Süper bakteriler dezenfeksiyona rağmen ameliyat önlüklerinde ve hastane yüzeylerinde kalabiliyor

"Sterilizasyonu nasıl gerçekleştireceğimizi ve hastanelerdeki çalışan hijyen ölçütlerini yeniden ele almamız gerekiyor"

Araştırmanın sonuçları hastaneleri steril tutmak için daha yüksek yoğunluklarda dezenfektan kullanımının önünü açabilir (Reuters) 

Hastanelerde kullanılan ameliyat önlüklerinin tamamen sterilize edilseler de ölümcül süper bakterileri taşımaya devam edebildiğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. 

Hastane kaynaklı enfeksiyonların yaygın nedenlerinden Clostridium difficile (C. difficile) bakterisini, tek kullanımlık ameliyat önlüğü, zemin ve paslanmaz çelik yüzeyler üzerine bulaştıran araştırmacılar, dezenfektanların bu yüzeyler üzerindeki etkinliğini test etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

C. difficile türü bakteriler güçlü sporlar oluşturabiliyor. Araştırmacılar az miktarda bakteri kültürünü suyla seyreltti ve bakterilerin epey kısa bir süre sonra önlüklere bulaşabildiğini gösterdi.

Hastalar ameliyat için koğuşta beklerken dışarıdan koğuşlara girebilecek bakteri ve virüs benzeri bulaşanları en aza indirmek için hastalara önlük ve terlik giydirildi.

Araştırmacılar koğuşlardaki öksürük ve hapşırmalarla bakterilerin hızlı biçimde giysilere bulaşabildiğini keşfetti. 

Ardından giysiler testin ardından İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın yönergelerine uygun olarak 10 dakika boyunca güçlü dezenfektanlarla sterilize edildi.

Araştırmanın başındaki Plymouth Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Tina Joshi şunları söyledi:

Bakteri sporları sterilizasyondan sonra büyüyebilir durumdaydı. Bu sporların direnç kazandığını gösterir. Sterilizasyonu nasıl gerçekleştireceğimizi ve hastanelerdeki çalışan hijyen ölçütlerini yeniden ele almamız gerekiyor.

Bakterilerin, enfeksiyon (iltihap) tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı yükselen direnci artan bir sağlık krizi yaratıyor ve uzmanlar bunun tıbbı “karanlık çağlara” döndürebileceği konusunda uyarıyor.

Hastaneler, ticari mutfaklar ve pek çok başka kuruluş bakterilerin yüzeylerde üremesini ve insanlara bulaşmasını engellemek için güçlü dezenfektanlara güveniyor.

Applied and Environmental Microbiology adlı bilimsel yayında yer alan bu son araştırma, mevcut dezenfektanların en başarılı şekilde uygulanışının bile bunu engellemekte yeterli olmayabileceğini gösteriyor.

Dr. Joshi şunları ekledi: 

Enfeksiyon yapıcıların antibiyotiklere karşı direnç kazandığı bir çağda, diğer bakterilerin de biyositlere (zarar veren organizmaların büyümesini engelleyen dezenfektan) dayanıklı hale gelmesini düşünmek endişe verici. C. difficile gerçekten fena bir süper bakteri ve hastanelerde yayılmasını durdurmak çok önemli. Bu araştırma gösteriyor ki bir maddenin tam olarak temizlendiğini düşündüğümüzde bile, bu böyle olmayabilir. Bakteriler hayatta kaldığı ve dezenfeksiyondan sonra yeniden büyüdüğü sürece milyonda bin parça klor bile yeterli değildir.

Araştırmacılar bakterilerin bulaşabileceği dış ortamlarda önlüklerin giyilmemesi konusunda uyarıyor. Araştırmanın sonuçları hastaneleri steril tutmak için daha yüksek yoğunluklarda dezenfektan kullanımının önünü açabilir. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU