Gözüne olta iğnesi batan dev vatoz dalgıçtan yardım istedi

“Manta vatozu kesinlikle ne olup bittiğinin farkındaydı. Jake defalarca aşağı indi ve vatoz öylece durup onu bekledi”

Dev bir manta vatozu, hayatını kurtarması için bir dalgıçtan yardım isterken görüntülendi. 

Üç metre genişliğindeki deniz canlısı, dalış rehberi Jake Wilton’a doğru yüzdü ve adeta sağ gözüne batan olta iğnelerini göstermeye çalıştı. 

Batı Avustralya’nın kuzeybatı sahilindeki Ningaloo Resifi yakınlarında çekilen görüntülerde, Wilton muhtemelen öldürücü iğneleri nazikçe çıkarırken manta vatozunun tamamen hareketsiz durduğu görülüyor. 

Yerli halkın yakından tanıdığı ve “Çilli” adını verdiği manta vatozu daha sonra yüzerek uzaklaştı. Dalgıç da elindeki olta iğneleriyle zafer kazanmışçasına su yüzeyine çıktı. 

Olay sırasında teknede bulunan İngiliz deniz biyoloğu Monty Halls, “Vatoz kesinlikle ne olup bittiğinin farkındaydı. Jake defalarca aşağı indi ve vatoz öylece durup onu bekledi” dedi. 

Görüntüler perşembe günü Wilton’ın çalıştığı Ningaloo Marine Interactions tur şirketi tarafından yayımlandı. 

Bunun işinin bir parçası olduğunu söyleyen Wilton, “Bölgede şnorkelle dalış yapanlara sık sık rehberlik ediyorum. Sanki beni tanımış ve ona yardım etmem için bana güveniyormuş gibiydi” dedi. Wilton sözlerini şöyle sürdürdü:

Gittikçe yaklaştı ve sonra gözünü bana göstermeye çalıştı. Olta iğnelerini çıkarmamız gerektiğini biliyordum. Aksi takdirde büyük tehlikede olacaktı. Birkaç kez dalarak yakınında olmama nasıl tepki vereceğine baktım.

Vatozun sakin olduğunu görünce yaklaşıp olta iğnelerini çıkaran Wilton o anı şöyle anlattı:

Vatoz suyun içinde tamamen hareketsiz duruyordu.

Plymouth Üniversitesi’nde deniz biyolojisi öğretim görevlisi David Boyle şunları söyledi:

Eğer olan buysa, bu çok inanılmaz bir davranış. Hayvanların, genellikle memelilerin, dalgıçlarla etkileşime girmesi az rastlanan bir durum değil ancak acı çeken birisinin yardım istemesi alışılmışın dışında bir durum.

Manta vatozu, okyanusun en zeki canlılarından biri olarak biliniyor. Dikenli vatozlardan farklı olarak vücutlarının dışında bir iğne bulunmuyor ve genellikle insanlara zarar vermiyorlar. 

Uzmanlar yaralanan gözün enfeksiyon kapacağını, körlüğe ve muhtemelen hayvanın ölümüne neden olacağını düşünüyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU