İlhan Ömer ve Ocasio-Cortez’e Trump’tan sert çıkış: Nereden geldiklerini bile bilmiyorum

ABD Başkanı, Demokrat Parti içindeki ağız kavgasına dahil oldu

ABD Başkanı Donald Trump, istifasını açıklayan Çalışmanı Bakanı Alexander Acosta'yla birlikte gazetecilerin karşısına geçti (AP)

Demokrat Partili ve koyu ten rengine sahip Alexandria Ocasio-Cortez’le İlhan Ömer’e yönelik sıra dışı bir saldırıya imza atan Donald Trump, “bu kişilerin nereden geldiğini bile bilmediğini” söyledi.

ABD Başkanı, Beyaz Saray çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada Çalışma Bakanı Alexander Acosta’nın, Jeffrey Eptstein için varılan uzlaşıdaki aracılığı nedeniyle yaşanan tartışma sonrası istifa ettiğini duyurdu. Trump ayrıca, Kongre üyeleri Ocasio-Cortez’le Ömer’in Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye karşı “saygısızlık yapan” bir grup Demokrat arasında yer aldığını iddia etti.

Trump bu sözlerle birlikte, Ocasio-Cortez ve İlhan Ömer’in yanı sıra onlar gibi koyu tenli Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley’nin de girdiği Pelosi’yle ilgili tartışmaya katılmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniyalı ve beyaz liberal Pelosi, bu hafta yaptığı açıklamada meslektaşlarının Demokrat Parti’nin diğer üyelerini sosyal medya üzerinden eleştirmesi karşısında hüsrana uğradığını söylemişti.

79 yaşındaki Pelosi’nin sarf ettiği sözlerin, ilericiler arasında yer alan, her biri sosyal medyada büyük çapta takipçiye sahip ve sözünü esirgemeyen Ocasio-Cortez, Ömer, Tlaib ve Pressley’i hedef aldığı yorumları yapılmıştı.

Pelosi, “Bir şikayetiniz mi var? Gelin ve benimle bu konu hakkında konuşun. Ancak kendi üyelerimiz hakkında tweet atmayın ve bunun bir sorun olmadığını düşünmemizi beklemeyin” demişti. Ocasio-Cortez ise daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, “yeni seçilmiş ve beyaz olmayan kadınların bariz şekilde ayrı tutulduğu, düpedüz bir saygısızlık” noktasına gelindiğini savunmuştu.

 

AP.jpg
Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ile İlhan Ömer (AP)

 

Zaman zaman Pelosi’yi hedef alan ancak cuma günü yaptığı açıklamada ilericilerin Pelosi’ye “saygısızlık ettiğini” savunan Trump ise şu ifadeleri kullandı:

Cortez’in uzun süredir orada bulunan birine karşı çok saygısız davrandığını düşünüyorum. Pelosi’yle çok alakadar oluyorum. Bir ileri bir geri gidiyoruz. Sorun yok. Ancak bir grup insan ona karşı çok saygısızca davranıyor. Bakın ne diyeceğim; bence Nancy bu işin böyle gitmesine izin vermez.

Tlaib ile birlikte 2018’deki ara seçimlerde ABD Kongresi’ne giren ilk Müslüman kadınlardan biri olan İlhan Ömer, Somali’deki şiddetten kaçtıktan sonra ilk yıllarda Kenya’daki bir mülteci kampında kalmış, ABD’ye de ailesiyle birlikte 1992’de gelmişti. Ömer, şu an Minnesota 5. bölgeden Kongre üyesi olarak görev yapıyor.

Trump konuyla ilgili yaptığı değerlendirmeye şöyle devam etti:

Bir yerlerden gelen -ah, nereden olduklarını bile bilmiyorum- bir grup insan... Minnesotalı İlhan Ömer’e bakıyorum ve onun hakkında söylenenlerin yarısı şayet doğruysa şimdi o makamda bile olmamalıydı. Ancak Cortez Nancy Pelosi’ye karşı saygılı olmalı. Şu an yaptığını yapmamalı. Size Nancy Pelosi hakkında ve benden daha iyi bildiğiniz bir şeyi söyleyeceğim: O ırkçı biri değil. Ona ırkçı demeleri rezalet.

CNN kanalının perşembe günü, Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin ırkçı ya da “ırkçı gayeye sahip” biri olduğunu düşünüp düşünmediği sorusunu yönelttiği Ocasio-Cortez, “Hayır, hayır, kesinlikle hayır, kesinlikle hayır” yanıtını vermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU