Beşiktaş'ta kötü gidişe Ismael de çare olamadı, Avrupa'ya katılım tehlikede... "Devam edip etmemesi kararı için çok erken, hala ümitliyim"

Valerian Ismael yönetiminde çıktığı 4'üncü maçında 7 puan kaybeden Beşiktaş, Avrupa kupaları umudunu da zora soktu. Beşiktaş'ın eski yöneticisi ve spor yazarı Sinan Vardar, Beşiktaş'taki kötü gidişi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Beşiktaş, bu sezon geride kalan 34 haftayı 51 puanla 7. sırada tamamladı / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 34. haftasında Kasımpaşa'ya 3-0 yenilen Beşiktaş'ta son dönemde yaşanan performans düşüşü sürüyor.

2020-21 sezonuna Süper Lig, Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa zaferi elde ederek sezonu üç şampiyonlukla tamamlayan siyah-beyazlılar, bu sezon 9. yenilgisini alarak hem zirve yarışından erken uzaklaştı hem de Avrupa kupaları şansını oldukça zora soktu.

Gelecek sezon UEFA Konferans Ligi'ne katılmak için 4. sırayı zorlayan Beşiktaş, Sergen Yalçın ve Önder Karaveli sonrası üçüncü kez teknik adam değişikliğine giderek Valerian Ismael'e takımın başına getirmişti.

Takımın başına 30. haftadaki Trabzonspor karşılaşmasıyla geçen Ismael'in teknik direktörlüğünde 4 lig maçı geride kaldı.

Siyah-beyazlı takım, yeni teknik direktörü yönetiminde Trabzonspor ile 1-1 berabere kalırken, Aytemiz Alanyaspor'u 4-1 mağlup etti.

 

Valerian Ismael-AA1.jpg
Valerian Ismael, Beşiktaş'ın bu sezonki üçüncü teknik direktörü oldu / Fotoğraf: AA

 

2 haftalık belirgin performans, yerini yeniden olumsuz sonuçlara bıraktı.

Ismael yönetimindeki Beşiktaş, Giresunspor'la deplasmanda 0-0 berabere kalırken, son maçta Kasımpaşa'ya sahasında 3-0 yenildi. 

Fransız teknik adamın yönetiminde 4. maçını geride bırakan Beşiktaş ve 7 puan kaybederken, 7. sıraya kadar geriledi.

Beşiktaş, bu sezonu ilk 4 içerisinde tamamlayamazsa gelecek yıl Avrupa kupalarına katılamayacak ve önemli bir gelir kaleminden yararlanamayacak.

 

Sinan Vardar - AA.jpg
Sinan Vardar / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş'taki en büyük sıkıntı kazanılan şampiyonluk sonrası yapılan transferler"

Beşiktaş'ın eski yöneticisi ve spor yazarı Sinan Vardar, Beşiktaş'taki kötü gidişi ve Valerian Ismael'in takımdaki geleceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Bu sezon Beşiktaş'ta yaşanan en büyük sıkıntının kazanılan şampiyonluk sonrası yapılan transferler olduğuna vurgu yapan Vardar, "Transferlerin maalesef yanlış yapılması. Benim tenkidim de kiralık futbolcular. Kiralık futbolcuyu ben hayat boyu takımıma almam. 9 kulüpte başkanlık yaptım bu benim için bir kaidedir" dedi. 

Sezon başında Barcelona'dan kadroya dahil edilen Miralem Pjanic'te bu durumun yaşandığını belirten Vardar, "Öyle de oldu mesela Pjanic hiç randıman vermedi. Çünkü adamın kontratı bitiyor, bir ay sonra girecek. Şimdi ne kadar kendini Beşiktaş'a verecek? Sakatlanmamak için topu ayağına sokmaz. Bunlar yanlış" diye konuştu. 

 

Pjanic-AA.jpg
Pjanic, geldiği günden beri istenen performansa ulaşamaması nedeniyle eleştirilerin odağında / Fotoğraf: AA

 

"Yeni hocayla Trabzonspor ve Alanyaspor maçlarında ümitlenmiştim, hala ümitliyim"

Önder Karaveli sonrası göreve başlayan Valerian Ismael'in Trabzonspor ve Alanyaspor maçlarında büyük fark ortaya koyduğunu ve taraftarı umutlandırdığını söyleyen Vardar, şu ifadeleri kullandı:

Yeni hocayla ilk Trabzonspor ve sonrasındaki Alanyaspor maçlarında ümitlendim. Bir heyecan duyulacak bir hoca gibi düşündüm. Ancak bu hafta yaptığı büyük yanlışlar var. 1 ay sonra gidecek oyunculara yer verip altyapıdan Serdar, Emirhan gibi çok yetenekli oyuncuları oynatmaması bence büyük hata. İnşallah önümüzdeki maçlarda altyapıdaki yetenekli çocuklara yer verir. Çünkü gelecek senenin takımı artık yapılacak. Ve bu çocukları da bir görmek lazım. Önümüzdeki sezon kadrosunda olmayacaklar mı olmayacaklar mı? Hoca için yapacağım tenkit ve öneri bu ama hala ümitliyim. 

 

Michy Batshuayi-AA.jpg
Michy Batshuayi / Fotoğraf: AA

 

"3-5-2 oynadığınızda arkadaki üç futbolcu yetenekli, süratli, çevik olmalı"

Ismael'in geldiği günden bu yana uyguladığı 3-5-2 sisteminin Türkiye'de uygulanamayacağını savunanlar Fransız antrenörü bu konuda eleştiriyor. 

Beşiktaş'ın oyun sistemiyle ilgili de konuşan Vardar, "Valerian Ismael takımı 3-5-2 oynatıyor. Bu dizilişle oynadığınız zaman arkadaki üç futbolcunun çok yetenekli, çok süratli, çevik ve kademelere iyi gerien futbolcular olması gerekiyor. Bilhassa bu son maçta gördük ki Domagoj Vida bu takımın futbolcusu değil. Çok büyük hatalar yaptı. Welington desen o da aynı zaten. Hiç tutmuyorum. Yanında da Montero var. Yani o da ancak yedek olabilir. Beşiktaş'ın önümüzdeki sezon üç kaliteli stoper mutlaka alması lazım. Üstüne bir orta saha ve tabii golcü. Büyük sıkıntıları var Beşiktaş'ın" yorumunu yaptı. 

 

Emirhan İlkhan-AA1.jpg
17 yaşındaki Emirhan İlkhan, geleceğin en büyük yıldız adayları arasında gösteriliyor / Fotoğraf: AA

 

"Ismael'in devam edip etmemesi kararı için çok erken"

Beşiktaş'ın gelecek sezon Valerian Ismael ile devam edip etmemesi kararı için erken olduğunu düşünen Vardar, bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı:

Bunu söylemek için çok erken. Önündeki dört maçı da bir oynasın. Bakalım hoca doğruları yapacak mı? Dediğim gibi mutlaka Emirhan ve Serdar'a yer versin ilk 11'de. Kalan 4 haftadaki maçları bir izleyelim çünkü bu kararı şimdiden vermek çok zor. Görevine son verirseniz tazminatı olabilir. Zaten kulübün borcu 5 milyar liranın üzerine çıkmış. İzleyip göreceğiz. Ondan sonra bir karar verilir.

 

 

"Milli takımımız dahil bütün kulüpler Avrupa'nın sıkıntısını yaşayacak"

Beşiktaş'ın mevcut durumda ligi bitirmesi halinde gelecek sezon Avrupa kupalarına katılamayacağını yorumlayan Vardar, sözlerini şöyle noktaladı:

2024'e kadar milli takımımız dahil bütün kulüpler bunun sıkıntısını yaşayacak. Bugün dördüncü olsa Beşiktaş Konferans Ligi'ne gidecek de ne olacak? Sadece masraf. Hiçbir ekonomik getirisi yok. Ancak ülke puanına etkisi var. Norveç bu turnuvada aldığı puanlarla üstümüze çıktı. 2024'e kadar Türk takımlarının işi çok zor. Bu sene Şampiyonlar Ligi'ne tek takım tek elemeyle gidecek ama sonraki yıllarda maalesef şampiyon olan iki ön eleme oynayacak. Türk futbolu Avrupa'da gelirler bakımından ilk 7'ye giriyor. Bugün Belçika'nın geliri bizim 4'te 1'imiz değil ama geldikleri nokta ortada. Kulüp başkanları hatta federasyon da dahil bütün yönetenler maalesef bu duruma getirdi. Türkiye'nin puan durumu UEFA'da FIFA'da olsun maalesef çok kötü durumda.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU