Trump “Bitcoin hayranı değilim” diye tweet attı, farkında olmadan Bitcoin’e değer kazandırdı

Coinbase CEO’su Armstrong: Önce seni yok sayarlar, sonra sana gülerler, sonra seninle kavga ederler, sonra sen kazanırsın

Trump’ın yorumlarının ardından Bitcoin yüzde 1 değer kazandı (Reuters)

Kripto para hakkında ilk kez yorumda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Bitcoin’in ya da Facebook Libra’sının “hayranı olmadığını” söyledi. 

Twitter’da konuyla ilgili bir dizi paylaşımda bulunan Trump Bitcoin’in yasa dışı faaliyetlere olanak sağladığını belirterek, bu kripto para birimi için “para değil” ifadesini kullandı. 

Öte yandan kripto para endüstrisinin üst düzey isimleri Trump’ın yorumlarını memnuniyetle karşıladı. Hatta görünen o ki Trump’ın yorumları kripto paranın piyasa değerini artırdı. 

Trump’ın sözlerine neyin yol açtığı net değil. Ancak ABD Başkanı’nın bu yorumları Facebook gibi platformların sol eğilimli olduğu iddialarını tartışmak üzere Beyaz Saray’ın ev sahipliğinde düzenlenen Sosyal Medya Zirvesi’nin ardından geldi.  

Trump paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Para olmayan, hiç yoktan yaratılan ve değerleri son derece istikrarsız Bitcoin’in ya da diğer kripto paraların hayranı değilim. (...) Kontrol edilemeyen kripto para varlıkları uyuşturucu ticareti ve diğer yasa dışı faaliyetler gibi hukuk dışı davranışları kolaylaştırabilir. Benzer şekilde Facebook’un ‘sanal para birimi’ Libra’nın da güvenilirliği ve sürekliliği düşük. 

Trump, Facebook’un ya da diğer şirketlerin “bir banka olmak istiyorlarsa” ulusal ve uluslararası bankacılık düzenlemelerine tabi olmak zorunda olduklarını söyledi. 

 

 

Trump Twitter söylevini tipik milliyetçi retoriğiyle sonlandırdı:

ABD’de yalnızca bir gerçek para birimimiz var. O da her zamankinden daha güçlü, hem güvenilir hem sağlam. Açık ara dünyanın her yerindeki en baskın para birimi ve hep öyle kalacak. Ona ABD Doları deniyor!

Görüldüğü kadarıyla Trump’ın bu yorumlarının kripto para piyasası üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. Aksine tweet’lerin atılmasından bu yana Bitcoin yüzde 1 değer kazandı. 

Bu durum son birkaç haftada aşırı fiyat dalgalanmaları ve son birkaç günde ağır kayıplar yaşayan kripto para birimi için dikkate değer bir istikrar ifade ediyor. 

Blockchain firması CommerceBlock’un kurucusu Nicholas Gregory The Independent’a yaptığı açıklamada, “Trump’ın Bitcoin’le ilgili tweet’lerinin ironik tarafı, şimdiye kadarki en iyi Bitcoin tanıtımını yapmış olması. Ardından Bitcoin’de bir canlanma görürsem şaşırmam. Kripto para endüstrisi keyifle ellerini ovuşturuyor olacak” diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Popüler Bitcoin borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong Trump’ın tweet’lerinin Bitcoin için bir “kazanım” olduğunu söyledi. Armstrong, “Büyüyen kripto para kullanımına cevap verme ihtiyacı duyan görevdeki bir ABD başkanına dair yıllar önce bir hayal kurmuştum. Önce seni yok sayarlar, sonra sana gülerler, sonra seninle kavga ederler, sonra sen kazanırsın. Sadece üçüncü adımı geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Aşırı sağcı yorumcu Mike Cernovich Trump’a attığı tweet’te, “Bu sizin açınızdan büyük bir hata ve tam bir vizyonsuzluk örneği” dedi. 

Diğer yorumlardaysa Altın Standardı’nı terk etmenin ve parasal genişleme gibi tedbirlerin ABD doları gibi geleneksel para birimlerinin de “hiç yoktan” yaratılabileceği anlamına geldiğine işaret edildi.

Bir Twitter kullanıcısı, “Artık altın tarafından desteklenmediğine ve merkez bankaları tarafından hiç yoktan basıldığına göre, dolar da Bitcoin’den daha gerçek değil” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU