Mao'nun 300 milyon dolarlık kaligrafisini 25 dolara satan hırsızlar hapse atıldı

Parşömenin değerini bilmeyen koleksiyoncu ise kaligrafiyi iki parçaya ayırmış

Hong Kong'da düzenlenen basın toplantısında polis, Mao Zedong'un yazdığı yaklaşık 300 milyon ABD doları değerindeki kaligrafi parşömeninin bir fotoğrafını gösteriyor. Kaligrafi geri alındı ama iki parçaya bölünmüştü (AFP)

Çin'in eski komünist lideri Mao Zedong'un kaleme aldığı kaligrafi parşömeni de dahil milyonlar değerindeki sanat eserlerini çaldıkları gerekçesiyle üç kişi Hong Kong'da hapse atıldı.

İtham edilen Ho Yik-chiu, Ng Wing-lun ve Hui Ping-kei adlarındaki üç kişi suçlarını itiraf etti ve iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki antika parşömen, değerinin farkında olmayan adamlar tarafından 200 Hong Kong dolarına (yaklaşık 400 TL) satıldı. The South China Morning Post'un haberine göre parşömeni amatör bir koleksiyoncu satın aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberin devamında koleksiyoncunun, Zedong'un yazdığı parşömenin değerini bilmediği için kaligrafiyi iki parçaya ayırdığı da belirtildi.

Çin Komünist Partisi'nin üyeleri arasındaki bir toplantının detaylarını ve Mao'nun şiirlerinden birkaç kıtayı içeren kaligrafi parşömeni, Eylül 2020'deki bir soygun girişiminde çalınmıştı.

Hırsızlık, o esnada Çin Ana Karası'nda olan ünlü pul ve devrim dönemi sanat eserleri koleksiyoncusu Fu Chunxiao'nun evinde yapılmıştı.

Suçlanan kişiler diğer şeylerin yanı sıra antika pullar, bakır paralar ve Mao'nun kaleme aldığı başka kaligrafi örneklerini de çalmıştı.

Fu, çalınan parçaların toplam değerinin yaklaşık 5 milyar Hong Kong doları (yaklaşık 10 milyar TL) bulduğunu açıklamıştı. Mahkemeye göre suçlanan üçlü mükerrer faillerdi ve tanınmış sanat uzmanının nerede olduğundan haberdar olarak konutuna gitmişti.

Polis, alıcının kamuoyuna yapılan bir çağrıyı görmesi ve iki parçaya ayrılan kaligrafi parşömeniyle birlikte teslim olmasıyla soygundan haberdar oldu.

Ancak çalınan diğer eşyalar bulunamadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU