Kalın: Rusya'nın güvenilir bir ortağa, arabulucuya, kolaylaştırıcıya ihtiyacı var

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Buça'dan sonra Rusya'nın eylemlerini BM ve NATO düzeyinde eleştirdiklerini ifade ederek "Bu nedenle müzakere edilmiş bir çözüm için bastırıyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Mariupol'daki çelik fabrikasında mahsur kalan saldırı altındaki yaralı Ukraynalı askerlerin tahliye edilmesi için Türkiye'nin teklifte bulunduğunu belirterek, askerleri oradan almak için bir geminin Türkiye'de hazır şekilde beklediğini söyledi.

Kalın'ın verdiği bilgiye göre, Rusya'nın kabul etmesi halinde Azovstal çelik fabrikasından tahliye edilenler kara yoluyla, Mariupol'den Azak Denizi'ndeki Berdyansk limanına götürülecek ve bir Türk gemisi onları Karadeniz'den İstanbul'a getirecek.

Kalın, "Plan bu şekilde hayata geçirilebilirse bunu yapmaktan memnun oluruz. Biz hazırız. Gemimiz yaralı asker ve sivilleri Türkiye'ye getirmek üzere yola çıkmak için hazır bekliyor" dedi.

Rusya ya da Ukrayna tarafı bu tahliye planı konusunda bugüne kadar herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Rus askerleri tarafından etrafı çevrilen ve saldırı altında olan fabrikada yüzlerce Ukraynalı asker bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalın Rusya'nın tutumunun "bir günden diğerine değiştiğini" belirterek, "Sahadaki güvenlik durumu ve diğer dinamiklere bakıyorlar, müzakereleri ve kendi içlerindeki eşgüdümü göz önüne alıyorlar... Bazen iki taraftan da net bir cevap veya taahhüt almak zor oluyor" dedi.

Kalın tekliflerden birinin Berdyansk kentinden deniz yoluyla tahliye olduğunu ifade ederek, "Gerçekleşebilir. Gerçekleşebileceğine inanıyorum... Gemi İstanbul'da bekliyor. Yola çıkmaya hazır. Berdyansk'a gidişine ve yaralı askerlerin Türkiye'ye getirilmesi için Rusya ve Ukrayna tarafından gelmesi gereken izinleri bekliyoruz" diye konuştu.

"Türkiye diplomatik çabalarına devam edecek"

Savaşın başlamasından bu yana iki ülke dışişleri bakanları arasındaki ilk toplantıya ev sahipliği yapan ve müzakere heyetlerini barış görüşmeleri için İstanbul'da buluşturan Türkiye'nin diplomatik çabalarını sürdürmeye devam edeceğini kaydeden Kalın, "Bu tür çatışmalarda her zaman, son iki buçuk aydır gördüğümüze benzer durumlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Böylesine büyük bir çatışmayı bir gecede çözecek sihirli bir formül yok. Bu sorunu çözmenin ne kadar karmaşık olduğunun ve zorlukların farkındayız. Çok sayıda aktör, paydaş mevcut" dedi.

Kalın, Türkiye'nin amacının savaşa bir an önce son vermek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

Bu savaş uzarsa uluslararası düzenin her unsurunu etkileyecek uzun vadeli stratejik sonuçlar doğacağını düşünüyoruz... Kazanan görmüyoruz. Er ya da geç sona erecek, ancak iki aya mı, iki yıla mı, kimse bilmiyor.

Türkiye savaşın hemen ardından Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı başlattığı ağır yaptırımlara katılmamıştı. Ankara her ne kadar Rusya üzerinde baskı kurmadığı için eleştirilmişse de Karadeniz'i yeni savaş gemisi geçişine kapatmış ve Ukrayna'ya silahlı insansız hava aracı satışı gerçekleştirmişti.

Ankara'nın Rusya'ya karşı olan tavrını sertleştirip sertleştirmeyeceği hakkındaki soruya ise Türkiye'nin en başından bu yana Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa karşı çıktığının altını çizen Kalın, aynı zamanda "herkes köprüleri yıkarsa Rusya ile konuşacak kimsenin kalmayacağını" vurguladıklarını kaydetti.

Kalın, "Rusya'nın güvenilir bir ortağa, arabulucuya, kolaylaştırıcıya, moderatöre, hem Rusya ile hem de Ukrayna ile konuşabilecek herhangi birine ihtiyacı var. Savaşın başlangıcından bu yana bu pozisyonu korumayı başardık. Herkesin dengeli bir pozisyonu sürdürmesinin herkesin ortak çıkarına olduğunu düşünüyorum" dedi.

Buça'dan sonra Rusya'nın eylemlerini BM ve NATO düzeyinde de eleştirdiklerini ifade eden Kalın, "Bu nedenle müzakere edilmiş bir çözüm için bastırıyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanı, bu savaşta daha fazla vahşet görülmemesi için her iki lideri de yüz yüze görüşmeye davet etti" dedi.

Erdoğan'ın iki lideri Türkiye'de bir araya gelerek müzakerelerde bulunmasına yönelik çağrılarına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin halen olumlu yanıt vermedi.

"Sıradan Rus vatandaşlarını cezalandırmak doğru olmaz"

Kalın, "Rusya karşıtı duruş sergilemenin ne getirisi olur? Bu noktada savaşın sonucunu veya savaşın gidişatını değiştireceğini düşünüyor musunuz? Bunun Türkiye ile Türkiye üzerinde baskı kurmak isteyen ülkeler arasında gerilim yaratmaktan başka ne faydası olur?" dedi.

Yaptırımlar konusundaki bir soruya karşılık Kalın, sıradan Rus vatandaşlarını cezalandırmanın doğru olmayacağını belirterek, "Rus vatandaşları Türkiye'de yaşıyor ve Türkiye'de iş yapıyor diye cezalandırmaya başlarsanız ve şimdi birdenbire bu tür bir ayrımcılık ve yaptırım baskısıyla karşı karşıya kalırlarsa... doğru değil. Rusya menşei kültürel etkinliklerini iptal etmek doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU