Kripto paralarda düşüş, dolarda yükseliş sürecek mi?

Euro karşısında 2017’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan dolar içeride 15.50 TL sınırına yaklaştı. Kripto paraları ise LUNA kasırgası vurdu

Fotoğraf: Twitter

Piyasalar geride bıraktığımız hafta yine oldukça hareketliydi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine başlaması, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, dünyada artan enflasyon oranları zaten son dönemde risk iştahını iyice azaltmıştı. Çarşamba günü ABD'de açıklanan enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gelmesi piyasaların üzerindeki kara bulutları daha da kararttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel borsaların tamamı haftayı satış baskısı altında geçirdi. New York'ta teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Naqdaq'ta haftalık kayıp yüzde 8'e dayanırken yılbaşından bu yana yaşanan gerileme yüzde 25'i aştı. Yılbaşından bu yana yurtdışı borsalardan pozitif yönde ayrışan Borsa İstanbul da bu sürece daha fazla kayıtsız kalamadı ve haftayı yüzde 2 civarı kayıpla kapattı.

LUNA depremi

Geçen haftanın en çok konuşulan konusu ise kripto paralardı. Kripto paralar arasında piyasa değeri en yüksek olanlardan LUNA'nın fiyatının 100 dolarlardan 1 centin altına gerilemesi bomba etkisi yarattı.

Terra blockchain zincirinin yönetim coini olan Luna, sistemin sabit coin'i UST'nin “1 dolar=1 UST” eşitliği koruyamamasıyla resmen çöktü. Zaten uzun zamandır ‘tatsız' olan piyasa LUNA depremiyle yerle bir oldu. Bitcoin 26 bin 500 doların altına gerilerken alt coinlerde çok ciddi kayıplar yaşandı.

UST ile başlayan sabit coin tartışması bir ara kripto piyasasının en büyük sabit coin'i olan Tether'e (USDT) sıçradı ama spekülasyon büyümedi. UST'nin arkasında bir varlıktan ziyade algoritma varken Tether'in yönetilebilir miktarda ‘gerçek' dolar varlıkları tuttuğu söyleniyor.

Doalr bandın dışına çıktı

Döviz piyasasında da dalga boyu hisse ve kriptoda olduğu gibi arttı. Fed'in şahinleşmesiyle küresel anlamda değer kazanan dolar, Euro karşısında 2017 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

tl.jpg
Türk Lirası, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu / Tablo: Dünya

 

Kur korumalı mevduat dövize olan talebi kırmış ve dolar yılbaşından bu yana 13-15 TL bandına sıkışmıştı. Ancak yüksek enflasyonist ortam ve küresel anlamda dolardaki değer artışı doların 15.50 TL'ye yaklaşmasına neden oldu. Yaz aylarının yaklaşıyor olmasına bağlı olarak artacak turizm gelirleri ve enflasyona endeksli yeni enstrümanların açıklanacak olmasının şu aşamada yukarı yönlü sert bir hareketi engelleyeceği düşünülüyor.

Bitcoin'de 27.800 dolara dikkat

Bitcoin'in haftalık bazdaki grafiğinde 37 bin dolar seviyesinin altına inilmesi 21 Eylül 2020 haftasından başlayan yükseliş trendinin de altına gelinmesi anlamı taşıyor. Paritede yaşanan sert düşüşün ‘teknik anlamda' açıklaması bu. Bunun yanında yine bu trend çizgisinin altında pandemi döneminin başlangıcında görülen 3 bin 900-4 bin dolarlı seviyelerden başlayan trend çizgisi var. Ve bu trendin destek noktası ise 27 bin 800 dolar seviyelerine denk geliyor. Şimdi BTC/USD paritesinin haftayı bu seviyenin altında tamamlayıp tamamlamadığı takip edilecek. Bu seviyenin altında yapılacak haftalık kapanışta 26 bin ve 22 bin dolar seviyelerinde ara destek noktaları olmak üzere 20 bin dokar seviyesinin test edilme riski masada olacak. Paritede oluşan baskısının kısmen de olsa zayıflaması için ise tekrar 37 bin dolar seviyesinin üzerinde fiyatlanmanın oluşması görülmeli.

Bitcoin'in dibi 21 bin dolar mı?

Geçenlerde Microstrategy'nin CFO'su Phong Le, kendisine sorulan bir soruda şirketin aldığı kredilerden herhangi birinde “margin call” yani “marj çağrısı”na maruz kalma riski oluşabilmesi için Bitcoin fiyatının kaça kadar düşmesi gerektiğine “21 bin doların altı yanıtını” vermişti. 

Microstrategy CFO'su 21 bin doların altını işaret ediyor. Bu da örneğin 28 bin 455 dolardan 20 bin 999 dolara kadar yüzde 26'Lık bir düşüşü daha işaret ediyor. Öte yandan Microstrategy CEO'su Michael Saylor, kurumun bu yıl Bitcoin satmayacağını taahhüt etmişti. Bu nedenle fiyatlar 21 bin doların altına gelirse Microstrategy'nin marjı kapatmak için ekstra BTC alımı yapması da mümkün. Bu açıdan BTC için 21 bin dolar seviyelerinin kritik olduğunu söylemek çok mümkün.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU