Perinçek'ten Erdoğan'ın açıklamasına eleştiri: Bazı şirketler yağma düzeni kurmuş; Türkiye için tehlikeli

"Türkiye açısından da son derece ciddi ve tehlikeli bir süreci tetikliyor"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de "13 ayrı bölgede yerel meclis" kurulacağı yönündeki açıklamasına Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek tepki gösterdi.

Aydınlık’ın aktardığına göre Perinçek, önceki gün partisinin İstanbul İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Suriye’nin kuzeyinde yerel meclisler kurma projesini eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perinçek, özetle şunları belirtti: 

Bu proje yeni bir egemenlik alanı yaratıyor. Projenin uygulandığı topraklar, Suriye-Arap cumhuriyetine ait olan topraklardır. Bu proje, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda bir takım soru işaretleri getiriyor. Türkiye açısından da son derece ciddi ve tehlikeli bir süreci tetikliyor. Hükümetin niyeti başka olabilir ama girişilen uygulama sonuç itibarıyla Türkiye için son derece ciddi tehlikeleri barındırmaktadır.

Burada birtakım kantonlar kuruluyor. Orada yerel meclislerin yönetimi altında birtakım kantonlar, hatta bunlara hükümetçikler ve devletçikler de diyebiliriz. Bu yerel meclisler, Suriye devletine bağlı olan yerel idareler değil, bunlar Suriye devletine ve Suriye hükümetine muhalif olan, meşru olan Birleşmiş Milletler tarafından ve bütün dünya tarafından meşruluğu kabul edilen Suriye hükümetine muhalif olan birtakım unsurların yönetiminde olan meclisler.

O unsurlara hemen dikkat çekelim. Bunlar Türkiye devleti tarafından ve Birleşmiş Milletler tarafından terör listesinde bulunan bazı terör örgütleri. Kısmen ve bu bölgelerde birtakım yağma unsurları faaliyet halinde. Türkiye'den oraya gitmiş olan bazı şirketler doğrudan doğruya bir yağma düzeni kurmuş durumda.

O bölgenin bakırlarını, o bölgenin zeytin ağaçlarını söküp Türkiye'de mobilya malzemesi olarak satmak gibi. Üretimle ilgisi olmayan bir yağma ekonomisi de oluşturulmuş oluyor. Bu kantonlarda bir yandan o terör örgütlerini iktidar yapıyor, onların iktidarını pekiştiriyor, bir yandan da bu yağmacı zümrenin kurduğu talan ekonomisine hizmet ediyor.

 

Aydınlık

DAHA FAZLA HABER OKU