Pekin'de fırlayan vakalar için "bin yataklı hastane hazırlanıyor"

Sars döneminden kalma hastanenin hastalardaki ani artış için hazırlandığı bildirildi

Sağlık çalışanı Pekin sakininden sürüntü örneği alıyor (Reuters)

Yerel haberlere göre Pekin, Kovid-19 vakalarındaki fırlamayla başa çıkmak için binlerce hastane yatağı hazırlıyor.

Devlet medyası salı günü kuzeydoğu banliyölerindeki Xiaotangshan'da 2003'teki Sars salgını için inşa edilen bin yataklı hastanenin ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı yenilendiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternetteki resmi olmayan haberlere göre havalimanı yakınlarındaki merkezi karantina tesisinde de binlerce yatak hazırlandı fakat devlet medyası, belki de halkın korkularını körüklemekten kaçınmak adına bu hazırlıkları doğrulamadı.

Çin'in başkentindeki yeni vakalar yüzlerce kilometre güneydeki Şanghay'da yaşanan salgına kıyasla düşük kalıyor.

Pekin salgının başlangıcından bu yana geçen iki haftada yaklaşık 450 vaka kaydedildiğini bildirirken Şanghay günde binlerce vaka sayısına ulaşmaya devam ediyor.

Pekin'de vaka artışı sabit kalıyor: Pazartesi günü 11'i semptom göstermeyen 62 vaka kaydedildi ve bu hafta sonu görülen günlük 50 vakadan çok az yüksek.
 

Pekin halka açık park (Reuters)
Pekin'de halk, Kovid-19 salgını sırasında halka açık bir parkta güneşin tadını çıkarıyor (Reuters)


Çin seyahati kısıtlamayı, kimi şehirlerin tümüne kitlesel test uygulamayı ve enfekte olan herkesi izole etmeye çalışmak adına dört bir yanda geçici tesisler kurmayı içeren katı "sıfır Kovid" yaklaşımına sadık kaldı.

Tecritler binalarla ve mahallelerle başlıyor fakat virüs geniş çapta yayılıyorsa şehir geneline genişletiliyor.

Çin'in katı politikasının etkili bir yaklaşım olup olmadığını sorgulayan uzmanlar aşıların ve Kovid'e yönelik yeni tedavilerin bunu gereksiz kıldığını söyledi.

Pekin çarşamba gününe kadar sürecek 1 Mayıs ulusal bayramı için restoran ve spor salonlarının kapatılmasını isterken Yasak Şehir ve Pekin Hayvanat Bahçesi de dahil şehirdeki büyük turistik mekanlar salı günü iç mekan sergi salonlarını kapattı.

Geçen hafta benzer bir gereklilik üzerine şehirdeki 21 milyon kişinin çoğuna üç tur daha test yapılması kararlaştırılmıştı.
 

Pekin sürüntü örneği (AFP)
Sağlık çalışanı Pekin'de bir sokakta Kovid-19 koronavirüs testi yapmak için bir adamdan sürüntü örneği alıyor (AFP)


Şanghay'daki yetkililer şehrin 26 milyonluk nüfusunun çoğunu bir aya yakın süredir dairelerine, konutlarına veya yakın çevrelerine hapseden tecrit kısıtlamalarını yavaş yavaş hafifletmeye başlıyor.

Şanghay'da Pazartesi günü 274'ü hariç hepsi asemptomatik olmak üzere 5 bin 669 vaka daha kaydedilmiş, 20 kişi hayatını kaybetmişti.

400 binden fazla vakanın ortaya çıktığı Şanghay'daki şaşırtıcı derecede düşük ölü sayısı bu tür ölümlerin nasıl değerlendirildiğine dair soru işaretlerine yol açtı.

Katı tecrit önlemleri altındaki koşullar gıda kıtlığından ülke ekonomisi üzerinde muhtemelen geçici ama geniş çaplı etkilere kadar birçok sıkıntıya neden olmuştu.

Çin'in en büyük şehri yaklaşık üç hafta önce 13 Nisan'da 27 bin 605 yeni vakayla günlük zirvesini kaydetmişti.

AP'den de yararlanmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU