482 yıllık Uluslararası Mesir Macunu Festivali bu yıl da düzenlenmedi: Neden pandemi mi bütçe mi?

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası listesindeki festivalin, salgının etkilerini yitirmesine rağmen yapılmaması tepki çekti. Tedbir nedeniyle düzenlenmediğini savunanlar da var, ekonomik gerekçeleri ileri sürenler de

Uluslararası Mesir Festivali, Kırkpınar Yağlı Güreşleriyle birlikte atalardan miras en önemli etkinlikler arasında sayılıyor. Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021'de gerçekleştirilmeyen festivalin bu yıl salgının etkilerinin hafiflemesine rağmen düzenlenmemesi, eleştiri konusu / Fotoğraf: AA

Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Osmanlı'dan günümüze miras kalan etkinliklerin başında geliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) "İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası" listesinde de yer alan festival, 3 yıldır gerçekleştirilmiyor.

Son olarak 2019'da 479'uncusu düzenlenen ve sonraki yıllarda koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen festivalin bu yıl yapılmayışına ilişkin farklı görüşler hakim.

Asıl nedenin ekonomik olduğu ve pandeminin bahane edildiğini savunanlar da var, iddiaların gerçek olmadığını ve salgın nedeniyle festivalin yapılamadığını ileri sürenler de. 

Valilik, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği ile Manisa Mesir Macunu Festival Komitesi işbirliğinde düzenlenen etkinliğe ilişkin tartışmaları ele aldık.

 

Mesir Macunu Festivali AA.jpg
Mesir Macunu Festivali'ne pek çok ülkeden katılım oluyordu / Fotoğraf: AA

 

Manisa Büyükşehir Belediyesi sessiz kalmayı tercih etti

Öncelikle olayın taraflarından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e söz hakkı vermek istedik ancak kendisi görüş belirtmedi. 

Belediyeye yakın kaynaklar ise bütçe iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Mesir Festivali'nin büyük bir etkinlik olduğu gerekçesiyle bir aylık hazırlık süreci gerektirdiği, şubat ayında pandeminin gidişatı tam olarak kestirilemediğinden iptal yoluna gidildiği ileri sürüldü.

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin festivali tek başına gerçekleştirmediği ve etkinliğin iştirakçisi olduğu vurgulanırken, Uluslararası Mesir Macunu Festival Komitesi'nin şubat ayında yaptığı açıklama hatırlatıldı:

"Ortaya çıkış gayesi sağlık olan bir geleneği yaşatırken bir kişinin bile hastalanmasına ortam hazırlamış olmak kesinlikle isteyeceğimiz bir durum değildir. Bu sebeplerden dolayı 2022 yılında kutlayacağımız düşüncesi ile tüm hazırlık ve planlamasına başladığımız, fakat bulaş riski hala çok yüksek seyreden Kovid-19 etkilerinin devam etmesinden dolayı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin gerçekleştirilmesi mümkün görülmemektedir. Halkımızın sağlığının her şeyden önce geldiği düşüncesi ile hastalığın yayılmasına sebep olabilecek bir ortam oluşturulmaması adına, alınan bu kararı halkımızın mazur görmesini bekliyoruz."

 

Mesir Macunu Festivali 4 AA.jpg

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 5 yıl önce düzenlenen etkinliği, 6 ton mesir macununun saçım töreniyle sona ermişti / Fotoğraf: AA

 

CHP'li Balaban: Manisa Büyükşehir Belediyesi bu festivali yapamıyorsa neyi yapacak?

Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin gerçekleştirilmemesine ilişkin CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban'la da konuştuk.

Festivalin düzenlenmeyişine tepki gösteren Balaban, pandemi nedeniyle festivalin 2 yıldır gerçekleştirilmemesini anlayışla karşılasa da bu yıl yapılmamasını eleştirdi. 

CHP'li Balaban, "Manisa Büyükşehir Belediyesi bu festivali yapamıyorsa neyi yapacak?" diye sordu.

Mesir Festivali'ni Manisa'nın en önemli simgesi olarak niteleyen ve sadece Türkiye'de değil, dünyada bilinirliğinin yüksek olduğunu ifade eden Balaban, "482'si yapılması gerekirken, bu yıl her türlü etkinlik düzenleniyorken bunun gerçekleştirilmemesi, Manisa için de Türkiye için de kayıptır. Bu konuda Şehzadeler ilçe örgütümüzle birlikte Manolya Meydanı'nda sembolik mesir saçımı yaparak, ironik bir protesto gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Festivalin neden düzenlenmediğine ilişkin Manisa'da nelerin konuşulduğunu da sorduğumuz Semih Balaban'a göre asıl neden bütçe sıkıntısı. 

Balaban, etkinliğin finans sıkıntılarına yol açabileceği korkusuyla tasarruf tedbirleri kapsamında yapılmadığı görüşünü savundu.

Semih Balaban, Manisa'daki bir diğer etkinlik olan Çağlak Festivali'nin ise Akhisar Belediyesi katkılarıyla bu yıl da düzenleneceğini sözlerine ekledi.

 

Semih Balaban CHP Manisa İHA.jpg
Semih Balaban / Fotoğraf: CHP

 

CHP'li Özel: Bu karar iyi niyetle bağdaşmamaktadır

Festivalin yapılmayışına tepki gösteren isimlerden olan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise şu ifadeleri kullandı:

"Mesir, Manisamızla özdeşleşmiş, Manisamızın dünyaya tanıtılmasında çok önemli işlev gören, tamamı Manisa Spil Dağı’nın eteklerinde endemik olarak yetişen bitiklerden yapılan dünyanın en eski halk ilaçlarından bir tanesidir. UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası listesinde olan ve yüzyıllardır devam eden Mesir Festivali, Türkiye’nin ve dünyanın en eski festivallerinden biridir. Son olarak 2019 yılında 479’uncusu yapılan, 2020 ve 2021 yıllarında yapılmayan festival bu yıl da yine pandemi gerekçesiyle ertelendi. Tüm ülkede her şey normale döndürülmüşken, açık havada maske kullanma zorunluğu kalkmışken, hemen hemen tüm etkinlikleri açık havada yapılan Mesir Festivali’nin pandemi bahanesiyle yapılmamış olmasına anlam veremiyoruz. Bu karar, iyi niyetle bağdaşmamaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ı iyileştirdiğine inanılan mesir macunu Manisamızın tanıtımına katkı sunacak çok önemli bir bitkisel ilaçken, 3 yıldır bu festivalin yapılmaması tercih edilmektedir. Mesir festivalinin iptal kararı kaldırılmalı ve mesirin tüm dünyada tanınan ve tüketilen bir bitkisel ilaç olmasına yönelik projeler hazırlanması için harekete geçilmelidir."

 

özgür özel AA
Özgür Özel / Fotoğraf: AA

 

İYİ Partili Eryılmaz: Pandemiyi bahane ettiler, asıl gerekçe ekonomik

İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz da festivalin yapılmamasını eleştiren isimlerden oldu.

Pandeminin bahane edildiğini öne süren Eryılmaz, yüzlerce yıllık festivalin bu yıl yapılmamasını maddi kaygılara bağladı.

"Paranız yoksa IBAN gönderin, Manisalılar göndersin. Ne de olsa siz vatandaşa IBAN göndermeye alışkınsınız" diyen Eryılmaz, festivale ödenek sunan kurumları yönetenlerin kültür ve sanattan değil, rant ve betondan anlayan isimler olduğunu da ileri sürdü.

 

Hasan Eryılmaz İYİ Parti Manisa İl Başkanı İYİ Parti.jpg
Hasan Eryılmaz / Fotoğraf: İYİ Parti

 

"Atalardan geleceğe" Mesir Festivali'nin hikayesi

Şifalı bir yiyecek olarak nitelenen mesir macununun ortaya çıkışı, tarihsel bir öyküye dayanıyor.

Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın Manisa'da nedeni anlaşılamayan hastalığına çare bulmak için Sultan Cami Medresesi'nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlıyor.

Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu karışımla kısa sürede sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, bunun her yıl nevruz haftasında halka dağıtılmasını istiyor.

Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami'nden halka saçılıyor. O günden bugüne her yıl aynı dönemde cami etrafında toplanan halka, şenliklerle mesir macunu dağıtılıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU