Erdoğan'dan NATO açıklaması: "Hayır" diyeceğimizi ilettik, yolumuza bu şekilde devam edeceğiz

"Biz bir sokulduğumuz delikten bir daha sokulmayı düşünmüyoruz. Yunanistan'da bunu yaşadık. Biliyoruz ki İsveç de Finlandiya da bize aynı numarayı çekecekler"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme talepleri hakkında açıklamalarda bulundu. İki ülkenin de işbirliğine girmesine "hayır" demeye devam edeceklerini bildiren Erdoğan, "Böyle bir güvenlik teşkilatının içerisinde biz terör örgütlerini olmasını kabullenemeyiz" dedi.

Erdoğan, gençlerle yaptığı "kütüphane söyleşileri"nin bir kısmını sosyal medya hesabından yayımladı. Burada gençlerin iki ülkenin NATO'ya girme talebi konusunda görüşleri sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

NATO ile ilgili adımda malum bu İsveç, Finlandiya tüm bunlar bizdeki terör odaklarını kendi ülkelerinde barındıranlar. Ve onlara yani PKK'ya YPG'ye bu denli ülkelerinde ev sahipliği yapacaklar. Yürüyüşse yürüyüş, paçavralarını af edersiniz köprü üstlerine her yere asacaklar. Bunlar ülkemdeki terör kaynaklarını teşvik edip bunlara ciddi manada parasal destekler de verip bunlara silah desteği veren bu ülkelerle, kendilerine de söyledik. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. Böyle bir güvenlik teşkilatının içerisinde biz terör örgütlerini olmasını kabullenemeyiz.  Yani geçmişte girenler girdi. Bunun içinde Almanyası var, Fransası var. Yunanistan ve Fransa zaten bunlar girip çıkmışlardı. Ama sonra maalesef o dönemin Türkiye'deki yönetimi bunların önünü açtı. Ve bunlar tekrar NATO'ya geri dönebildiler. Geri döndüler de ne oldu? Örneğin şu anda Dedeağaç'ta Amerika üs kurdu. Ve FETÖ terör örgütü Yunanistan üzerinden Avrupa'ya seyahat ediyor. Ve kendilerine verdiğimiz teröristlerin isim listesini görmezden geliyor. Ve bunları hala korumaya devam ediyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bir kere sokulduğumuz delikten bir daha sokulmayı düşünmüyoruz"

NATO'nun Türkiye'ye "Talepleriniz nedir bilelim, ona göre İsveç'ten Finlandiya'dan bunları isteyelim" şeklinde soru sorduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

Biz bir sokulduğumuz delikten bir daha sokulmayı düşünmüyoruz. Yunanistan'da bunu yaşadık. Biliyoruz ki İsveç de Finlandiya da bize aynı numarayı çekecekler. Niye böyle bir gaflete düşelim ki... Kusura bakmasınlar... Biz şu anda bu yetkimizi çünkü NATO'da tam ittifak gerekiyor bir ülke hayır derse NATO ittifakı içerisinde o ülkeyi alamazlar. Bizim de şu anda bu konuyla ilgili kesinlikle iki ülke hakkında hele hele İsveç, kesinlikle tam bir terör odağıdır, tam bir terör yuvası... Bunlar bize silah noktasında yaptırım da uyguladılar. E şimdi Yunanistan'a geliyoruz. Batı'ya 400 milyar avro borcu var, hala Batı bunlara silah desteğini de veriyor. Üs kurmalarına örneğin Amerika'nın müsaade ediyor. E bir taraftan da bizimle görüşmelerinde 'Biz sizinle aramızdaki münasebetleri geliştirmek istiyoruz' falan bunu derken kalkıp iki devletli çözüme yani Kıbrıs'la ilgili 'biz olumlu bakmıyoruz' diyorlar.

Senin olumlu bakmadığın şeye bizim olumlu bakacağımızı kim sana söylüyor. Kusura bakma... Biz de Türkiye isek 85 milyonluk Türkiye isek, geçmişte üyelikten bu ülke bir kere sokuldu ama tekrar biz bu delikten sokulmayı kesinlikle istemiyoruz. Onun için de kararlı bir şekilde bu politikamızı sürdüreceğiz. Ve NATO'ya Finlandiya ve İsveç'in girmesine 'hayır' diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik ve yolumuza da bu şekilde devam edeceğiz.

Rusya-Ukrayna değerlendirmesi

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair de özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

Rusya ve Ukrayna savaşı ile alakalı olarak da bizim şu anda tabii gerek Rusya gerek Ukrayna ile ilgili bir denge politikası güdüyoruz. Ve bu denge politikasında ben tabii ne sayın Putin'le ne sayın Zelenski ile bağları koparıp atmaya asla niyetim yok.

Sayın Putin'le de telefon diplomasimi sürdürüyorum. Sayın Zelenski ile sürdürüyorum. Özel temsilcimi onlara gönderdim, gönderiyorum. Ve bundan sonraki süreçte de aynı şekilde bunu devam ettireceğiz Çünkü bir yeni dünya savaşının çıkmasının ne bölgemize, ne dünyaya hiçbir faydası yok. Şu anda Ukrayna'dan olan göç ortada. Öbür tarafta bu işin Rusya'ya, Ukrayna'ya olan maliyetleri ortada. Bir taraftan da bizim her iki tarafla değişik bağlarımız var. Bugün Rusya ile nükleer enerjide bir adımımız var. Önümüzdeki yıl içinde inşallah Akkuyu Nükleer Santrali'ni bitirip açacağız.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU