UEFA turnuvalarına 5 büyük lig damgası: Yarı finallerde 10 takım yer aldı, finalistlerin değeri 3 milyar euroya yaklaştı

UEFA Başkanı, yeni formatları "Dengeyi sağladığına inanıyoruz" diyerek savunsa da 3 elit turnuvaya dev kulüpler damga vurdu. Organizasyonlarda yarı finalistlerin değeri 6 milyar euroyu aşarken finalistlerinki 3 milyar euroya yaklaştı

Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nin yarı finalisti olan 12 kulüpten 10'u, 5 büyük ligde mücadele ediyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonları Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde 5 büyük lig takımlarının turnuvadaki ağırlıkları dikkat çekti.

UEFA ise kulüpler arasındaki denge farkını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarını duyurmaya devam ediyor.

Turnuvaya katılımın artırılması ve daha çok kulübün prestijli organizasyonlarda yer alabilmesi adına Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden kulüp sayısının 2024-25 sezonundan itibaren 36'ya çıkarılacağı duyuruldu.

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada geçen yıl gündeme getirilen Avrupa Süper Ligi projesine eleştirilerde bulunarak, yeni formatlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Doğru dengeyi sağladığına, rekabet dengesini iyileştireceğine ve kulüp müsabakalarımızın cazibesini ve popülaritesini artırırken kıtamızdaki kulüplere, liglere gelirler üreteceğine inanıyoruz. Eleme bundan sonra tamamen sportif performansa dayalı kalacak ve katılma hayali tüm kulüpler için geçerli olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UEFA Başkanı Ceferin'in, son yıllarda uluslararası organizasyonların ilerleyen turlarında 5 büyük lig ekiplerinin ağırlığına dikkati çekerek "Dengeyi sağladığına inanıyoruz" sözünü kullandığı dile getiriliyor.

Takımlar arasında kalite farkı dikkat çekiyor

Bu sezon uygulanmaya başlanan UEFA Konferans Ligi, bu durumun en somut örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Nitekim Avrupa arenasında grup aşamasını geçerek son 16 turuna katılmaya hak kazanan kulüplerin ekonomik göstergeleri de bu organizasyonların dev kulüplerin arka bahçesine döndüğünü gösteriyor.

 

 

KPMG Football Benchmark, bu sezon Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde son 16 turundan itibaren mücadelesini sürdüren kulüpleri ve kadro değerlerini mercek altına aldı.

Konferans Ligi'nde 50'den fazla UEFA üyesi federasyondan 180'den fazla kulüp katılırken, rekabetin son aşamalarına gelindiğinde son 16 turuna doğru yüksek bütçeli takımların sayısının arttığı görülüyor. 

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde de benzer durum söz konusu. Yarı final aşamasına geçildiğinde ise üç turnuvanın da neredeyse tüm katılımcıları, Avrupa'nın 5 büyük ligindeki kulüplerden oluştuğu görülüyor.

 

Şampiyonlar Ligi - Reuters.jpg
Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon final karşılaşması Liverpool ile Real Madrid arasında oynanacak / Reuters

 

5 büyük lig dışındaki kulüplere Devler Ligi'nde başarı hayal

Avrupa futbolunun kulüp bazındaki en prestijli organizasyonu Şampiyonlar Ligi, 5 büyük lig ekiplerinin tekeline girmiş durumda. Organizasyonda söz konusu ligler dışında yarı final gören son kulübün Ajax olması dikkat çeken diğer husus.

Devler Ligi'nde bu sezon son 16 turunda mücadele ekiplerden sadece 4'ü 5 büyük lig dışından takımlar olurken, 12 kulübün bu organizasyonlarda mücadele ettiği görüldü.

 

 

Yarı final aşamasında ise sürpriz şekilde yer alan Villareal (430 milyon euro), Real Madrid (816 milyon euro), Liverpool (988 milyon euro) ve Manchester City (1 milyar 119 milyon euro) gibi kulüplerin yarısından az değerindeki kadrosuyla dikkat çekti.

Yarı finalde boy gösteren 4 kulübün toplam kadro değerleri 3 milyar 353 milyon olarak dikkat çekti.

Turnuvada finalde mücadele edecek kulüplerin toplam değeri ise 804 milyon euro.

 

UEFA Avrupa Ligi-AA.jpg
Avrupa Ligi'nde bu sezon son 16'ya kalan Galatasaray, bu turda Barcelona'ya elendi / Fotoğraf: 

 

Avrupa Ligi'nde Rangers sürprizi: 50 yıl sonra gelen final

UEFA'nın iki numarası Avrupa Ligi'nde ise tablo, Devler Ligi'ne göre biraz daha dengelendi.

Organizasyonda bu sezon son 16 turuna kalan takımlardan 10'u 5 lig ekipleri olurken 6'sı bunların dışında yer aldı. Çeyrek finallerde bu rakam 6'ya 2, yarı finalde 3'e 1 oldu. 

 

 

Yarı finalde Leipzig'i geçen Rangers, Avrupa Ligi'nde 5 büyük lig dışından finale kalmayı başaran tek takım oldu.

Avrupa Ligi'nde son 4'e kalan takımlardan Rangers (135 milyon euro), Frankfurt (239 milyon euro), Leipzig (561 milyon euro) ve West Ham United'ın (428 milyon euro) toplam kadro değeri ise 1 milyar 363 milyon euro.

 

UEFA Konferans Lig-AA.jpg
Konferans Ligi'nde bu sezon elemeler dahil 180'den fazla kulüp boy gösterdi / Fotoğraf: AA

 

5 büyük dışındakilerin sahnesi Konferans Ligi

Bu sezon ilk kez gerçekleştirilen Konferans Ligi'nde elemeler dahil 50 üye federasyondan 180'den fazla kulüp boy gösterirken 5 büyük lig dışındaki takımların üstün göründüğü tek organizasyon olarak kayda geçti.

Son 16 turunda 5 ligden sadece 4 kulüp yer alırken 12 takım bunların dışından geldi.

Çeyrek finalde bu rakam 3'e 5, yarı finalde ise 3'e 1 olarak gerçekleşti.

 

 

Konferans Ligi yarı finalinde Marsilya'yı (279 milyon euro) eleyen Feyenoord, 5 lig dışından Avrupa'da final gören ikinci takım olmayı başardı. Turun diğer ayağında Roma (420 milyon euro), Premier Lig temsilcisi Leicester City'yi (537 milyon euro) saf dışı bıraktı.

Konferans Ligi'nde yarı finalistlerin en mütevazi ekibi 160 milyon euro ile Feyenoord olurken, bu turun toplam kadro değeri 1 milyar 396 milyon euro olarak değerlendirildi.

3 organizasyonda yarı final aşamasında yer alan 12 takımın toplam kadro değeri 6 milyar 112 milyon euro, finale kalan 6 kulübün ise 2 milyar 758 milyon euro oldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU