Yüklü para kaybeden yatırımcı, LUNA CEO'su Do Kwon'un evine gelerek karısını korkuttu

Kwon'un evine giden yatırımcı, karakoldaki ifadesinde "2 ila 3 milyar won kaybettim" dedi

Güney Koreli kripto para geliştiricisi Kwon'un 2020'de Basis Cash adlı bir başka stablecoin'i de batırdığı iddia ediliyor (The Block)

Kripto para birimi LUNA ve stablecoin TerraUSD'deki (UST) çöküşün ardından yüklü miktarda para kaybeden bir yatırımcı, Luna Vakfı CEO'su Do Kwon'un mülküne izinsiz girdi.

UST'nin merkez bankası sayılabilecek Luna Vakfı'nın Güney Koreli kurucu ortağı Kwon'un olaydan sonra polisle temasa geçtiği bildirildi.

Adı açıklanmayan yatırımcı, Seongdong Polis Karakolu'nda verdiği ifadede, "Yaklaşık 2 ila 3 milyar won (20 ila 30 milyon TL) kaybettim" dedi. Yatırımcı, Kwon'u değer kaybının sorumluluğunu üstlenmeye ve birikimlerini kaybeden 200 binden fazla yatırımcıdan özür dilemeye çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şüphelinin perşembe günü yerel saatle 18.23'te Kwon'un evinin yer aldığı siteye gizlice girerek dairesinin zilini çaldığı ve kapıyı Kwon'un karısının açtığı bildirildi. Adamın "Kocanız evde mi?" dediği ve ardından hızla uzaklaşarak kadını korkuttuğu bildirildi.

Polis memurları, Kwon'un eşinin koruma talep ettiğini dile getirdi.

Dünyanın en popüler 4. kripto para birimi olan LUNA, çöküşten hemen önce 54 doların üzerinde işlem görüyordu. Olayın yaşandığı perşembe günüyse kripto paranın değeri 0,01 doların altına düşmüştü.

Sert düşüşün ardından LUNA'yı bir süre liste dışı bırakan Binance, kripto parayı yeniden listelese de LUNA eski değerlerinin kat kat altında fiyattan alınıp satılıyor.

Nisan ayının başında değerini 120 dolara kadar çıkarmayı başaran LUNA'daki düşüş birçok yatırımcının büyük zarara uğramasına yol açtı.

Ne olmuştu?

Öte yandan, polis soruşturmasına konu olan şüpheli, Do Kwon'a ve LUNA topluluğuna kızgın olan tek kişi değil.

Zira kripto para piyasalarındaki depremin ortasında yatırımcılara bir darbe de Luna Vakfı'nın stablecoin'i UST'nin fiyatının dolardan ayrılmasıyla gelmişti.

Stablecoin, itibari para birimi veya altın gibi bir rezerv varlığa sabitlenmiş bir kripto para birimlerine deniyor. Stablecoin'ler istikrar ve güvenilirliği sayesinde, kripto piyasasına girmek ve çıkmak için güvenli bir liman sunuyor.

Dolayısıyla dolara endeksli bu coinlerin her zaman 1 dolar civarında bir değere sahip olması hedefleniyor. Ancak UST talep düşüşü nedeniyle artık 1 dolarda tutunamıyor. Para birimi, kripto piyasasındaki oynaklık hafta sonu sürerken dolardan ayrılmıştı.

Bunun ardından UST'nin dolara sabitliğini ve istikrarını korumasında rol oynayan ekosistemin yönetişim token'ı LUNA'nın değer kaybı gelmişti.

Diğer yandan, Luna Vakfı'nın bu tip durumlar için satmaya hazır tuttuğu Bitcoin rezervleri var.

Vakfın sabit değeri yeniden yakalamak için 1 milyar dolar değerinde Bitcoin sattığı belirtiliyor. Ancak analistlere göre bu durum, Bitcoin'deki düşüşü de daha da şiddetlendirmiş olabilir.

Kwon, kurtarma planı açıkladı

LUNA ve UST depreminin ardından Kwon, 13 Mayıs Cuma günü topluluk forumu üzerinden yayınladığı gönderide zincirin yeniden oluşturulmasını öneren bir teklif yayımladı.

Teklifte zincirin çatallanması ve 1 milyar adetten oluşan yeni bir coin oluşturulması öneriliyor. Çıkartılacak bu yeni coin'in elinde UST ve LUNA tutan yatırımcılara paylaştırılması öngörülüyor.

Kwon'un bu teklifi kripto para topluluğu tarafından "kurtarma planı" diye niteleniyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Yonhap, Koin Bülteni

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU