Corbyn sonrası solun sıradaki lideri kim?

Corbynci parlamenterler ötekileştirilmiş ve bölünmüş olabilir ama mevzunun dışında değiller

Jeremy Corbyn'in meşalesini kim devralacak? (AFP)

Corbynci sol, Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin kontrolünü kaybetmesinin üstünden iki yıldan kısa zaman geçmişken parçalara ayrılıyor. Labour List'in editörü Sienna Rodgers'a "Yeni Sol" adlı parlamenterler grubunun oluşumuyla ilgili konuşan bir kaynak, "Bunun ayrılıkçı bir grup olmadığını söylüyorlar ama öyle" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gruba, Keir Starmer'ın gölge kabinesinde kalan yegane iki Corbynci de dahil: Olivia Blake ve Sam Tarry. Starmer'ın liderlik koltuğuna oturmasından bu yana Jeremy Corbyn ve destekçilerinin kendilerini ötekileştirme şekli, bakış açınıza bağlı olarak Nisan 2020'den bu yana yaşanan en şaşırtıcı ya da en az şaşırtıcı sürpriz gelişmelerden biri.

Dışarı itildiklerini veya cadı avına maruz kaldıklarını öne sürüyorlar ama daha disiplinli bir yaklaşım sergileyip bazı stratejik özürler dilemek muhtemelen Corbyn'i parlamentodaki partide ve Rebecca Long-Bailey'i de gölge kabinede tutacaktı. Bunun yerine hepsi gitti, bu esnada da İşçi Partisi'nin 1981'deki başkan yardımcılığı seçiminde Tony Benn'in aldığı yenilgiyi takiben ateşi canlı tutmak için kurulan kadim fraksiyon Sosyalist Kampanya Grubu ayrılıkçılar tarafından tuzla buz edildi.

"Yeni Sol" grubunda Blake ve Tarry'nin yanı sıra Dawn Butler, Kim Johnson, Clive Lewis, Rachael Maskell, Lloyd Russell-Moyle ve Nadia Whittome gibi parti içerisindeki arka koltuk muhalif isimler de var. Bir strateji belgesinde grubun ABD'deki "Manga"dan, yani "Başkan Biden'a bir dizi meselede daha ilerici tutumlar takınması için baskı yapan" Demokrat Partili Kongre üyelerinden ilham aldığı belirtiliyor. Belge grubun "gözden uzak kalarak gayri resmi bir şekilde" ya da Boris Johnson'ın Theresa May'in yerine geçmesinde rol oynayan katı Brexit yanlısı Muhafazakar parlamenterlerin Avrupa Araştırma Grubu (ERG) gibi daha aleni bir şekilde faaliyet sürdürebileceğini bildiriyor.
 


Bu yeni gruplaşma, The Atlantic'ten Helen Lewis'in geçen hafta sorduğu iyi bir soruyu açıklığa kavuşturuyor: Eğer Corbyn sonrasının Corbyncileri karşı koymak için örgütlenirse, öne çıkan isimler kim olabilir? Olası isimlerden biri Dawn Butler: İki yıl önce başkan yardımcılığına adaylığını koymuş fakat 5'inci olmuştu. Lewis şöyle diyor:

Takip ettiğim iki isim Nadia Whittome ve Zarah Sultana. Sultana'nın Twitter'da 225 bin ve TikTok'ta da 257 bin takipçisi var, merkezci yorumcuların keyfini kaçıran meseleleri çok iyi anlıyor ve bu sayede de tabanını coşturabiliyor. Whittome'a gelince, o Sosyalist Kampanya Grubu'na mensup ama aynı zamanda Starmer'ı retweet ediyor ve iklim hakkında bir yasa tasarısında Ed Miliband'la birlikte çalışıyor. Yolun ilerisinde bir ayrım yatıyor olabilir.

Bennci-Corbynci ideoloji şu anda ötekileştirilmiş gibi görünebilir ancak 2015'te yersiz olduklarını düşünme hatasına düşen bizler, bir nebze de olsa dikkatimizi dönen bu dolaplara çevirmeliyiz.

Saygılarımla,

John Rentoul

Baş politika yorumcusu

 

 

https://www.independent.co.uk/independentpremium/editors-letters

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU