Trump'ın ticaret savaşı borsaları alt üst etti: Dünyanın en zenginleri 2 trilyon dolar kaybetti

“Yüksek net değerli birey” sayısı gümrük vergilerindeki artış ve daha da yükselmesinden korkulan faiz oranları sebebiyle bu sene 100 bin azaldı

(Robyn Beck / AFP)

Analistler Donald Trump’ın Çin’le ticaret savaşının dünyanın en zenginlerine 2 trilyon dolara mal olduğunu belirtti. 

Danışmanlık firması Capgemini'ye göre Çin'e yönelik yüksek gümrük vergileri ve daha da artmasından korkulan faiz oranları geçen yılın borsasını alt üst etti ve dünyanın en zengin tabakasında yüzde 3’lük kayba sebep oldu. 

Yüksek net değerli birey (high-net-worth individual) sayısı geçen yıl içinde 100 bin azalarak 18 milyona geriledi. Bu terim, kendi evi ve diğer varlıkları dışında bir milyon doları aşan varlığı bulunan “yatırım yapabilecek” kişiler için kullanılıyor.

Bu tabakanın mal varlığında 8 yılın sonunda ilk kez yıllık değer düşüşü yaşandı ve toplam servetleri 68 trilyon dolara geriledi.

Trump’ın ABD’nin en zenginleri için vergi indirimine gitmesine rağmen hisse fiyatları düştükçe bu kişilerin servetleri de yüzde bir azaldı.

Latin Amerika’nın en zengin kısmı yüzde 4’lük bir düşüş gördü. Avrupa’dakiyse yüzde 3’lük bir darbe aldı. Ortadoğu hariç dünya genelinde zenginlik azalırken, Ortadoğu’daysa yüzde 4 artış yaşandı.

 

 

Rapor sebebiyle Trump’ın ekonomi politikalarının yeniden sorgulanacağı düşünülüyor. Ekonomistlerin tavsiyelerini görmezden gelen ABD başkanı yüzlerce milyar dolarlık Çin ithalatına gümrük vergileri koymuş ve AB de dahil olmak üzere diğer ticaret ortaklarını tehdit etmişti. Ayrıca bu yıl Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin de bulunduğu bazı firmaları kara listeye almış ve pazartesi günü de Meksika’nın çelik ürünlerine konulan yeni vergilerini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın söz konusu politikalarının bir anlamda amacına ulaştığı söylenebilir. Çünkü toplam hasarın yarısını Asyalı zenginler aldı ve bir yılda 1 trilyon dolar servet kaybetti. Çin'in en zengin katmanı ülkenin Şangay-Shenzhen endeksinin yüzde 25 düşmesiyle 580 milyar dolara yakın para kaybetti.

Ancak ticaret savaşı, yeni gümrük vergilerinden etkilenebileceğinden korkan şirketler için de belirsizlik yarattı. Dünya genelinde hisse fiyatları zarar görürken Trump’ın kendi ülkesindeki bireyler ve şirketler de bu durumdan etkilendi.

Öte yandan borsalar 2019'da yükseliş yaşadı. Ancak bunun nedeni merkez bankalarının devam eden ekonomik belirsizliğe faiz oranlarının artma ihtimalinin düşük olduğunu göstererek tepki vermesi.

Varlıklarındaki azalmaya rağmen yüksek net değerli bireyler hala gelir pastasının çok büyük bir bölümünü elinde tutuyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre gelir eşitsizliği hala çok yüksek. Çalışanların ve gelir sahiplerinin alt katmanda bulunan yüzde 20’si dünya genelinde toplam ücretin sadece yüzde birini alabiliyor


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU