Hissedarlar Netflix'e dava açtı: "Şirket abone kayıplarını bizden sakladı"

Yayın platformunun yatırımcılara 6 ay boyunca yanlış bilgi verdiği öne sürülüyor

Platformun abone sayısı, 10 yılı aşkın süredir ilk kez azaldı (AFP)

Dijital yayın platformu Netflix, abone kaybıyla mücadele ederken, yatırımcıları tarafından da dava edildi.

Yayın platformunun hissedarları, şirketin işlerinin iyi gittiğine dair yanıltıcı bilgiler aldıklarını öne sürüyor.

Salı günü San Francisco federal bölge mahkemesinde açılan davada, şirketin yatırımcılara 6 ay boyunca yanlış bilgi verdiği ve abone sayısındaki dikkat çekici düşüşü gizlediği iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davacılar, bu durumun hisse senedi fiyatında büyük bir düşüşe yol açtığını savunuyor.

Dijital yayın platformu, 20 Nisan'da bir günlük en büyük kaybını yaşamış ve şirketin piyasa değeri 54 milyar dolar düşmüştü.

Şirketin 17 Kasım 2021’de 691 dolar olan hisse fiyatı, 20 Nisan’da 226 dolara düşmüştü. Bu kayıp yüzde 67 oranında düşüşe tekabül ediyor. Şirketin hisse fiyatı şu anda 195 dolar civarında seyrediyor.

Mahkemeye sunulan belgelerde Netflix'in "yanlış ve/veya yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu ve şirketin işi, operasyonları ve beklentileri hakkında maddi olumsuz gerçekleri açıklamadığı için" ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği ifade edildi.

Davacılar, 19 Ekim 2021 ve 19 Nisan 2022 ​​arasında Netflix hisselerini elinde tutan yatırımcılara tazminat ödenmesini talep ediyor. İstenen tazminatın miktarıysa belirtilmiyor.

Şirketin hissedarı Imperium Irrevocable Trust'ın mütevelli heyeti üyesi Fiyyaz Pirani mahkemede baş davacı konumunda. Netflix CFO’su Spencer Neumann’la birlikte, eş CEO'lar Reed Hastings ve Ted Sarandos ise sanık koltuğunda.

Pirani ayrıca, davaya "toplu dava" statüsü verilmesini talep ediyor. Yatırımcılar, Meta'ya karşı bir toplu davada da rol oynayan hukuk firması Glancy Prongay & Murray tarafından temsil ediliyor.

Netflix abone kaybına karşı önlem alacak

19 Nisan'da şirket, yayın platformunun 200 bin abone kaybettiğini açıklamıştı.

Söz konusu düşüş, şirketin Ukrayna savaşının ardından Rusya'dan çekilmesi ve de ABD ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere pek çok önemli pazarda abonelik ücretlerini artırmasıyla yaşanmıştı.

Öte yandan daha büyük kayıplara hazırlandıklarını ifade eden şirket, buna önlem olarak, kullanıcılar arasında hesap paylaşımının önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

Netflix CEO'su Hastings "Hızlı büyüme döneminde [hesap paylaşımı] yüksek bir önceliğimiz değildi. Ancak şimdi üzerinde çok sıkı çalıştığımız bir konu" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Yahoo News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU