Üsküdar Üniversitesi'nden SMA tedavisinde umut veren çalışma

SMA'lı çocuklarda klinik faz denemesi 2023 sonunda hedefleniyor

 TRGENMER, SMA gen tedavisi çalışmalarının olumlu şekilde ilerlediğini açıkladı / Fotoğraf: AA

Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), dünyada ilk kez CRISPR Prime Editing gen düzenleme teknolojisini SMA hastalığında denedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TRGENMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, bu çalışmayla SMA Tip 1 hastalarında düşük olan SMN protein üretimini artırdıklarını belirtirken, 2023 sonunda klinik faz denemesini hedeflediklerini kaydetti.

Başta SMA olmak üzere nadir hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere milli ilaç konseptinde benzer ve ucuz ilaç üretmek amacıyla çalışmalar yürüten TRGENMER, SMA gen tedavisi çalışmalarının olumlu şekilde ilerlediğini açıkladı.

"Semptomlar azalabilir"

TRGENMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, dünyada ilk kez CRISPR Prime Editing teknolojisinin SMA hastalığında denendiğini belirterek "SMA hastalığına sebep olan düşük SMN protein üretimini, SMN2 geninde yaptığımız gen mühendislikleriyle geriye çevirmeyi ve SMN protein üretimini arttırdığımızı kanıtladık. Geçtiğimiz haftalarda 2020 Nobel Ödülü'nün kazanıldığı CRISPR Gen Düzenleme Teknolojisi'ne dayanan SMA gen tedavisi çalışmalarımızın olumlu ilerlediğini gösteren öncül raporlarımızı da yayınladık" diye konuştu.

Taştan sözlerini şöyle sürdürdü:

SMA tip1 hastalarında SMN protein üretimi yaklaşık yüzde 10 oranlarında bulunmaktayken, biz bu oranı laboratuvar ortamında kurduğumuz kontrollü deneylerde CRISPR ile yüzde 30 ve AAV gen tedavisiyle yüzde 75 oranlarına kadar yükselttik ki bu oranlar SMA hastalığının semptomlarının azaltılması için çok iyi oranlar

genmer.jpg
Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan ve ekibi / Fotoğraf: Üsküdar Üniversitesi

 

"2023 sonunu hedefliyoruz"

Cihan Taştan, şu an FDA onaylı, satışta bulunan Zolgensma ve Spinraza isimli iki farklı genetik tedavi yaklaşımlı ilaca yapısal olarak benzeyen ve hatta daha kalıcı ve uzun süreli tedavi imkanı sağlayan SMA gen tedavisi yaklaşımlarını 2022 yılı sonu itibariyle SMA hayvan modellerinde test etmeye başlamayı hedeflediklerini söyledi. Taştan, 2023 sonu itibariyla da SMA'lı çocuklarda klinik faz denemelerine geçmeyi amaçladıklarını ifade ederek bu sebeple Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı'na (TÜSEB) proje başvurusu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU