Çingeneler toplumun en savunmasız gruplarından biri: Neden göz ardı ediliyoruz?

Irksal eşitsizlikler olduğunu bilsek de bunların hangilerine meydan okumak istediğimizi özenle seçeceğimiz noktaya neredeyse varmış gibiyiz

Komedyen Jimmy Carr'ın Roman ve Sinti topluluklarından 500 bin kişinin vahşice katledilmesinden Holokost'un "olumlu" yanı diye bahsetmesi üzerinden sadece birkaç ay geçti (AFP)

İrlandalı Çingene topluluğunun bir üyesi olarak hayatım boyunca bana kim olduğumu dış dünyadan saklamam söylendi. Ebeveynlerim, özellikle de annem, hem kardeşlerime hem de bana her zaman insanların kökenlerimizi öğrendikten sonra bizi nasıl farklı göreceğini ve bize nasıl farklı davranacağını söylerdi. 2000'lerin başında Londra'nın güneydoğusundaki yerel toplu konutlarda büyürken kendimi diğerlerinden farklı görmüyordum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

9 yaş civarındayken kökenlerim nedeniyle ilk "arkadaşımı" kaybetmiştim. Anlamamıştım. Tıpkı onun gibi ben de evli ebeveynlerimle, bir evde yaşıyordum. Nasıl bu kadar farklı olabilirdim ki? Sadece farklı değil, kötüydüm de. Olduğum kişi nasıl onun benle bir daha konuşmayacağı kadar kötüydü?

Bir çocuğun, ırkı sebebiyle başka bir çocuğun arkadaşlığına layık olmadığını kavramak zorunda kalması doğru değil. Doğduğumuz aileyi veya kökeni seçmiyoruz fakat eşitsizliğin sonuçlarına ömür boyu katlanmak zorundayız. O noktadan sonra ben de etrafımdaki kimseye açılmamaya başladım. Kim olduğumu inkar edemesem de bunu saklayabildiğim kadar iyi şekilde sakladım. Kimliğime dair daha açık konuşmaya 19 yaşımdan önce başlayamadım.

Genellikle yüzüme karşı ırkçı yorumlar yapılmadığı için şanslı ve ayrıcalıklıyım. Genel itibarıyla beyaz görünüyorum ve bunun beni birçok şeyden koruduğunu biliyorum. Ne var ki bu durum beni dolaylı ırkçılıktan korumuyor, ki maalesef bu çok sık oluyor. Arkadaşlarımın, meslektaşlarımın ve hatta romantik partnerlerimin İrlandalı Çingeneler hakkında ırkçı yorumlar yaptığı sayısız durumda bulundum. Yanlarındaki kişinin de hakaret ettikleri grubun parçası olduğunu fark etmiyorlar.

Yakın zamanda birisi benden İrlandalı Çingene topluluğunun "kenarda kalmış bir üyesi" diye bahsetti. Bunu söylerken sanırım bir evde yaşamamı ve her hafta katılacak önemli, büyük bir düğünümün olmamasını kastediyordu. Ah evet bir de elimde bir tefle taşra yollarında dolaşmıyorum, bu yüzden sanırım ben topluluğun "kenarda kalmış bir üyesiyim".
 


Demek istediğim şu ki, eğer bu hakaretler başka bir dezavantajlı gruba yöneltilseydi, bunları sarf edenler haklı olarak dışlanacaktı. Kimsenin melez birinden, beyaz olmayanların kenarda kalan bir üyesi olarak bahsedeceğini kafamda canlandıramıyorum. Ya da biseksüel birinin, LGBT+ topluluğunun tam ve meşru bir üyesi olacak kadar gey olmadığının söyleneceğini de. Bu tamamen saçmalık.

Siyahilerin Hayatı Önemlidir gibi hareketler gelişmeye devam ederken Çingene topluluğu, toplumun daha geniş kesimlerinde giderek saldırganlaşan damgalamalarla karşı karşıya kalıyor. Komedyen Jimmy Carr'ın Roman ve Sinti topluluklarından 500 bin kişinin vahşice katledilmesinden Holokost'un "olumlu" yanı diye bahsetmesi üzerinden sadece birkaç ay geçti.

Topluluk da dışarıdaki müttefikleri de öfkelerini derhal dile getirmiş olsa da sözlerinin Jimmy için hiçbir sonucu olmadı. Bir hafta sonunun ardından her şey unutulmuş gibi görünüyordu ve konu kapanmıştı. Bu başka bir azınlık grubunu ilgilendirseydi, toplumun buna tepkisinin ne kadar farklı olacağının taşıdığı önemi bir kez daha ifade etmek gerekiyor.

Irksal eşitsizlikler olduğunu bilsek de bunların hangilerine meydan okumak istediğimizi özenle seçeceğimiz noktaya neredeyse varmış gibiyiz. Ayrıca, birçok kişinin Çingeneleri ırk ya da halk topluluğu olarak görmediği, dolayısıyla da onlara karşı ayrımcılık yapılamayacağını düşündüğü süregelen bir sorun da var.

Böylece de en savunmasız grupları halihazırda olduklarından daha marjinal ve sessiz bırakıyoruz. Irkçılıktan etkin biçimde kaçınan bir dünyada yaşarken toplum Çingeneleri görmüyor. Çingeneleri duymuyor. Duyduğunda veya gördüğünde de kimse bunu herhangi bir ilerici eylemde bulunacak kadar önemsemiyor.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU