Yapay zekayla bal üretmek için robot kovan geliştirildi

"Robot kovan çevrede neler olduğunu anlamasını sağlayan sensörlerle donatıldı"

Çiftlik çalışanları, robot kovanların işleri önemli ölçüde hızlandırdığını söylüyor (AFP)

İsrailli bilim insanları arıların yaşam kalitesini ve süresini artırmak için yapay zeka destekli arı kovanı icat etti.

İlk bakışta normal kovanlara benzeyen ve onlarla aynı işlevi gören "robot kovanlar"  yüksek teknolojili yapay zeka sistemleriyle donatıldı.

Proje, ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde, yaklaşık iki milyon arıya ev sahipliği yapan bir kolektif çiftlikte geliştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projenin arkasında Beewise adlı bir teknoloji girişimi yer alıyor. Girişim son yıllarda çevresel tehditler nedeniyle nüfusunda keskin düşüşler görülen arıların ölüm oranlarını azaltmak için bu fikri ortaya attı.

Beewise operasyon direktörü Netaly Harari, "Robot kovan çevrede neler olduğunu anlamasını sağlayan sensörlerle donatıldı" dedi.

AFP’ye konuşan Harari, "Yazılımımız, yapay zeka sayesinde arıların neye ihtiyacı olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Akıllı kovanlarda şeker, su ve ilaçların otomatik olarak dağıtabildiği aktarıldı.

Herhangi bir sorun çıkması durumunda uygulama üzerinden ilgili arıcıya uyarı yollayan sistem, kovanlara uzaktan veya gerektiğinde bizzat müdahale edilmesine olanak tanıyor.

Harari, kovanların Güneş enerjisiyle çalıştığını, sıcaklıkların ayarlanabildiğini, zararlı organizmaları ortadan kaldırdığını ve balı otomatik olarak toplayabildiğini dile getirdi.

Girişim mayıs sonunda, ilk kez kendi balını piyasaya sürmeyi umuyor. Harari, "Dünyada yapay zekayla üretilen ilk bal olacak" diyor.

Çiftlikte görev alan ve yapay kovanları kullanan Shlomki Frankin ise, "Robot, arıcılar için bir araçtır ama onların yerini almaz" ifadelerini kullanıyor:

Çok zaman kazandırıyorlar. Çünkü birçok basit şeyi uzaktan yapmamıza olanak tanıyorlar.

Bu yüksek teknolojili kovanların yaklaşık 100 tanesi İsrail genelinde halihazırda kullanılıyor. Firma, bir düzine kadar kovanı ABD’ye de yolladıklarını belirtiyor.

Firma yetkilileri iki yıl içinde Avrupa pazarında yer edinmeyi hedefliyor.

2018'de başlatılan girişimin şu anda 100 çalışanı var. Girişim nisanda ihracatını geliştirmek için yaklaşık 80 milyon dolar topladı.

Kudüs İbrani Üniversitesi’ndeki arı araştırma merkezini yöneten Sharoni Shafir'e göre, teknoloji giderek büyüyen bir tehdit altındaki arı kolonilerini korumaya yardımcı olabilir.

"Bazen bir arıcının bir sorun olduğunu fark etmesi birkaç ay alır" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürüyor:

Robot sayesinde arıcıların sorunu gerçek zamanlı olarak çözebilir ve arıların ölüm oranlarını azaltabilir.

 

Independent Türkçe, AFP, Beewise

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU