ABD'de kürtaj protestoları sürüyor: Yüksek Mahkeme yargıçlarının koruması artırıldı

Ünlü kelime oyunu Wordle da "fetüs" kelimesiyle tepki topladı

Washington'daki Yüksek Mahkeme önünde geçen hafta toplanan ve kürtajı destekleyen yüzlerce gösterici protesto düzenlemişti (Reuters)

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak olarak belirleyen yasayı iptal etmeye hazırlandığı iddiaları gündemden düşmüyor. Bunun üzerine yaşanan protestolara karşıysa güvenlik güçleri yargıçlara ek koruma sağlandığını açıkladı.

Adalet Bakanlığı'na bağlı çalışan federal güvenlik birimi Marshals Service, pazartesi yaptığı açıklamada Yüksek Mahkeme yargıçlarının korunmasından sorumlu ekiplere "artan güvenlik endişeleri nedeniyle" ek destek verdiklerini duyurdu.

Aynı gün ABD Senatosu, Yüksek Mahkeme'deki 9 yargıcın birinci dereceden akrabalarının korunması için gerekli görüldüğü halde Marshals Service tarafından destek sağlanmasına ilişkin bir yasa tasarısını oybirliğiyle onayladı. Fakat tasarının kabul edilebilmesi için Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen Politico gazetesinin geçen hafta sızdırdığı bir Yüksek Mahkeme karar taslağında, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmeye hazırlandığı öne sürülmüştü.

Mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alındığı ileri sürülen taslak görüşte, 1973'teki kararın yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiği savunuluyor.

ABD gündeminde yankıları süren gelişmelerin ardından karara karşı çıkan birçok kişi protesto düzenledi.

Pazartesi gecesi Virginia eyaletindeki Alexandria şehrinde yer alan Alito'nun evinin önünde, solcu Shut Down DC liderliğinde toplanan bir grup, "Mahkemeyi iptal edin!" sloganları atarak gösteri yaptı.

Pazar günüyse kürtaj karşıtı Wisconsin Family Action adlı grubun merkezine kimliği belirsiz kişilerce Molotof kokteyli saldırısı düzenlenmişti.

Merkezin duvarın spreyle yazılan bir mesajda da "Eğer kürtaj güvenli değilse, siz de güvende değilsiniz" ifadeleri yer almıştı.
 


​​​​​​​Maryland eyaletinin Chevy Chase şehrinde de cumartesi günü yaklaşık 100 kişilik bir grup, Yüksek Mahkeme yargıçları Brett Kavanaugh'nun evinden John Roberts'ın evine kadar yürüyüş düzenlemişti.

Öte yandan ABD Yüksek Mahkemesi, sızdırılan taslağın gerçek olduğunu fakat mahkemenin nihai kararı olmadığını belirterek, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etmişti.

"Kürtaj temel bir haktır" diyen ABD Başkanı Joe Biden ise protestolarda vandalizme yer olmadığını belirtmişti.

Wordle da tepki topladı

Yasanın iptaline ilişkin tartışmalar gündemdeyken, ünlü kelime oyunu Wordle'da 9 Mayıs'ta doğru yanıt olarak çıkan "fetüs" kelimesi de tepki topladı.

Uygulamanın sahibi olan ABD'nin prestijli gazetelerinden New York Times ise açıklamasında kelime seçiminin "kasten yapılmadığını ve tamamen rastlantı" olduğunu savundu.

Açıklamada oyunun "gündemdeki gelişmelerden uzak tutulduğu" da ileri sürüldü.



Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU