HDP'den Gezi Parkı Davası'nda verilen hapis cezalarına tepki: Ortada bir düşman hukuku bile kalmamış durumda

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Gezi Davası, Kobani Davası, HDP'yi kapatma davası, siyaseti biten ancak emrindeki yargı gücü ile ayakta durmaya çalışan AKP MHP iktidarının yarattığı hukuksuzluk karanlığıdır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında açıklama yaptı.

Konuşmasında Gezi Parkı Davası'nda mahkeme tarafından verilen cezaları eleştiren Buldan, "Beraatle sonuçlanan Gezi Davasını kumpaslarla yargılamaya dönüştürüler. Kavala'ya müebbet, 7 arkadaşımıza 18 yıl ceza verdiler. Hepsine ayrı ayrı selamlarımı gönderiyorum. Hukuk ve adalet mücadelesinde yalnız değilsiniz" ifadelerini kullandı. 

"AKP'nin ele geçirip yönettiği mahkemelerin kendileri de yargılamaları da kararları da asla hukuki değildir"

Buldan şunları kaydetti:

Kobani'de insani dayanışma ve yardımlaşmayla, Gezi'de kolektif toplumsal itirazla, sokakta kadınlarla, gençlerle, emekçilerle, siyasette ise HDP ve demokrasi güçleri ile tam bir savaş halindeler. Gezi Davası, Kobani Davası, HDP'yi kapatma davası, siyaseti biten ancak emrindeki yargı gücü ile ayakta durmaya çalışan AKP MHP iktidarının yarattığı hukuksuzluk karanlığıdır. 

Dün Gezi Davasında karar çıktı. Beraatle sonuçlanan Gezi Davasını kumpaslarla yargılamaya dönüştürüler. Kavala'ya müebbet, 7 arkadaşımıza 18 yıl ceza verdiler. Hepsine ayrı ayrı selamlarımı gönderiyorum. Hukuk ve adalet mücadelesinde yalnız değilsiniz. Türkiye'nin demokratik vicdanı sizinle. Gezi davasının hâkimini biliyorsunuz, AKP'nin vekil aday adayı çıktı. Kobani kumpas davasının mahkeme başkanı da çete üyesi çıkmıştı. Ortada bağımsız bir yargı yok, hukuk hiç yok, bir düşman hukuku bile kalmamış durumda.  AKP'nin ele geçirip yönettiği mahkemelerin kendileri de yargılamaları da kararları da asla hukuki değildir, siyasi kararlardır, siyasi mahkemelerdir, bu yapılan duruşmalar siyasi duruşmalardır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gezi'de verilen cezalar tüm topluma yönelik verilen bir gözdağıdır"

Gezi Parkı Davası'nda üye hakimlerden birinin, "sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından beraatlerine ve Osman Kavala’nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmamasına" yönelik görüş bildirerek karara şerh düştüğünü hatırlatan Buldan şunları kaydetti:

Şerh her şeyi izah ediyor. 'Her türlü kuşkudan uzak, somut başka delil yoktur' tespiti, hukuksuz, delilsiz yargılamanın bir kumpas olduğunu ortaya koyuyor. Aynı kumpası biz delilsiz Kobani davasında da gördük. 20 arkadaşımızı hukuksuzca tutukladıklarını gördük, ortada bir delil yok, bir belge yok. Gezi'de verilen cezalar tüm topluma yönelik verilen bir gözdağı. Hak, eşitlik, özgürlük taleplerini; yargı kumpaslarıyla engelleme girişimidir.

Muhalefete çağrı: Hep birlikte savaş politikalarına ve talan düzenine dur diyelim

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pençe Kilit Opearsyonu'na ilişkin açıklamasında HDP'yi hedef aldığını kaydeden Buldan, "Bu sözler aynı zamanda savaş politikalarına karşı çıkmayan siyasal muhalefetin içine düştüğü durumu ortaya çıkarmaktadır" dedi.

Buldan şöyle devam etti:

Bu ülkeyi yoksullaştıran, ekmeğimize göz diken, kamuyu yolsuzluk çukuruna sokan bu adaletsiz ve vicdansız iktidar düzeninden kurtulmanın yolu, kendi iktidarları için başlattıkları savaşa karşı en güçlü şekilde karşı çıkmaktan geçer. Hep birlikte savaş politikalarına ve talan düzenine dur diyelim. Savaşsız, ortak ve eşit gelecek için, adalet için, alın terimiz için savaş karşıtı ittifakı hep birlikte büyütelim.   

"Ekmek kuyruklarının sebebi halktan çalınan paraların ranta ve savaşa aktarılmasıdır"

IPSOS'un bir araştırmasının sonucunda her yüz kişiden 83'ünün alım gücünün düştüğünün ortaya çıktığını belirten Buldan, "Her 10 kişiden 4'ü ailesinin maddi desteğine muhtaç. TÜİK'in çarpıttığı rakamlara göre bile her 3 çocuktan biri yoksuldur. Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin raporuna göre toplumun yüzde 74'ü yolsuzluğun arttığını söylüyor. Toplumdaki bu yolsuzluk algısını, beka ve savaş algısı ile yıkmak istiyorlar. Bütün çabaları bunun içindir. Medyada her gün milyonluk ihaleler AKP yakınına gitti başlıklı haberleri görmek mümkün. Ekmek kuyruklarının sebebi halktan çalınan paraların ranta ve savaşa aktarılmasıdır" diye konuştu

Demirtaş: Gezi dört duvara sığmaz

Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Gezi dört duvara sığmaz. Halen mi öğrenemediler, korku korksun bizlerden" ifadesi yer aldı.

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU