlantılı.

Journal of Adolescent Health adlı bilimsel dergide geçen hafta yayımlanan araştırma, Washington Eyaleti'nde eğlence amaçlı esrar kullanımının 2012'de yasallaştırılmasının ardından alkol, nikotin ve reçetesiz ağrı kesici kullanımındaki eğilimleri inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında Washington Üniversitesi'nden olanların da bulunduğu bilim insanları, 2014'ten 2019'a kadar yapılan ve 18-25 yaş arası 12 bin 500 genç yetişkini kapsayan yıllık anket dalgalarının 6'sından elde edilen verileri analiz etti.

Önceki çalışmalar esrarın potansiyel olarak daha tehlikeli olabilecek, kontrole tabi başka maddelerin tüketimine yol açtığı söylenilen bir "geçiş uyuşturucusu" olduğu fikrini çürütürken, yeni araştırma esrarın yasallaştırılmasının alkol ve sigara tüketiminde ya da reçetesiz opioidlerin hatalı kullanımında çarpıcı artışlara neden olmadığını ortaya koydu.

Çalışma, katılımcılar arasında önceki ay alkol kullanımı, ağır epizodik içme (HED), sigara kullanımı ve önceki yıldan kalma ağrı kesicileri yanlış şekillerde alma yaygınlığının azaldığını saptadı.

Bilim insanları, "Yıllar ve yaş grupları arasında, esrar kullanmayanların esrar dışındaki madde kullanımı yaygınlığı, ara sıra ve sık sık esrar kullananlara kıyasla daha yüksekti" diye yazdı.

Yayılma etkilerine dair endişelerin aksine tıbbi olmayan esrarı yasallaştırma uygulaması, alkol ve sigara kullanımında ve ağrı kesicilerin hatalı alımında düşüşlerle birlikte geldi.

Bununla birlikte çalışma, incelenen zaman diliminde katılımcılar arasında e-sigara kullanımının yaygınlığının arttığını tespit etti. Bu muhtemelen ABD'de bu dönemde elektronik sigara tüketimindeki genel artıştan kaynaklanıyor ve ille de esrarın yasallaştırılmasıyla bağlantılı değil.

Önceki araştırmalar da esrarın yasallaştırılmasının, insanların alkol ve kontrole tabi diğer maddelere daha az bağımlı olmasına katkı sunabileceğini göstermişti.

Bu yıl yayımlanan bir araştırma, esrarın yasallaştırılmasıyla anksiyete, ağrı, uyku ve felç tedavisindeki reçeteli ilaçların kullanımının azalması arasında bağlantı olduğunu ortaya koymuştu.

2019'da yapılan başka bir çalışma da eğlence ve tıbbi amaçla kullanılacak esrara erişim yasalarının morfin kullanımını azalttığını tespit etmişti.

Esrar kullanımı ve kontrole tabi diğer maddelerin tüketimi arasındaki bağlantı için daha fazla çalışma gerekse de bilim insanları yeni bulguların, esrar özelindeki önleme ve tedavi çabalarının artan önemine işaret ettiğini dile getiriyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU