Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 6: 10-16 Mayıs 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in altıncı bölümünde 10-16 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in altıncı bölümünde 10-16 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar. 
 


İç politika

Bilindiği gibi "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de bir süredir, Cumhuriyet tarihinin ilk koalisyon hükûmeti olan 26. Hükümet'in ortaklarından CHP ve AP arasındaki af meselesinden bahsedilmekteydi.

AP, Talat Aydemir ve arkadaşlarına getirilecek muhtemel bir affın hemen ardından Kayseri Cezaevi'nde tutuklu bulunan DP'liler için de bir siyasî af talep etmekteydi.

22-23 Şubat 1962 tarihlerinde darbe girişimine kalkışan Talat Aydemir ve arkadaşlarının beklediği af, 10 Mayıs 1962'de gerçekleşmiştir. Askerî affın nihayete ermesinden sonra CHP ve AP arasındaki siyasî af düellosu daha da kızışmıştır.

Kalkan ve Kaynar da bu hafta gittikçe alevlenen af tartışmalarına değindi. Af tartışmalarından hareketle AP'nin parti içi disiplin sorunu da masaya yatırıldı.

Ayrıca İsmet İnönü ve Ragıp Gümüşpala'nın restleşmeleri de programda ele alındı. 

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in bir temel atma töreninde Türkçe ezan hakkında yaptığı açıklamalara yer verildi.


Dünyadan

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in dünyadan köşesinde bu hafta, Fransa'da yaşanan gelişmelerden bahsedildi. Kalkan ve Kaynar, 1958'deki darbe teşebbüsünün faillerinden General Salan'ın Fransız ordusu içerisinde kurduğu gizli teşkilatı ve bu teşkilatın Cezayir'deki eylemlerini yorumladı. 


Magazin-cemiyet

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in magazin ve cemiyet haberleri bölümünde ise Yunanistan Prensesi Sofia ile İspanya Prensi Juan Carlos'un düğün merasimleri vardı. Kraliyet düğünlerinin aynı zamanda iyi bir gelir kapısı olabildiklerine de farklı örneklere atıfta bulunularak vurgu yapıldı.

Yine bu bölümde, General Salan'dan şikayetçi olan ve 10 bin  frank tazminat talep eden Fransız aktris Mireille Darc'ın ilgili şikayet dilekçesi konuşuldu. 


Spor

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de bu hafta, spor kulüplerine getirilmesi muhtemel vergi affına dair yapılan bir haber değerlendirildi.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU