Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi'nin yıldızı: Politik nedenlerden ötürü artık filmlerde yer almıyorum

Adèle Haenel, "Bu sektörden temelli ayrılarak başka bir dünyada, başka bir sinemada yer almak istiyorum" dedi

Adèle Haenel'in başrolünde yer aldığı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, 2019'da Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye aday gösterilmişti (Pyramide Films)

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi'ndeki (Portrait of a Lady on Fire) performansıyla ses getiren aktris Adèle Haenel yakın zamanda herhangi bir filmde rol almayacağını açıkladı. Fransız aktris 2019 yapımı beğeni toplayan filmden bu yana başka herhangi bir projede yer almadı. 

Alman dergisi FAQ'a verdiği röportajda Haenel kadınların ve azınlıkların maruz kaldığı muamelelerden ötürü sinema endüstrisinden uzaklaştığını söyledi. 

33 yaşındaki aktris şu ifadeleri kullandı:

Politik nedenlerden ötürü artık filmlerde yer almıyorum. Film endüstrisinin kesinlikle gerici, ırkçı ve ataerkil olmasından ötürü…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endüstrinin şu anki haliyle doğru bir yönde olmadığını düşünen Haenel, "Toplumu yapısal olarak hareket ettiren tek şey toplumsal mücadeledir. Ve kendi durumumda ayrılmanın savaşmak olduğunu düşünüyorum. Bu sektörden temelli ayrılarak başka bir dünyada, başka bir sinemada yer almak istiyorum" dedi. 

Haenel, Bruno Dumont'un yönetmen koltuğunda oturduğu bilimkurgu filmi The Empire'dan senaryo ve oyuncu kadrosundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılmıştı.

Görünüşe göre The Empire'da yaşadığı sıkıntılar aktris açısından bardağı taşıran son damla olmuş. 

Oyuncu projeye dair şunları dile getirdi:

İlk başta çok eğlenceli göründüğünü düşündüm: Uzayda bir tür Luke Skywalker… Sorun şu ki bu komik perdenin arkasında karanlık, cinsiyetçi ve ırkçı bir dünya savunuluyor. Senaryo, iptal kültürü ve cinsel şiddet hakkında şakalarla doluydu. Bunu Dumont'la tartışmaya çalıştım çünkü diyaloğun mümkün olduğunu düşündüm. Defalarca bunun kasıtlı olmadığına inanmak istedim. Ama kasıtlıydı.

Sinema endüstrisinin "yapısal açıdan eşitsiz bir dünyayı savunduğunu" söyleyen aktris, "sektörün küresel ekonomik düzenle el ele çalıştığını" belirtti. 

Haenel oyunculuğa tiyatroda devam edeceğini ve güvendiği, bağımsız bir proje karşısına çıkarsa rol alabileceğini ifade etti. 

 

Independent Türkçe, Indiewire, The Film Stage

DAHA FAZLA HABER OKU