Kılıçdaroğlu'nun "karanlıkta yaşam" eylemi tartışılıyor... Uslu: Bir süre sonra bu fotoğrafın gücünü anlayacaklar; Aktaş: Muhalefetin siyasetsizliğinin dışa vurumu

Daha önce yüksek zamlar nedeniyle elektrik faturasını ödemeyeceğini söyleyen CHP liderinin elektriği dün kesildi. Kılıçdaroğlu, empati adına bir hafta boyunca faturayı yatırmayacağını söyledi. Eylem Kılıçdaroğlu'na ne kazandıracak ne kaybettirecek?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir hafta karanlıkta kalacak / Fotoğraf: Twitter

Devleti yönetenler, ülke zenginliğini hakkaniyetli dağıtmak zorundadırlar. İşte ben bu açgözlü politikacıların yarattığı adaletsizliğe karşı karanlıktayım. 4 milyona yakın abonenin elektriği kesilmiş Türkiye'de. Onların sesi duyulsun diye bu yola girdim. Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı da değildir, bu bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelesidir. Mücadelem ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir.

Bu sözler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ait.

Kemal Kılıçdaroğlu bu sözleri dün akşam evinin karanlık odasından söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karanlık çünkü Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu birlikte faturalarını ödemedikleri gerekçesiyle elektrikleri kesildi.

Kılıçdaroğlu son 3 yılda yüzde 400'ü aşan elektrik zammını protesto etmek için 9 Şubat'ta elektrik faturasını yatırmayacağını açıkladı.

CHP lideri halkın acısını daha iyi yaşamak adına ailesiyle birlikte bir hafta karanlıkta kalacak.

Kılıçdaroğlu'nun bu "direnişi" oy veya seçmen açısından doğru bir strateji mi?

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan uzmanlar, meseleyi farklı yorumladı.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu bir hafta karanlıkta kalacak
CHP lideri Kılıçdaroğlu bir hafta karanlıkta kalacak / Fotoğraf: Twitter



"Bir süre sonra bu fotoğrafın gücünü anlayacaklar"

Araştırmacı ve siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu, elektrik kesintisinin büyük etki yapacağı görüşünde.

Kılıçdaroğlu'nun karanlıkta çekilen görüntüsünü kastederek "Bir süre sonra bu fotoğrafın gücünü anlayacaklardır…" şeklinde sosyal medya hesabından paylaşım yapan Uslu, şu ifadelere yer verdi:

"İktidar kanadı Kılıçdaroğlu'yla ve durumla alay ederek, evinin elektriğinin kesilmesinin yaratacağı etkiyi bastırabileceklerini düşünecek kadar akıl ve vicdanı dışlayan bir tutum sergiliyor. Bir süre sonra bu fotoğrafın gücünü anlayacaklardır…"

 

 

"Bu muhalefetin siyasetsizliğin dışa vurumudur"

Genar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş ise halkın ana muhalefet partisinden daha ciddi şeyler beklediğini söyledi.

Protestonun bir karşılığının olmayacağının altını çizen Aktaş, "Mesela çıkıp şunu söyleyebilir; ben iktidara geldiğimde elektrik, su ve doğalgaz fiyatlarını indireceğim. Ya da öyle bir ekonomik model uygulayacağım ki herkes rahat bir hayat yaşayacak gibi vaatler verilirse belki daha iyi olur" dedi.

Eylemin yapılış tarzının tüketici derneği veya sivil toplum kuruluşunun sivil itaatsizlik eylemine uyabileceğini aktaran Aktaş, "Ancak bu eylem tarzı ana muhalefet partisine uymuyor. Millet muhalefet partisinden daha önemli şeyler bekliyor. Bunu muhalefetin siyasetsizliğin dışa vurumu olarak değerlendiriyorum. İlk bakış önemli bir şeymiş gibi duruyor ama aslında daha ciddi meselelerini perdeleyen bir duruma dönüştü" değerlendirmesinde bulundu.

 

İhsan Aktaş
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter

 


İnsanların, hayatı kolaylaştırmak isteyen ana muhalefet partisi liderine hayatı ucuzlatmak istiyorsanız yönetiminizdeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin su, doğalgaz veya ulaşım uygulamasıyla bunu gösterebilirsiniz şeklinde mukayese yaptığını ifade eden Aktaş, devamında şunları kaydetti:

"İBB BOTAŞ'tan aldığı doğalgazı yüzde 25 kar marjı uygulayarak satıyor. Bunu su ve ulaşımda da uygulayabilir. Dolayısıyla eylem ve söylem arasında bir uyumun olması gerekir. Protesto eylemler haber olabilir, karşılık da bulabilir ama millet bir ana muhalefet partisinden daha ciddi sosyal ve ekonomik politika bekler diye düşünüyorum."

"Eylem doğru olduğu için sonuç alınacak"

Siyasal iletişim uzmanı ve stratejist Ateş İlyas Başsoy, CHP liderinin eyleminin çok yerinde bir eylem olduğunu söyledi.

Ana muhalefet partisi liderinin Et ve Süt Kurumu gibi birçok kurumun kapısına gittiğini hatırlatan Başsoy, "Kılıçdaroğlu çok düzgün işler yapıyor" dedi.

 

Ateş İlyas Başsoy
Ateş İlyas Başsoy / Fotoğraf: Twitter

 


Kılıçdaroğlu'nun halk adına yaptığı işlerden sonuç aldığını düşündüğünü belirten Başsoy, "Sonuç almak zorunda çünkü çok doğru ve düzgün işler yapıyor. Bence çok güzel hareket. Bunu yapmayacaktı da ne yapacaktı" yorumunda bulundu.

Elektriği kesilen yoksul aileler adına yapılan eylem tarzının doğru olduğunu ifade eden Başsoy, eylemin oy ve seçmen davranışını nasıl etkileyeceği hususu için de şunları söyledi:

Gıda, doğalgaz, elektrik ve enerji dahil her şeye bu kadar zam geldi. Yapılan bunca zamlardan sonra bırakın insanlar kime oy verirse versin. Kendileri kime oy vereceğini düşünsün ama Kılıçdaroğlu yapması gerekeni yapmış. Kendisini tebrik ediyorum.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU