Londra'da sokakta kripto gaspı: Hırsızlar kurbanların cep telefonlarından dijital varlıklarını çalıyor

"Elinizde 50 sterlinlik banknotları sayarak sokakta yürüyemezsiniz. Bu, kripto paraya sahip kişiler için de geçerli"

Kripto para piyasasında dolandırıcılık nedeniyle geçen yıl 7,7 milyar dolar kaybedildi (Reuters)

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da hırsızlar, kripto para yatırımcılarını hedef alıyor.

Guardian'ın dün geçtiği özel habere göre suçlular, bu kişilerin telefonunu zorla ele geçirerek kripto paraları kendi cüzdanlarına aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin Londra Şehri Polisi'nden bilgi edinme hakkı kapsamında edindiği raporlarda geçen "kripto gaspları", 2021'in ikinci yarısında gerçekleşti. Kurbanlardan hiçbirinin adı açıklanmadı.

Vakalardan birinde soyguncular taksi çağıracaklarını söyleyip bir kişiden zorla cep telefonunu aldı. Çete telefonu aldıktan bir süre sonra sahibine geri verse de kurban, hesabında 5 bin sterlin (yaklaşık 90 bin TL) değerinde Ethereum'un eksik olduğunu gördü.

Bir başka olayda bir adam, kendisine yaklaşarak kokain satmayı teklif eden bir grupla anlaştı. Telefon numarası yazacaklarını söyleyerek cep telefonunu alan hırsızlar, kurbanı duvara yaslayıp yüz tanıma kilidini açtı ve 6 bin sterlin (110 bin TL) değerindeki Ripple'ı kendi hesaplarına yolladı.

Üçüncü kurban, bir köprünün altında kusarken bir gaspçının yanına gelip cep telefonunun parmak izi kilidini zorla açtırdığını ve kripto para dahil 28 bin 700 sterlinini (yaklaşık 530 bin TL) çaldığını bildirdi.

Bir kurbansa barda kartlarının ve telefonunu çalındığını, daha sonra kripto para hesabından 10 bin sterlinin (yaklaşık 185 bin TL) transfer edildiğini kaydetti. Kurban, barda telefonu kullanırken hesap şifresini yazdığını ve hırsızların bunu gördüğüne inandığını söyledi.

"Bunun para olduğu düşünülmüyor"

Guardian suçluların, kripto paraları çalmak için "fiziksel gücü teknolojiye dair pratik bilgilerle birleştirdiğini" vurguladı. Banka havalelerinin aksine kripto para transferlerinin tersine çevrilemeyeceğini ve bu durumun, hırsızları cezbettiği yazıldı.

Dijital varlık piyasasını takip eden yazar David Gerard "Bu bir tür kripto gaspı" dedi. Gerard, bazı yatırımcıların kripto parada, nakitte olduğu kadar dikkatli davranmamasının riskleri artırdığını söyledi:

İnsanlar kripto hesaplarında aptalca miktarda para tutuyor. Bunun para olduğu düşünülmüyor.

Dijital varlıkların hareketlerinin izlenmesini sağlayan Chainalysis'ten Gurvais Grigg ise işlemlerin blok zincirinde kaydedildiğine dikkat çekti. Grigg, polislerin buradan hareketle teorik olarak çalınan kripto paraları takip edebilmesi gerektiğini belirtti.

Kripto paraların itibari para birimine dönüştürülmesi için bir borsaya getirilmesi gerektiğini ve bunun dijital bir iz bıraktığını söyleyen Gregg, polislerin böylece milyonlarca dolarlık hırsızlıkları takip edebileceğini ancak daha küçük ve tek seferlik suçları izlemenin daha zor olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık Ulusal Emniyet Müdürleri Konseyi'nde kripto para birimi ekibinin lideri olan Phil Ariss, polis memurlarına kripto para suçlarıyla ilgili daha fazla eğitim verildiğini açıkladı. Ariss ayrıca kripto para hesabına erişirken dikkatli olunması gerektiğine dair halkı uyarmanın yollarını aradıklarını belirtti:

Elinizde 50 sterlinlik (yaklaşık 920 TL) banknotları sayarak sokakta yürüyemezsiniz. Bu, kripto paraya sahip kişiler için de geçerli.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU