Seyfülislam Kaddafi’nin kaderi Trablus kuşatmasına mı bağlı?

Rusya’nın, Muammer Kaddafi’nin oğlunu yeniden siyasi arenaya itebileceği belirtiliyor.

Libya'nın Sebha kentindeki Libya Ulusal Ordusu güçleri / Fotoğraf: AFP

2011 yılındaki halk devrimi sonucu devrilen Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, bazılarına göre, Libya’yı geçiş dönemi bataklığından kurtarabilir. Bazılarına göre ise nisan ayında başlayan ve Libya’nın başkenti Trablus’ta genişlemeye devam eden savaş sona erdiğinde "17 Şubat Devrimi"nin en iyi lideri olabilir. 

Seyfülislam Kaddafi,  rski rejimin mensuplarının, siyasi haklarını yasal olarak kullanma ve seçimleri belirleme hakkına sahip olduğuna inanan yerel ve uluslararası siyasi platforma geri dönen bir isim.

Independent Arabia'dan Kerime Naci'nin haberine göre ise Rusya, Muammer Kaddafi’nin oğlunu yeniden siyasi arenaya itebilir. 

Libyalıların görüşleri

Nesrin Trablisi, Libya’da elektrik ve su gibi temel hizmetlerin sağlanamadığını, petrol ve doğalgaz gölleri üzerine kurulu bir ülkede likidite eksikliğinin yaşandığını ifade etti.

Nesrin, “Geçen yıl Tunus’un başkentinde destekçilerinin düzenlediği bir basın toplantısı sırasında Seyfülislam Kaddafi’nin yaklaşan seçimlere aday olma ihtimaline dair haberleri takip ettim. Onu seçeceğim. Ondan başkasına oy vermeyeceğim” dedi.

Trablisi, Libya’nın geçiş dönemi bataklığına battığını ve herhangi bir kişinin, onu bu kısır döngüden kurtarmasının zor olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Sabri el-Ubeydi de ülkesinin, siyasi ve güvenlik bölünmelerinden mustarip olduğunu, bu durumun eski rejimin ektiği insanlara bağlılık zihniyetinin bir ürünü olduğunu ve bugün de Libya’nın bunun meyvelerini topladığını vurguladı.

Ubeydi, Libya’nın hiçbir zaman bir kurum haline gelmemiş olduğunu belirtirken, "bir sonraki aşamanın adamı" olarak resmedilen Seyfülislam’ın ailesini korumaktan gurur duyan ve ulusal doktrine inanmayan bir güvenlik taburu tesis ettiğini ifade etti.

Sabri el-Ubeydi, “Eski rejimin bıraktığı siyasi güvenlik mirası laneti, Libya’yı takip etti ve bugün var olan silahlı gruplar, yalnızca iktidarın bir kolu olarak kaldı” dedi.

Ubeydi, “Kaddafi’nin oğlu neden seçilsin? Neden diktatörlük dönemine geri dönülsün? Libya bugün, ekonomik ve güvenlik şartlarına rağmen, Kaddafi ve çocuklarının yönetimi altında göreceli bir ifade özgürlüğüne sahip” şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi üyesi Muhammed Amadur ise “Seyfülislam Kaddafi hakkında, gelecekte Libya liderliğine bir seçenek olarak konuşmak kabul edilemez. Ülkeyi bugünkü haline getiren oydu” dedi.

Seyfülislam’ın, babasına ihanet ettiğini ve (Kaddafi’yi istifaya yöneltmeyi ve onu barışçıl bir yolla Seyfülislam ile değiştirmeyi hedefleyen) Libya’nın Yarını Projesi sırasında Batı ile babasına karşı ittifak kurduğunu söyleyen Amadur, başarısızlık yaşandığında ikinci seçeneğin “NATO’nun Libya’ya askeri müdahalede bulunmasına izin veren bir BM Güvenlik Konseyi kararı olduğunu” hatırlattı.

Muhammed Amadur ayrıca, Seyfülislam’ın siyasi arenada bulunma ihtimalinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Siyasi rakip

Öte yandan Libya Adalet ve Kalkınma Partisi Siyasi Büro Yetkilisi İbrahim el-Asifer, “Seyfülislam, Libya Anayasası uyarınca güvence altına alınmış hak ve görevlere sahip bir Libya vatandaşıdır. Seçimlere aday olabilir, ancak öncelikle yasal sorunlarını çözmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Uluslararası İlişkiler Profesörü İlyas el-Baruni de “Seyfülislam’ın takipçileri, mevcut dönemde hareketliliklerini yoğunlaştırıyor. Ancak Seyfülislam’ın şansı, Trablus’ta savaşını kimin kazandığına bağlı” dedi.

Baruni, “Trablus Devrimcileri, kazanırsa, siyasi durum değişecek. 4 Nisan’da savaşın başlamasından bu yana Hafter ile karşı karşıya kalan silahlı grupların önderliğinde yeni hükümet, eski rejimin sembollerin iktidara geri dönmesi hayalini dayatacak” ifadelerini kullandı.

Libyalı yetkililerin son zamanlarda Rus bir grubu tutuklamasının, gelecek seçimler konusunda Seyfülislam Kaddafi ile temas kurma çabası olduğu da unutulmamalı. Bu bilgi, eski rejime mensup unsurlara desteğini gizlemeyen Rusya tarafından da doğrulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU