Brezilya lideri Bolsonaro: Leonardo DiCaprio saçma sapan konuşmak yerine çenesini kapatsa iyi olur

Ünlü aktör, bütün Brezilyalıları 2 Ekim'deki seçimde oy kullanmaya çağırmıştı

İkili, 2019'daki büyük Amazon yangınlarında da karşı karşıya gelmişti (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio'ya sataşmayı sürdürüyor.

Brezilya lideri salı yaptığı açıklamada, yaklaşan seçimlerde herkesin oy vermesini isteyen ve Amazon yağmur ormanlarının korunması çağrısı yapan DiCaprio'nun "çenesini kapatmasını" söyledi.

Ünlü aktör, 28 Nisan'da attığı tweet'te "Brezilya, iklim değişikliğinde hayati öneme sahip Amazonlara ve diğer ekosistemlere eve sahipliği yapıyor. Orada yaşananlar hepimizi ilgilendiriyor ve sağlıklı bir dünya için değişimi getirecek temel şey gençlerin oy kullanması" ifadelerini kullanmıştı.
 


Bu açıklamaya iki gün sonra cevap veren Bolsonaro ise "Desteğin için teşekkürler, Leo! Yaklaşan seçimlerde her Brezilyalının oy kullanmasını sağlamak gerçekten de çok önemli" demişti. Brezilya Devlet Başkanı sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Amazonlardaki hakimiyetimizi korumamızı mı istiyorlar yoksa yabancıların şahsi çıkarlarına hizmet eden sahtekarlar tarafından mı yönetilmek istiyorlar; buna halkımız karar verecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DiCaprio'nun tweet'ini unutmayan Bolsonaro, Başkent Brasilia'daki Alvorada Sarayı'nın önünde iki gün önce toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada şu sözleri sarf etti:

DiCaprio, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı'nın, Brezilya'nın tarım ticareti olmasaydı dünyanın aç kalacağını söylediğini bilmek zorunda. Yani DiCaprio saçma sapan konuşmak yerine çenesini kapatsa iyi olur.

2019'da iktidara gelen radikal sağcı Bolsonaro, ihmalkar çevre politikalarıyla yasadışı ağaç kesimi ve madencilik faaliyetlerine göz yumarak Amazonlardaki ormansızlaşmayı durdurmaması nedeniyle eleştiriliyor.

Resmi verilere göre Bolsonaro hükümeti göreve geldiğinden beri Brezilya Amazonlarındaki ormansızlaşma önceki 10 yıla kıyasla yüzde 75 arttı.

Brezilya'da genel seçimlerin 2 Ekim'de düzenlenmesi planlanıyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, Folha de S.Paulo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU