Diaspora Yahudilerinin yabancılarla evliliği için “ikinci Holokost” benzetmesi yapan İsrailli bakana öfke

Jonathan Greenblatt “Bu sözler toplumumuzun üyelerinin birçoğunu dışlıyor. Böylesi mesnetsiz mukayeseler kızdırma ve rencide etmeden başka işe yaramaz” dedi

İsrailli bakan Rafi Peretz'in kabine toplantısında sarf ettiği sözler tartışma başlattı (Times of Israel)

İsrail’in yeni Eğitim Bakanı Rafi Peretz’in kısa süre önce gerçekleşen bir kabine toplantısında diasporadaki Yahudilerin yabancılarla evlenmesini Holokost’a (Yahudi soykırımı) benzetmesi infiale yol açtı.

Bakanlık sözcüsü, İsrail ordusunun eski başhahamı Peretz’in 1 Temmuz tarihli toplantıda “Asimilasyon Holokost gibi” dediğini doğrulamıştı.

Söz konusu açıklamaya ilk yer veren haber sitesi olan ABD merkezli Axios’a göre İsrail parlamentosu Knesset’te sağcı dini ve milliyetçi partileri aynı çatı altında toplayan Birleşik Sağ’ın lideri Peretz, ABD’de Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama yönetimlerinde üst düzey görevlerde yer alan Dennis Ross’un dünya genelinde Yahudi toplumlarındaki eğilimleri ve küresel antisemitizm hakkındaki brifingi üzerine konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Site haberinde, ABD’de Yahudilerle Yahudi olmayanların evliliğinin artması üzerine bakanlar arasında yaşanan tartışmanın ardından Peretz’in Amerikan Yahudi toplumunda yabancılarla evlilik oranı için “ikinci bir Holokost gibi” dediğini aktarmıştı.

Kışkırtıcı sözler İsrail’in Ortodoks Yahudi cemaatiyle ABD’nin Yahudi nüfusu içindeki daha liberal kesimler arasındaki ilişkilerde baskı unsuru oluşturdu.

ABD merkezli faaliyet gösteren ve antisemitizmle mücadeleyi hedefleyen İsrail yanlısı İftira ve İnkarla Mücadele Birliği’nin (ADL) başkanı Jonathan Greenblatt paylaştığı tweet’te şu ifadeleri kullandı:

Yahudi olmayanlarla evlenmeyi tercih eden Yahudileri tanımlarken ‘Holokost’ kavramını kullanmak akıl almaz. Bu sözler toplumumuzun üyelerinin birçoğunu dışlıyor. Böylesi mesnetsiz mukayeseler öfkelendirme ve rencide etmeden başka işe yaramaz.

İsrail’le ABD arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi amaçlayan ABD merkezli Yahudi kuruluşu Ruderman Ailesi Vakfı Başkanı Jay Ruderman ise İsrail medyasına yaptığı açıklamada “ABD’deki Yahudilerle konuşmadan onlar hakkında laf etmek sorumsuzluk ve saygısızlıktır” dedi.

 

 

İsrail gazetesi Haaretz’de yer verilen açıklamasında Ruderman şu değerlendirmeyi yaptı:

İsrail hükümetinin ülkesinin genel olarak diasporadakiler, özel olarak da ABD’deki Yahudilerle ilişkilerini korumak ve geliştirmek gibi ahlaki bir sorumluluğu vardır. Taraflar arasında karşılıklı konuşmaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak bu da zaman ve planlama gerektiriyor, saygılı ve süregelen söylemin dışına çıkan gelişigüzel açıklamaları değil.

İsrail medyasına göre Peretz’in sözlerini “geri püskürten” İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ülkesinin “kendilerini yalnızca dini açıdan değil, daha çok kültürel ve tarihsel yönden Yahudi sayan Amerika’daki Yahudileri hiçe saymayı ve hor görmeyi bırakması” gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise tartışmayı noktalarken, giderek artan sayıda Amerikalı Yahudi’nin dini geleneklerinden uzaklaştığını dile getirdiği belirtildi.

İsrail’de sağcı siyasetçilerin asimilasyonu Holokost’a benzetmesiyle ilk kez karşılaşılmıyor.

Haaretz’in geçen yıl yayımladığı bir haberine göre İsrail Tarım Bakanı ve Birleşik Sağ’da yer alan İsrail Evimiz partisinin üyesi Uri Ariel, “asimilasyon Holokost’u” üzerine çalışanlarına gönderdiği bir mektupta “Holokost sırasında yaklaşık 6 milyon Yahudi’yi kaybettik. İkisi arasında bir mukayese yapmaksızın insanlarımızın bir bölümünü asimilasyona heba ettiğimizi söylüyorum” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU