CNN: Ukrayna'daki misket bombalarının arkasından Suriye'de görev yapmış general çıktı

Aleksander Zhuravliov, Kremlin'deki en yüksek askeri başarı ödülünü almıştı

Rusya, Suriye İç Savaşı'nda Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın yönetimini destekliyor (AFP)

ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN, Suriye'de görev yapan Rus Albay General Aleksander Zhuravliov'un, Ukrayna'da sivillere düzenlendiği öne sürülen misket bombası saldırılarından sorumlu olduğunu iddia etti.

CNN'in internet sitesinde bugün yayımlanan haberde, 27-28 Şubat'ta Rus ordusunun 79. Topçu Füze Tugayı'nın Ukrayna'daki Harkov şehrine misket bombası kullanarak saldırı yaptığı, bu tugayın da Zhuravliov'un komutasında olduğu öne sürüldü.

Haberde, içlerinde misket bombası bulunan en az 11 Smerç füzesinin, söz konusu tugay tarafından Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinden ateşlendiği savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğini açıklamayan askeri uzmanlar, Smerç füzelerinin kullanımı için özel izin gerektiğini, Belgorod bölgesinde bunun için yetkili tek kişinin de Zhuravliov olduğunu ileri sürdü.

Haberde, 57 yaşındaki Albay General'in üç kez Suriye'de görev yaptığı, 2016'da ülkedeki Rus birliklerinin komutanı olduğu ve Halep'teki kanlı çatışmalarda misket bombası kullanılmasına izin verdiği iddia edildi.

Suriye İç Savaşı'nda muhalifler tarafından kurulan İhlalleri Belgeleme Merkezi'nin verilerine göre 10 Eylül-10 Kasım 2016'a Halep'te 137 kez misket bombası kullanılmıştı. Bu rakam, önceki 8 ayda gerçekleştiği öne sürülen ortalama misket bombası saldırısı sayısına kıyasla yüzde 791'lik bir artışa denk geliyor.

Kremlin ise Suriye'de misket bombası kullanıldığı suçlamalarını defalarca reddetmişti.

CNN, bu verilerden yola çıkarak söz konusu dönemin Zhuravliov'un görev yaptığı dönemle kesiştiğini öne sürdü.
 

Alexander Zhuravlev.jpg
Zhuravliov (sağda), Suriye'deki görevinin ardından Kremlin'in verdiği en yüksek dereceli askeri başarı ödülü olan Rusya Federasyonu Kahramanı madalyasını almıştı.


Haberde hem Halep'te hem de Ukrayna'da görev yapan ve savaşta yaralananları tedavi eden Ortopedi Cerrahı Dr. Samer Attar'ın iddialarına da yer verildi.

Attar, 2016'da Halep'te gördüğü ve misket bombası saldırısı nedeniyle oluştuğunu öne sürdüğü yaralarla Ukrayna'da tedavi ettiği yaraların "aynı olduğunu" savundu.

Harkov'a düzenlendiği iddia edilen misket bombası saldırısında yaralananlardan Margarita Kiriukhina ise şarapnellerin vücuduna isabet etmesi sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldığını anlattı.

10 gün tedavi gördükten sonra taburcu edilen 56 yaşındaki Kiriukhina, "Bacağım ve kalçamda yırtıklar oluştuğunu hissedebiliyordum. Kolumdan da vuruldum ve başımı hissedemez hale geldim" dedi.
 

Dr. Samer Attar.jpg
Kremlin ve Kiev arasındaki savaşın başlamasının ardından Attar, ABD'deki Şikago şehrinden Ukrayna'ya gitti (CNN)


Savunma Bakanlığı, CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.

Ukrayna'nın da misket bombası kullandığı öne sürülmüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 79. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Savaşın başından beri Moskova'nın saldırılarında misket bombası kullandığı iddia ediliyor.

Birleşik Krallık, ABD, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Batılı devlet ve kuruluşların bu yöndeki iddialarıysa Kremlin tarafından yalanlanmıştı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, nisandaki bir haberinde Ukrayna'nın da Rus ordusunu geri püskürtmek için misket bombası kullandığını öne sürmüştü. Bu iddiaları henüz bağımsız olarak doğrulanamadı.

Misket bombalarının kullanımı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insan hakları ihlali olarak kabul ediliyor.



Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU