Elon Musk, "Twitter'da ifade özgürlüğü" derken ne kastettiğini açıkladı

Musk’ın ifade özgürlüğü karnesi tartışma konusu oldu

Musk, Twitter'da ilk olarak bot hesapları yasaklamayı hedefliyor (AP)

Elon Musk, Twitter’ı satın alma anlaşmasından bir gün sonra ifade özgürlüğü söylemiyle ne anlatmak istediğini açıklığa kavuşturdu.

Tesla ve SpaceX CEO’su, Twitter’da hisse sahibi olmadan önce, platformun demokratik olmadığını ve platformda ifade özgürlüğünün kısıtlı olduğunu ima etmişti.

Musk, Twitter hesabından yaptığı yeni açıklamada ifade özgürlüğü söylemiyle "yasalara uymak gerektiğini ve yasaların çok ötesine geçen sansüre karşı çıkmak istediğini" belirtti.
 

 

"İfade özgürlüğünden korkanların aşırı tepkisi her şeyi açıklıyor" diyen Musk, sözlerini şöyle sürdürdü:

İfade özgürlüğü derken sadece yasaya uygun olanı kastediyorum. Yasanın çok ötesine geçen sansüre karşıyım. İnsanlar konuşma özgürlüğünün kısıtlanmasını isterse, hükümetten bu yönde yasalar çıkarmasını talep eder. Bu nedenle yasanın dışına çıkmak halkın iradesine aykırıdır.

Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk, bu ay başında 3 milyar dolar ödeyerek Twitter'daki yüzde 9,2'lik hissenin sahibi olmuştu.

Twitter’da aktif bir kullanıcı olan teknoloji milyarderi, platformdaki rolünü bir adım ileri götürdü ve şirketin tümünü satın almak için teklif sundu. 

Musk’ın hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği satış anlaşması pazartesi günü onaylandı. Böylelikle milyarder, popüler sosyal medya platformunu 44 milyar dolara satın almış oldu.

Musk’ın ifade özgürlüğü karnesi

Anlaşma yapılmadan önce Musk, "Umarım beni en kötü eleştiren kişiler bile Twitter'da kalır çünkü ifade özgürlüğü bu demektir" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk’ın bu açıklaması, diğer şirketlerindeki tartışmalı uygulamaları da yeniden gündeme getirdi.

Zira Tesla çalışanları işe alırken "sessizlik anlaşması" imzalıyor. Geçen ay Tesla çalışanı John Bernal, araçların otonom sürüş özelliği için geliştirilen beya yazılımını YouTube kanalında eleştirdiği için işten çıkarılmıştı.

Musk ayrıca, uçuş verileri aracılığıyla milyarderin özel jetini izleyerek rotasını Twitter’da paylaşan Jack Sweeney'in hesabını da engellemişti.

Sweeney, Musk’ın Twitter’da kendisini susturmak için hisse satın almış olabileceğini de öne sürmüştü.

Jeff Bezos’tan açıklama

Musk'ın Twitter'ı satın aldığını duyurmasının ardından Tesla'nın Çin’le ticari ilişkilerine dikkat çeken Jeff Bezos ise ülkenin Twitter üzerinde nüfuza sahip olup olmayacağını sorgulamıştı.

Musk’ın ezeli rakibi olarak görülen, Amazon’un kurucusu Bezos şöyle yazmıştı.

İlginç bir soru: Çin, sosyal medya platformu üzerinde nüfuza sahip oldu mu? Bu soruya benim cevabım muhtemelen hayır.

Tesla’nın Çin’deki iş anlaşmalarının Twitter sansüründen daha karmaşık olduğuna dikkat çeken Bezos, şöyle demişti:

Ancak Musk bu karmaşıklıkların üstesinden gelebilecek biri.

 

Independent Türkçe, The Verge, Futurism, NDTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU