Facebook’un geliştirdiği yapay zeka profesyonel poker oyuncularını yendi

Pluribus limitsiz Texas Hold'em'de kazanan ilk bilgisayar oldu

Uzmanlara göre Pluribus'un başarısı yapay zeka ve oyun teorisinde yıllardır ulaşılmaya çalışılan bir dönüm noktasıydı (Reuters) 

Facebook’un yapay zeka sistemlerinden biri limitsiz Texas Hold'em tipi oyunda altı profesyonel poker oyuncusunu yenerek yeni bir dönüm noktasına ulaştı.

Pluribus aralarında World Poker Tour'da en fazla şampiyonluğu elinde bulunduran Darren Elias’ın da olduğu birçok tanınmış oyuncuya karşı galibiyet kazandı.

En iyi oyuncular hem blöf yapmakta hem de öngörülemeyen hamleler yapmakta çok iyi olmalılar. Bu da ustaları kendi oyunlarında yenmeyi yapay zeka araştırmacıları için büyük bir zorluk haline getiriyordu.

Facebook yapay zeka araştırmacısı Noam Brown “Bire bir yerine altı oyunculu bir masada oynamak için yapay zekanın oyun stratejisini nasıl geliştirdiğine dair temel değişiklikler yapmak gerekiyordu. Performansından memnunuz ve Pluribus’ın kullandığı bazı oyun stratejilerinin profesyonellerin oyunu oynama şeklini de değiştirebileceğine inanıyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook’un bu atılımı Google’ın sahip olduğu DeepMind’ın bir yapay zeka algoritması geliştirip karmaşıklığıyla bilinen masa oyunu Go’da dünya şampiyonunu yenen ilk bilgisayar programı haline gelmesinden iki yıl sonra gerçekleşti.

Facebook ve Google gibi şirketlerin neden bu oyunlarda insanları yenmek için gelişmiş yapay zeka algoritmaları geliştirdikleri henüz belli değil. Ancak araştırmacılar çalışmalarının yapay zekanın gerçek dünyadaki uygulamalarını genişletmeye yardımcı olacağını söylüyor.

Algoritmanın geliştirilmesinde yardımcı olan Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Tuomas Sandholm “Pluribus çok oyunculu poker oyununda insanüstü bir performans sergiledi. Bu yapay zeka ve oyun teorisinde yıllardır ulaşılmaya çalışılan bir dönüm noktası. Şimdiye kadarki yapay zekaların insanüstü stratejik akıl yürütme dönüm noktaları hep iki kişilik rekabetlerle sınırlıydı. Böylesine karmaşık bir oyunda diğer beş oyuncuyu yenebilmek, yapay zeka kullanımıyla gerçek dünya sorunlarını çözmek için çok çeşitli yeni fırsatlar sunuyor” diye konuştu.

Bu gelişmeyi detaylandıran bir makale Science adlı bilimsel yayında yer aldı.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU