Kadrajdakiler: Genç bir idolün dönüşü; Ke Huy Quan

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Ke Huy Quan'ı v filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Erken popülerlik ve sonrasında gelen erken emeklilikten sonra beyaz perdede yer almasından bu yana üzerinden 20 yıl geçtikten sonra sürpriz bir şekilde yeniden izleyici karşısına çıkan ve yetişkinlik dönemimin bu ilk yapımlarında dikkatleri yeniden üzerine çeken Ke Huy Quan, 51 yaşında kariyerinde yeniden bir yükselişe geçmiş gibi görünüyor.

Ke Huy Quan'ı çoğu izleyici Indiana Jones: Kamçılı Adam filmindeki Short Round ve The Goonies: Define Adası filmindeki Data karakterlerini oynayan çocuk oyuncu olarak tanıyacağına şüphe yok.

Ancak genç yaşında oldukça iyi isimlerle çalışarak sinema dünyasına adım atan Quan, 2002'den sonra Asyalı sanatçılar için Hollywood'da pek fazla fırsat olmadığını düşündüğü için oyunculuğu bırakmıştı.

Ancak şimdi 51 yaşında olan Ke Huy Quan, Daniel Kwan ve Daniel Scheinert (namıdiğer Daniels) tarafından yazılan Everything Everywhere All at Once adlı film ile beyaz perdeye yeniden dikkat çekici bir şekilde sinemaya geri döndü.

Bu filmde Evelyn baş karakterdir, ancak Ke Huy Quan'ın hayat verdiği Waymond da birçok yönden filmin kalbidir.

Şimdi biraz daha yaşlı, biraz daha yorgun görünüyor olsa da özellikle 1980'lerde büyüyenler onu ekranda yeniden göründüğünde, ekrandaki enerjisinden Quan'ı daha önce de gördüğünü hemen fark edecektir.


Genç bir idolün dönüşü; Ke Huy Quan
 

 

Genç yaşta sinema dünyasına adım atan bir Çinli-Amerikalı aktör, dublör ve koreograf olan Jonathan Ke Quan, 20 Ağustos 1971 tarihinde Saygon, Güney Vietnam'da (bugünkü Ho Chi Minh Şehri'nde) doğdu.

Ancak Ke Huy Quan, Saygon'un Düşüşü (ya da Saygon'un Kurtuluşu) sırasında Vietnam Cumhuriyeti Ordusu yenildiğinde, Çin asıllı Vietnamlı ebeveynleri ile birlikte ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Böylelikle ailesi 1978 yılında Vietnam'dan kaçınca Ke Huy Quan, babası ve beş kardeşi, annesinden ve Malezya'ya kaçan diğer üç kardeşinden ayrılarak Hong Kong'daki bir mülteci kampına yerleşti.

Kaldıkları bu kamp öyle pek büyük değildi; zincir çitlerle çevrilmiş olan bu yer sadece yan yana sıralanmış derme çatma yataklardan ibaretti, bir de kampın dışına çıkmalarını önlemek için bazı korumaların gözetimindeydi.
 

 

Ke Huy Quan herkeste travmatik izler bırakan bu günlerle ilgili çok fazla konuşmayı sevmediği için o yıllara dair anıları kısıtlı olsa da geride bir daha dönemeyecekleri bir ev bıraktığını biliyordu ama kaldığı bu yeri de evi olarak benimseyemiyordu ve ayrılmak zorunda kaldığı annesi ile diğer kardeşlerini çok özlüyordu.

Quan, nihayetinde kampa girdikten bir yıl sonra bütün ailesi siyasi sığınma için seçilip ABD vizesi alınca mahsur kaldığı bu kamptan ayrıldı.

Böylelikle 1979 yılında mülteci olarak Amerika'ya göç ederek hayatındaki ilk ve en önemli uçak yolculuğu ile mutlu bir şekilde Los Angeles'a uçtu ve ailesiyle yeniden bir araya geldi.

Burada yeni bir hayata başlayarak öğrenimine Kaliforniya'da devam eden Quan, liseden sonra Güney Kaliforniya Üniversitesi Sinema Sanatları Okulu'ndan mezun oldu.
 

Ke Huy Quan & Drew Barrymore (3).jpg
Ke Huy Quan ile Drew Barrymore 

 

İnişler ve çıkışlar

Hayatında çok fazla iniş ve çıkışları olmasına rağmen bunları asla dert etmediğini söyleyen Ke Huy Quan, dolu bir hayatın tepeler ve vadiler dolu bir hayat olduğunu, manzarayı güzel yapan şeyin de bu olduğunu belirtiyor.

Bu yüzden her ne kadar hepimiz güzel zamanları seviyor olsak da diğer tarafı deneyimlemedikçe bunun kıymetini gerçekten anlamanın pek mümkün olmadığını düşünüyor.

Küçük bir çocukken mülteci olarak yaşamak zorunda kalan, bu yüzden de pek çok kez ırkçılık ve önyargıyla karşılaşan Ke Huy Quan şu an Ukrayna'daki insanların yaşadığı şeylerden üzüntü duyduğunu da dile getiriyor.
 

 

Ve birbirimizi sevmeye, saygı duymaya ve birbirimize nezaketle davranmaya eskisinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğu şu günlerde, istisnasız her gün savaşın bitmesi ve barış olması umuduyla güne başladığını belirtiyor.

Günümüzde çok daha hızlı büyüyen çocukların artık çok akıllı ve anlayışlı olduğunu düşünen Quan, farklı bir zamanda büyüdüğü için sosyal medyayı düzgün bir şekilde kullanamadığını ve teknolojiyle de arasının pek iyi olmadığını itiraf ediyor.

Hayatın ve insan etkileşiminin çok değerli olduğunu söyleyen Quan birbirimizin varlığını hissedebilmek için ister telefonla arayarak ister göz göze bakarak olsun iletişimi bir şekilde sürdürmenin çok önemli olduğunu düşünüyor.
 

Ke Huy Quan & Steven Spielberg (1).jpg
Ke Huy Quan ile Steven Spielberg

 

Hollywood'un Asya klişeleriyle acı dolu tarihi

Oyuncu olmakla ilgili herhangi bir hayale henüz sahip değilken, çocukken yolu tesadüfi bir şekilde Steven Spielberg, Harrison Ford ve George Lucas ile kesişen Ke Huy Quan, hayatında yaşadığı en güzel maceralarla ve en muhteşem anlarla hatırladığı 1980-1990 yıllarında unutulmaz birkaç filmin parçası olduğu için kendisini çok şanslı hissediyor.

O olağanüstü zamanları düşündüğünde Quan, her aktörün mutlaka onlarla bir araya gelebilmenin hayalini kurmuş olabileceği, o zamanın en büyük aktörü, en çılgın yönetmeniyle daha ilk filminde çalışmış olmayı inanılmaz derecede büyülü buluyor.
 

Ke Huy Quan & Steven Spielberg (2).jpg
Ke Huy Quan ile Steven Spielberg

 

Üstelik sadece film yapmakla ilgili değil, birer insan olarak da onların saygılı, kibar, alçakgönüllü, cana yakın, arkadaş canlısı, misafirperver ve son derece koruyucu davranışlarını hiçbir zaman unutmadığını dile getiriyor.

Geriye böyle güzel anılarla bakabilmenin ise bir insanın hayatında alabileceği en güzel hediye olacağını düşünüyor.
 

 

Ancak kendisine sinema dünyasında yer veren bu isimlerle çalıştıktan sonra Ke Huy Quan gençliğinin sonlarında, yirmili yaşların başında oyunculuğa tutkuyla bağlanıp hayatının geri kalanında bunu yapmak ve ciddi olarak bu tutkunun peşinde koşmaya başlamak istediyse de Asyalı erkekler için Hollywood rollerinin çok az olduğunu keşfetmesi uzun sürmüyor.

O zamanlar Asyalı bir aktörün çalışması gerçekten zordu, çünkü bu fırsatlar yok denecek kadar azdı.
 

Ke Huy Quan & Michael Jackson.jpg
Ke Huy Quan, Michael Jackson ile birlikte

 

Bu süre içinde Ke Huy Quan telefonunun çalmasını çok uzun zaman beklediyse de çoğunlukla birkaç satırı olan veya bir adı bile olmayan karakterler için gelen aramalar sonunda Hollywood'da onun için hiçbir şey olmadığını görerek Asya'da birkaç film yaptı.

Quan, yaşı ilerledikçe bir oyuncu olarak kariyerine devam etmek istemesine rağmen nihayetinde ona gelen teklifler kesilip tüm fırsatlar tükendiğinde, artık oyunculuğu sevmediği konusunda yalanlar söyleyerek kendini ikna etmeye çalışmak için uzun bir süre çabaladı.

Ke Huy Quan'ın genç yaşta edindiği zanaatını uygulama fırsatının olmaması, 1990'ların başında onu oyunculuktan tamamen uzaklaştırdı.

Nihayetinde bu kararı almakta çok zorlansa da kendisi için bir gelecek görmediğine kanaat getirerek oyunculuğu tamamen geride bıraktı.

Ama yine de bu işten tamamen vazgeçmek istemediği için bir sinema okuluna gitti, ardından da kamera arkasında çalışmaya başladı.

Böylelikle 1999 yılında üniversiteden mezun olduğunda, Hollywood ve Hong Kong yapımlarında dublör koordinatörü ve yönetmen yardımcısı da dahil olmak üzere ekip içinde çeşitli koordinasyon görevlerini üstelenerek hayatına devam etti.

Bu sırada Hong Kong aksiyon yönetmeni ve koreografı Corey Yuen'den aldığı bir telefonla bir filmin dublör koreografi ekibinde çalışmak üzere Toronto'ya davet edilen Quan, yine bir sürprizle karşılaştı ve sete ulaştığında X-Men filmi için işe alındığını anladı.

Sonraki on yılını ABD, Hong Kong ve başka yerlerde, çoğunlukla dövüş koreografı ve yönetmen yardımcılığı yaparak geçiren Ke Huy Quan, bu süre içinde ekiplerin aksiyon sahnelerini nasıl yaptıklarını öğrendi.

Wong Kar-wai'nin 2046 yılı filminde yönetmen yardımcısı olarak çalışırken Wong'un çalışma disiplinini gözlemleme imkânı buldu.
 

 

Köklere dönüş

Key Huy Quan kariyerine sessiz sedasız bir şekilde devam ederken elbette herkesin olmasını istediği hızda gerçekleşmese de sinema sektörü de bir değişim içindeydi.

Yavaş yavaş ekranda bir şeylerin demlendiğini gözlemleyen Quan gittikçe daha fazla Asyalı oyuncunun belirgin rollerde yer aldığını görmeye başladı.

Başlangıçta küçük bir iki yapım derken Key Huy Quan birdenbire Asyalı oyunculardan oluşan dev bir kadronun oluştuğunu fark etti ve bu yapımların olağanüstü başarısı da beraberinde geldi.

Key Huy Quan 2018'de kamera arkasında çalışırken yeni gösterime giren Çılgın Zengin Asyalılar (Crazy Rich Asians) adlı filmi izlediğinde bu yapımdan oldukça ilham aldı, köklerine dönme fikri kafasını kurcalamaya başladı ve onu tekrar oyunculuk yapmaya teşvik etti.

Böylelikle ekranda Asyalı aktörleri gördüğünde orada onlarla birlikte olmak istediğini anlayan Quan, hemen bir oyuncu ajanı arkadaşını arayarak ona kendisini temsil edip edemeyeceğini sordu.

Quan oyunculuğa dönmeye karar verip bu önerisini tereddütsüz kabul eden ajanıyla yaptığı görüşmeden sonra orada burada küçük roller alacağını düşündüyse de iki hafta içinde şimdiye kadar okuduğu en iyi rollerden birisi için seçileceğini aklına getirmemişti.
 

 

Rolünü okuduktan sonra hemen ertesinde seçmelere katılan Ke Huy Quan iyi bir iş çıkardığını düşünüyorsa da iki ay boyunca ekipten herhangi bir haber almayınca tam ümidini yitirmişken bir kez daha seçmelere çağırıldı.

Onu tekrar görmek isteyen ekibin karşısında bir kez daha gerçekten başarılı olduğunu düşünse de dışarı çıktığında aynı rolü okumak için bekleyen, kendisinden daha uzun ve daha yakışıklı başka bir Asyalı aktör olduğunu görünce yeniden ümitsizliğe kapıldı.

Eve gidip ajanını aradığında, çok uğraştığını ama o rolü alabileceğini sanmadığını söylediğinde menajeri ona bu rolü aldığı müjdesini verince her şey Quan için bambaşka bir anlam kazandı.

Öyle ki yıllar içinde Hollywood'da çalışan birçok Asyalı yetenekle tanışan ve her zaman Quan'ın yanına gidip kendilerinin orada olabilmesinin yolunu açtığı için ona teşekkür eden aynı insanlar şimdi onun sinemaya dönüş yolunu açmıştı.

Bu işe ilk başladığında, genellikle setteki tek Asyalı yüzün kendisini olduğunu söyleyen, ancak şimdi bir sette yürürken bir sürü Asyalı yüzle karşılaştığını belirten Key Huy Quan, şu anda sinema dünyasında görünen Asya temsili için minnettar görünüyor.

Oyunculuğa geri dönmesindeki en büyük etkenin de kaydedilen bu ilerlemenin doğrudan bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Kamera önüne dönerek yeniden kadrajımıza giren Ke Huy Quan şimdi, küçükken fırsat bulamadığı birçok farklı rolü oynamak istiyor ve bu heyecanla da her şeye açık olduğunu dile getiriyor.

Ve elbette, Asyalı sanatçıların Hollywood'da elde ettiği başarıdan heyecan duysa da sadece Asyalılar için değil, tüm insan gruplarının aynı eşit haklarla temsil edilmesinin ne kadar önemli olduğunu da bildiğini belirtiyor ve ufukta daha yapılması gereken çok fazla şeyin olduğuna inanıyor.


Filmografisi

Kamçılı Adam Indiana Jones ve Kıyamet Tapınağı

Yönetmen: Steven Spielberg / Oyuncular: Ke Huy Quan, Harrison Ford, Kate Capshaw, Amrish Puri, Roshan Seth, Philip Stone, Roy Chiao, David Yip, Ric Young, Chua Kah Joo, Rex Ngui, Philip Tan, Dan Aykroyd, Akio Mitamura, Michael Yama, D.R. Nanayakkara, Dharmadasa Kuruppu, Stany De Silva, Ruby de Mel, Denavaka Hamine, Iranganie Serasinghe, Dharshana Panangala, Raj Singh, Frank Olegario, Ahmed El Shenawi, Arthur F. Repola, Nizwar Karanj, Pat Roach, Moti Makan, Mellan Mitchell, Bhasker Patel, Arjun Pandher, Zia Gelani, Debbie Astell, Maureen Bacchus, Corinne Barton, Carol Beddington, Sharon Boone, Elizabeth Burville, Marisa Campbell, Christine Cartwright, Andrea Chance, Jan Colton, Louise Dalgleish, Lorraine Doyle, Vanessa Fieldwright, Brenda Glassman, Elaine Gough, Sue Hadleigh, Sarah-Jane Hassell, Samantha Hughes, Julie Kirk, Deirdre Laird, Vicki McDonald, Nina McMahon, Julia Marstand, Gaynor Martine, Lisa Mulidore, Dawn Reddall, Rebekkah Sekyi, Clare Smalley, Lee Sprintall, Jenny Turnock, Ruth Welby, Yash Agnihotri, Dickey Beer, Kenneth Coombs, Sidney Ganis, Billy Horrigan, Kathleen Kennedy, Brad Kesten, Alex Klaus, Patrick Loh, George Lucas, Frank Marshall, Anthony Powell, Steven Spielberg, Guy Standeven, Ron Taylor / Süre: 118 dakika
 

 

Birçok sinemasever için bir kült mertebesine ulaşmış olan, 1984 yılına ait Indiana Jones and the Temple of Doom adlı bu filmde; Şangay'da bir gece kulübündeki kargaşadan son anda kaçan Indiana Jones, küçük yardımcısı ve Scott ile birlikte Che'nin adamlarından kurtulup uçağa binerler ve Himayala Dağları'na giderler.

Bu kaçış sırasında uçakları düşünce Indiana Jones, yanında uzak doğulu küçük yardımcısı ve istemeden kader birliği ettiği genç ve çekici şarkıcı Willie Scott olduğu halde, kendisini Hindistan'da küçük bir köyde bulur.
 

 

Ancak bu arada Indiana Jones'un geldiği köyde yerliler için kutsal olan sihirli bir taş kaybolmuştur ve onun yokluğunun köye lanet getireceği inancı vardır.

Maceraperest arkeolog burada köylülere destek olmak için yanındaki gece kulübü şarkıcısı ve on iki yaşındaki yardımcısı ile birlikte taşı aramaya başladığı sırada, bu küçük köydeki çocukları kaçırarak madende çalıştıran ve zulüm eden Thuggee tarikatıyla karşı karşıya gelir.
 

 

Thuggee isimli bu tarikat, eski bir sarayın yeraltı mezarlıklarında insanları kötü tanrılara kurban edip, küçük çocuklara işkence ederek, zorla çalıştırıyorlardır.

Kana susamış bu şeytani tarikatın hedefi, yüz yıl önce İngiliz sömürgeciler tarafından yasaklanan korkunç eylemlerine devam etmek için madenlerde kaybolmuş olan kutsal elmasları bulmaktır.

Serinin, ritmi en yüksek bu filminde, sinemaseverlere, zekice yönetilmiş soluk kesici serüven sahneleri ve heyecan dolu bir macera eşlik ederken ilk filmiyle bütün izleyicilerin dikkatini çeken Ke Huy Quan bu filmde Indiana Jones'un küçük yardımcısı Short Round'a hayat verir.
 

 

Filmin ön prodüksiyon aşamasında, Short Round'u oynayacak genç bir Asyalı aktör bulmak için tüm ilkokullara açık bir seçme çağrısı yapılır.

Ancak Hong Kong, Singapur, Londra, San Francisco ve New York'ta arayış içinde olmalarına rağmen aradıklarını bulamayan kast direktörü nihayetinde Chinatown'u denemeleri gerektiğini söylediğinde pes etmek üzerelerdir.

Bu sırada Ke Huy Quan bir aday olarak değil sadece erkek kardeşine manevi destek sağlamak için bu seçmelere gider.

Fakat tüm zamanını, seçmeler boyunca erkek kardeşine ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini söyleyerek geçiren Quan oyuncu seçme direktörünün dikkatini çeker ve ondan bu rolü denemesini ister.
 

 

Bu sırada Steven Spielberg de onun kişiliğini beğenir, bu yüzden o ve Harrison Ford, Short Round'un Indy'yi bir kart oyunu sırasında hile yapmakla suçladığı sahneyi doğaçlayarak oynamasını izler.

Böylelikle Quan, diğer 6 bin aday arasından sıyrılarak seçmelerde bu rolü almayı başarır.

Film 1984'te gişe rekorları kırmasına rağmen, aynı zamanda tartışmaları da beraberinde getirir; modası geçmiş aksiyonu, vahşeti ve Asya'nın egzotik kültürünü istismar eden hikayesi yüzünden eleştirilir, ama yine de bu filmde Short Round herkes tarafından çok sevilir.


Define Adası

Yönetmen: Richard Donner / Oyuncular: Ke Huy Quan, Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, John Matuszak, Robert Davi, Joe Pantoliano, Anne Ramsey, Lupe Ontiveros, Mary Ellen Trainor, Keith Walker, Curt Hanson, Steve Antin, Paul Tuerpe, George Robotham, Charles McDaniel, Elaine Cohen McMahon, Michael Paul Chan, Nick McLean, Bill Bradley, Jeb Stuart Adams, Eric Briant Wells, Gene Ross, Max Segar, Newt Arnold, Jack O'Leary, Patrick Cameron, Orwin C. Harvey, Ted Grossman, Richard Donner, Eydie Faye, Rick Kuhn, Cyndi Lauper, Jennie Lew Tugend, Lisa Quan, Keenan Wynn / Süre: 114 dakika
 

 

Birçok çocuğun hayatında önemli yer edinen, 1985 yılına ait The Goonies adlı bu filmde; çevresiyle uyumsuz bir grup genç birlikte geçirecekleri son birkaç günde eve kapanıp yeni ve eğlenceli bir uğraş bulabilmenin peşindedir.
 

 

Bir sahil kasabasının pek popüler olmayan bir bölgesinde macera peşinde koşan ve her biri birbirinden farklı karakterlerden oluşan bu grup bir gün tavan arasında tanınmamış bir korsan tarafından yazılan gizemli bir hazine haritasıyla karşılaşırlar.

Ailelerinin evlerinin yerine bir sosyal spor kulübü yapılacak olan gençler evlerinin yıkılmasını önlemek adına para bulabilmek için gizli hazineyi aramaya koyulurlar ve böylece vahşi bir yolculuğa çıkarlar.
 

 

Yeraltı mağarasında tuhaf bir maceraya atılan grup, öte yandan Fratellis isimli gangster aileyle de uğraşmak zorundadır.

Ke Huy Quan bu filmde kendilerine Goonies diyen bir grubun mucit üyesi Richard "Data" Wang karakterine hayat vermiştir.
 

 

Çetenin göze çarpan üyelerinden biri olan akıllı, cesur ama bir o kadar da tuhaf bir çocuk olan Data, gadget takıntısı ve parlak sarı hileler çantasıyla arkadaşlarını çeşitli sıyrıklardan kurtaran gözü pek bir maceracıdır.


Şaşkın Küçük Hırsız

Yönetmen: Lin Chang Shi / Oyuncular: Ke Huy Quan, Chun Liu, Pat Ha, Peng Peng, Xia Wenxi, Guan Jiwei, Liao Jun / Süre: 88 dakika
 

 

1986 yılına ait It Takes a Thief / The Pickpack Kid (Glue-painted Mysterious Thief Kogami Ryo) adlı bu Tayvan yapımı aksiyon komedisi; yetimlerin akrobasilerini korumak için şehrin kötü patronlarıyla yüzleşmek zorunda kalan üç hırsızın hikayesini anlatıyor.
 

 

Ucuz görüntüleri ve müziklerine rağmen izleyiciler tarafından çok sevilen ve artık bir kopyası olmadığı için de Ke Huy Quan'ın filmografisindeki nadide filmlerden biri kabul edilen bu yapımda Quan, yetim bir yankesiciyi canlandırmıştır.


Yolcular

Yönetmen: Akiyoshi Kimata / Oyuncular: Ke Huy Quan, Minako Honda, Kunihiko Mitamura, Takashi Ukaji, Kôichi Iwaki / Süre: 131 dakika
 

 

1987 yılına ait Passenger: Sugisarishi hibi adlı bu filmde; Mina Tachiki bir rock şarkıcısı, kardeşi Ryosuke Tachiki ise bir motosiklet yarışı şampiyonu olmayı hayal etmektelerdir.

Dünya çapında bir rock şarkıcısı olmayı hedefleyen Mina bir gün motosiklet süren kötü bir gruba bulaşınca, popüler şampiyon yarışçı Toru Iwashita tarafından kurtarılır ve birbirlerine âşık olurlar.

Ancak Mina bu yakınlaşmayı kardeşinden saklayıp ortada dedikodular dolaşmaya başlayınca Ryosuke bir kavgaya karışır ve bu kavgada yaralanır.

Her şeye rağmen Toru ve Ryosuke kaderin bir cilvesiyle Büyük Şampiyon için karşı karşıya geldiğinde kaderiyle yüzleşmek zorunda kalıp derin yaralarını saklayan Ryosuke bu yarışta baş rakibine meydan okur, çünkü bir sonraki yarışı kazanamazsa tüm hayalleri yarıda kalacaktır.

Ke Huy Quan bu filmde; o zamanlar popülaritesinin zirvesinde olan Japon idol şarkıcı Honda Minako ile birlikte kamera karşısına geçerek Rick karakterine hayat vermiştir.


Ateşi Solumak

Yönetmen: Lou Kennedy, Brandon Pender, Brandon De-Wilde / Oyuncular: Ke Huy Quan, Eddie Saavedra, Ed Neil, Jerry Trimble, Bolo Yeung, Wendell C. Whitaker, Allen Tackett, Jacqueline Pulliam, Laura Hamilton, Drake Diamond, T.J. Storm, Pamela Maxton, Jackie O'Brien, Gary Green, Annie Wood, Brandon De-Wilde, Harold Connor, Tim Bruner, Kenneth Penland, Richard Collignon Jr., Russell Henderson Jr., Jim Muse, Gerassimos Zacharatos, Jason Connelly, Steven Detata, Kim Dewitt, S. Lemuel Dorsey, Stuart Haskin, William Holland, Nick Palma, Demian Parry, Can Pham, Son Pham, Allen Rubin, Nick Stratacos, Jeff Vlha, George Watt, Fiti Wilson, Marty Olson, George Rossitto, Peter Risch, Matt Beville, Dana Gustafson, Michael Hughes, Ken Madden, John Ozman, Chris Tateossian, Eugene Thomas, Nathaniel K. Dorsey, Steve Lee, Casey Ledoux, Antonio Royuela / Süre: 74 dakika
 

 

Sayısız saçmalık, anlamsız sahneler ve olay örgüsündeki boşluklarıyla tam bir B filmi olmasına rağmen, iyi bir finansman ve iyi bir yönetimle daha iyi bir film olabilme potansiyeline sahip olan, 1991 yılına ait Breathing Fire adlı bu yapım; düşman haline gelen, birbirleriyle savaşmak ve gerçekten kötü adamlarla ilişki kurmak zorunda kalan iki arkadaşın hikayesini anlatıyor.
 

 

İki çocuklu bir Vietnam veterineri olan Michael, banka müdürünün de dahil olduğu çetesiyle bir banka soygununu gerçekleştirir.

Soyguna katılan herkesin sadakatini sağlamak için Mike özel bir anahtar seti yapar, böylece ganimetin saklandığı yer ancak tüm üyeler oradaysa açılabilir, ancak banka müdürü bu planın dışında kalmak isteyince Mike ve arkadaşları onu ve karısını öldürür.
 

 

Anne ve babasının soğuk kalpli banka soyguncuları tarafından öldürülmesine tanık olan genç kız Annie elindeki anahtarla ne yapacağını çözemeyince, babasının polise gitmemesi yönünde uyardığı için Vietnam'daki kavga günlerinden babasının eski arkadaşı David Moore'u aramak zorunda kalır.

Michael'ın banka soygunu ve Annie'nin ebeveynlerinin öldürülmesinin ardındaki gizli liderin henüz farkında olmayan David daha sonra Annie'yi kardeşi ve iki oğlu Charlie ve Tony ile birlikte kalmaya götürür.
 

 

Bu süre içinde David yaralandığında, Charlie ve Tony'ye benzersiz dövüş sanatları stilini öğretir, böylece Annie'yi ebeveynlerinin katillerinden koruyabileceklerdir.

Bu filmde önemli bir rolü bulunan Quan, filmin gerçekten sevimli tek karakteri Charlie Moore rolünde gerçekten iyi bir iş çıkarır.


Kaliforniya Adamı

Yönetmen: Les Mayfield / Oyuncular: Ke Huy Quan, Sean Astin, Brendan Fraser, Pauly Shore, Megan Ward, Robin Tunney, Michael DeLuise, Patrick Van Horn, Dalton James, Rick Ducommun, Mariette Hartley, Richard Masur, Ellen Blain, Esther Scott, Steven Elkins, Wanda Acuna, Furley Lumpkin, Peter Allas, Michole Briana White, Rose McGowan, Jack Noseworthy, Christian Hoff, Sicily Rossomando, Erick Avari, Gerry Bednob, Doug McCallie, R.D. Carpenter, Kyle Scott Jackson, Jeffrey Anderson-Gunter, Noel L. Walcott III, Mark Adair-Rios, José Luis Lozano, Sandra Hess, Deborah Lee Johnson, Julianne Christie, Toni Herkert, Therese Kablan, Renee Allman, Heather Bennett, Melinda Armstrong, Buffie, Mike Muir, Stephen Perkins, Dean Pleasants, Adam Siegel, Robert Trujillo, Richard Montoya, Ric Salinas, Herbert Siguenza, Tracy Dali, Mark David, Ivan Dudynsky, Joe Frazier, Vince Lozano, Buster Mathis, Rana Morrison, Steve Pacini, Johnny Raimondo, Arnold Schwarzenegger / Süre: 88 dakika
 

 

1992 yılına ait Encino Man adlı bu filmde; lise partisi için gün sayan Dave Morgan'ın, Kalforniya'nın kavurucu yaz güneşinde deniz kenarında dinlenebilecek mahalle gençleriyle rekabet edebilmek için evinin arka bahçesine bir yüzme havuzu koymak gibi büyük bir planı vardır.

Ancak havuza yer açmak için yaptıkları kazı sırasında arkadaş grubundan çoktan dışlanmış olan Stoney ve Dave, buzda mahsur kalmış bir mağara adamı bulur.

Başlarda bu duruma çok şaşıran ikili nihayetinde bu ilkel adamı temizleyip onu sıradan bir Amerikalı genç kılığına sokarak ona kasabayı gezdirirler.
 

 

Bu ilkel adam kısa süre içinde çözülür ve erkeklerin yardımıyla modern dünyaya uyum sağlamaya çalışırken Dave ve Stoney'nin birlikte olduğu okuldaki en havalı yeni adam olur.

Bu mağara adamı yirminci yüzyıl yaşamının temel kavramlarını yakalamakta yavaş olsa da tüm kızları etkilemekte ve Stoney ile Dave'in aradıkları havalılığı bulmalarına yardım etmekte hiç zorlanmaz.
 

 

Oturup sadece eğlenip rahatlayabileceğiniz o komedilere de ihtiyaç duyulan şu günlerde eğlenceli, rahat ve tekrar tekrar izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Encino Man olağanüstü bir şeymiş gibi davranmıyor.

The Goonies'in orijinal kadrosunun ilk ve tek kez ekranda tekrar bir araya geldiği bu filmde Ke Huy Quan ve Sean Astin kısa bir süre birlikte ekranda görünüyor.


Uçan Kaplanlar

Yönetmen: Chi-Hwa Chen / Oyuncular: Ke Huy Quan, Hsiung Li, Ngoc Anh Truong, Wu Ma, Tai-Bo, Noria Bouraknater, Chi-Hwa Chen, Hung-Hsin Chen, Minh Duc, Mou-Chou Huang, Ya-Chi Huang, Anita Jutlet, Chi-Wei Li, Hsiang Li, Tu Thanh, Jia-Linh Tran, My-Van Tran, Yang Yin / Süre: 88 dakika
 

 

Artık tamamen unutulmuş yapımlar arasında yer alsa da Hong Kong'un altın döneminin son yıllarından kalma bir başka gizli mücevher olan, 1997 yılına ait Red Pirate (Fei hu qi bing) adlı bu filmde; Kızıl Korsan ve adamları, aralarında İngiliz kraliyet ailesinden iki kız olan kadınları fidye için kaçırır, ancak adamları rehinelere tecavüz etmeye karar verince ve kadınlardan biri kaçmayı başarıp polise Kızıl Korsan'ın saklandığı yer hakkında bilgi verince, onların bu dahiyane planı karmaşıklaşır.

Böylelikle HK polisi, Vietnam komandoları, donanması ve hava kuvvetleriyle güçlerini birleştirir ve korsanlarla savaş başlar.

90'ların sonunda Jackie Chan Stunt Team mezunlarının kanlı Tayvanlı aksiyonu ve koreografisiyle izleyici karşısına çıkan Ke Huy Quan bu filmle Asya eyleminin son nefes kesici yüzü olarak dikkat çeker.

Hikâye açısından izleyiciye pek bir şey vadetmese de dövüş sahneleriyle bu tür filmlere meraklı olanların şüphesiz takdir edeceği, aksiyon dolu bu yapımda Ke Huy Quan, kötü adamları bir John Woo filminden fırlamış gibi havaya uçurur, bir yandan da dönemin harikalarının yanında şiddetli bir zarafetle tekmeler ve yumruklar sallar.


İkinci Seferde

Yönetmen: Jeffrey Lau / Oyuncular: Ke Huy Quan, Ekin Cheng, Cecilia Cheung, Annamarie Ameera, Oliver Tan, John Wang, Alexander Fung, Johnny Koo, Lynne Langdon, Glen Pon, David Quan, Roger Chico De Coster, Andra Ohman, Jeff Bostrand, John Smith Burnside / Süre: 99 dakika
 

 

Hong Kong filmlerinde çokça gördüğünüz türlerin tuhaf bir karışımı olan yani kısmen romantik bir komedi ama aynı zamanda bundan daha ciddi şeyleri de ele alan 2002 yılına ait Second Time Around (Mou han fou wut) adlı bu filmde; genç bir adam, büyük paralar kazanabileceğini kanıtlamak için en iyi arkadaşıyla Las Vegas'a gider.

Ancak işler korkunç bir şekilde tersine dönüp tüm parasını kaybettiğinde, o ve arkadaşı, zaman yolculuğu ve paralel evrenleri içeren bir efsanenin parçası olan bazı özel taşların hikayesini anlatan genç bir kadından yardım alır.

Üçlü bir araba kazası geçirdiğinde, hayatta kalan tek kişi genç kumarbazdır.

Bir kadın dedektif tarafından takip edilen ikili, Noel Günü'nde yanlışlıkla kumarbazın yanlış şeyleri düzeltmeye karar verdiği ve aynı zamanda dedektife âşık olduğu zamanda geri döner.

Ke Huy Quan bu filmde gizemli bir şekilde zamanda geriye giden ve bir şeyleri değiştirme şansı elde eden kumarbaz Sing Wong'a hayat vermiştir.

Bu Asyalı Amerikalılar için oyunculuk fırsatlarının olmaması nedeniyle oyunculuktan emekli olmaya karar veren Quan'ın 2021 yılına kadarki son ekran oyunculuğudur.


Gerçek Hazine

Yönetmen: Jude Weng / Oyuncular: Ke Huy Quan, Kea Peahu, Alex Aiono, Lindsay Watson, Owen Vaccaro, Kelly Hu, Branscombe Richmond, Brad Kalilimoku, Marc Evan Jackson, Chris Parnell, Ricky Garcia, Mapuana Makia, Ryan Higa, Kyndra Sanchez, Stephon Fung, John William Acton, X Mayo, Brahim Chab, Hicham Philippe Hachem, Stephen Renney, Winai Wiangyangkung, Ely Garcia II, Luke Mielnick / Süre: 123 dakika
 

 

Netflix'in Aile Temalı Filmler kuşağında gösterime giren Finding 'Ohana adlı bu filmde; yaz tatilini Hawaii'nin O'ahu adasında geçiren Brooklynli iki kardeşin kayıp bir hazineyi bulmak için çıktıkları macera, kökenleriyle bağ kurmalarını sağlar.
 

 

Pili ve ağabeyi Ioane hayatları boyunca Brooklyn'de anneleri Leilani ile yaşamıştır, ancak sağlık ve mali sorunları ciddileşen büyükbabası Kimo'ya yardım etmek için anneleri Leilani ile birlikte geçici olarak New York'tan Oahu'ya taşınırlar.

Leilani, askeri subay olan eşi Kua'nın on bir yıl önce çatışmada öldürülmesinin ardından adayı terk etmiştir, ama her şeyden öte Leilani'nin ve babasının ilişkisinde, karşılıklı bir yabancılaşma duygusundan kaynaklanan çok sayıda öfke ve kızgınlık vardır.
 

 

Başlangıçta yeni çevresine şüpheyle yaklaşan Pili, büyükbabasının stüdyosunda adanın mağaralarında ve dağlarında gizlenmiş iki yüz yıllık bir gemi enkazı hazinesini ima eden şifreli bir korsan günlüğünü bulur.

Pili, aslen Güney Amerika kolonilerinden kalmış olan bu günlüğün İspanya'ya altın taşıyan Perulu adlı bir gemide denizci olan Monks'a ait olduğunu öğrenir.

Ancak, sömürgecilerin kiraladığı korsanlar kaptanlarına karşı isyan etmişlerdir, böylelikle bu korsanların liderleri Robinson, Brown ve Monks, hazineyi bir dağın içine saklamıştır.
 

 

Monks, günlüğünü Pili'nin ve Ioane'nin ataları olduğu ortaya çıkan Hawaiili bir çifte verir.

Gerçek hazine bulma umuduyla kendinden geçmiş olan Pili, onu Casper adında yerli bir çocukla aramaya gider.

Kız kardeşinin kayıp olduğunu keşfeden Ioane, adada kısa süre önce tanıştığı Hana ile onu dağa doğru takip eder.

Hazinenin potansiyel olarak gerçek olabileceğini anladıklarında, dört genç hazinenin kendi sorunlarını çözeceğine inanarak birlikte hazineyi aramaya karar verirler.
 

 

Böylelikle Brooklyn'de büyüyen kardeşlerin rutin hayatları O'ahu kırsalında geçirdikleri yaz, uzun süredir kayıp olan bir hazinenin yerini gösteren bir günlük bulmalarının ardından heyecanlı bir hâl alır.

Buldukları şifreler ağabeyi ve yeni arkadaşlarıyla birlikte ipucu çözme becerilerini kullanarak Pili'yi Hawai'nin doğal harikaları arasında ömür boyu sürecek bir maceraya sürüklerken kardeşler yerli kültürüne saygı duymayı ve sevmeyi öğrendikçe, tüm sırların paylaşılmaması gerektiğini ve hayattaki gerçek hazinenin 'Ohana ailesi olduğunu keşfederler.

Hazinenin yerini bulmak için harekete geçip yeni arkadaşlarıyla birlikte çıktıkları bu aksiyon dolu öykünün epik macerasında iki kardeş Z kuşağına Indiana Jones'u hatırlatırken 2018 yılında oyunculuğa yeniden dönmeye karar veren Ke Huy Quan da bu filmin kadrosunda yer alır ve George Phan adlı bir karakteri canlandırır.


Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Yönetmen: Dan Kwan, Daniel Scheinert / Oyuncular: Ke Huy Quan, Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Biff Wiff, Sunita Mani, Aaron Lazar, Brian Le, Andy Le, Narayana Cabral, Chelsey Goldsmith, Craig Henningsen, Anthony Molinari, Panuvat Anthony Nanakornpanom, Cara Marie Chooljian, Randall Archer, Efka Kvaraciejus, Peter Banifaz, Audrey Wasilewski, Li Jing, Dylan Henry Lau, Peter Boon Koh, Timothy Eulich, Daniel Scheinert, Michiko Nishiwaki, Jane Lui, Jason Hanmer, Timothy Scott Ralston, Hiroshi Yada, Elle Alexander, Amanda, Emmett Ferguson, Waymond Lee, Pablo Ramos, D.Y. Sao / Süre: 139 dakika
 

 

Kısa bir süre önce sinemalarda gösterime giren Everything Everywhere All at Once adlı bu film; ailesi ve işiyle sıradan bir hayata sahip olan Evelyn'in, bir anda tüm çoklu evrenlerdeki benliklerine vakıf olması ve evreni kurtaracak yegâne gücün kendisi olduğunu keşfetmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.
 

 

Kocasıyla yıllar önce Çin'den Amerika'ya göç edip yeni bir hayata başlayan Evelyn, yaşayabileceği alternatif hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfederek, tek başına tüm evrenleri kurtarması gereken çılgın bir maceraya sürüklenir.

Tüm coşkusuna rağmen Hollywood'da oyunculuk yaptığı son deneyimlerinin yaralarını hâlâ üzerinde taşıyan Ke Huy Quan yaklaşık yirmi yıl ara verdikten sonra yetişkinlik dönemine ait bu ikinci oyunculuk deneyiminde izleyicilerin daha önce hiç görmediği şeyler sergiler ve klasik karakterleri Short Round ve Data'ya bazı geri dönüşler yapar.
 

 

Filmin kalbinde yer alan Ke Huy Quan, Michelle Yeoh tarafından oynanan, zor durumdaki bir çamaşırhane sahibinin yumuşak huylu kocası Waymond Wang'ı canlandırır.

Ama bu çok evrenli bir film, bu yüzden Quan aynı zamanda birbirinden çok farklı iki Waymond'a hayat verir; biri, bir dövüş sanatları ustası ve evrende dolaşan savaşçı, diğeri, başka bir zamanda ve yerde Yeoh'un karakterinin kaçmasına izin veren aşka düşkün romantik bir lider.
 

 

Quan bu rolü aldıktan sonra bile bir süre karısı, menajeri ve avukatı Jeff Cohen'den başka kimseye bundan bahsetmediğini, çünkü yapımcıların istedikleri performansı ortaya koyamayacağından dolayı kovulacağından endişe duyduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan dövüş sanatları filmlerinin kraliçesi kabul edilen Yeoh ile birlikte çalışacağına uzun bir süre inanamadığını dile getiriyor.
 

 

Tüm endişe ve korkularına karşın bu rolü aldığında rolüne hazırlanmak ve araştırma yapmak için üç ayı olduğundan bahseden Quan, tekrar kamera önüne çıkmadan önce ödevini layıkıyla yapması gerektiğini bildiği için bir oyunculuk koçu, bir diyalog koçu ve bir ses koçu tuttuğunu, çünkü çok uzun zamandır kamera önüne çıkmadığı için üzerindeki gerginliği atması için en doğru yolun bu olacağını düşündüğü belirtiyor.

Tabii diğer taraftan profesyonel açıdan da canlandıracağı karakterin her yönünün biraz farklı görünmesini istediği için de böylesi bir çalışmanın kendisine yardımcı olacağına inandığını dile getiriyor.

Böylelikle bir vücut hareketi koçu Jean-Louis Rodrigue ile çalışan Quan, seyircinin bu karakterin her bir versiyonunu nasıl hareket ettiklerine, yürüdüklerine ve konuştuklarına göre ayırt edebilmelerini istediğini söylüyor.
 

 

Ayrıca dövüş sanatları filmlerinin kraliçesiyle bir filmde olduğunu düşünerek performansını hızlandırabilmek için tekrar eğitime başladığını belirten Quan, kendisini forma sokmak için her gün derse gidip, koşu bandında eforunu güçlendirdiğini belirtiyor.

Bu arada filmin en beğenilen sahnelerinden olan bel çantası sekansı için wushu ipli dart tekniklerini öğrenen ve koreograflar ve dublör ekibiyle çalışan Quan'ın nihayetinde işine, izleyicisine, ekip arkadaşlarına ve filmin yapımcılarına olan saygısı meyvesini vermiş gibi görünüyor.

Öyle ki Quan'ın hayat verdiği karakteri Waymond Wang başlarda uysal, yumuşak sesli bir koca, baba ve çamaşırhane sahibiyken işler aniden sarpa sardığında, giydiği bel çantasını yırtıyor ve bir grup IRS güvenlik görevlisini bastırmak için onu bir wushu ipi gibi kullanarak nefes kesici bir uzmanlıkla kamçılıyor.


Diğer çalışmaları

1980'lerde sinema dünyasına adım attığı "Indiana Jones and the Temple of Doom" ve "The Goonies" filmlerinde canlandırdığı karakterlerle popüler olduktan sonra bir süre televizyon dünyasında da kariyerine devam eden Ke Huy Quan, 1986 tarihli sitcom "Together We Stand"da Sam karakterini canlandırdı, CBS iptal etmeden önce bu dizi 13 bölüm sürdü.

Sonrasında 1990'dan 1991'e kadar iki sezon devam eden sitcom türünde bir durum komedisi olan "Head of the Class"ta Jasper Kwong olarak rol aldı.

1993 yılında Mandarin dilinde yayımlanan "The Big Eunuch and the Little Carpenter" adlı kırk bölümlük dizide başrol oynadı.

Kısa bir süre önce ise Disney+ için "American Born Chinese"in TV uyarlamasının kadrosuna katıldığı açıklandı.
Müthiş görünen çoklu evren filminde ekranı Michelle Yeoh ile paylaşmış olan Ke Huy Quan, tanrılar ve canavarların destansı hikayesinde yine onunla birlikte görünecek.

Aynı adı taşıyan Eisner ödüllü çizgi roman serisine dayanan ve şubat ayında çekimlerine başlayan bu yapım, okulda bir yabancı değişim öğrencisiyle tanıştıktan sonra okula gönderilen Jin Wang'ın hikayesini anlatıyor.

Bu; Çin mitolojik tanrılarına meydan okuduğunu ve buna karşılık ait olmak için mücadele ettiği bir dünyada yerini bulduğunu anlatan, çağlar boyu süren bir hikâye.

  • Cyndi Lauper: The Goonies 'R' Good Enough (1985, Müzik video klibi)
  • Birlikte Ayaktayız (Together We Stand, 1986-1987, Televizyon dizisi)
  • Sınıf Başkanı (Head of the Class, 1990-1991, Televizyon dizisi)
  • Mahzenden Masallar (Tales from the Crypt, 1991, Televizyon dizisi)
  • Büyük Haremağası ve Küçük Marangoz (The Big Eunuch and the Little Carpenter, 1993, Televizyon dizisi)
  • Çinli Amerikan (American Born Chinese, 2022, Televizyon dizisi)

Ödüller

  • 1985 Genç Sanatçı Ödülleri: Müzikal, Komedi, Macera veya Drama Dallarında En İyi Genç Yardımcı Erkek Oyuncu (Indiana Jones and the Temple of Doom)
  • 1987 Genç Sanatçı Ödülleri: Yeni Bir Televizyon, Komedi veya Drama Dizisinde Genç Bir Oyuncudan Olağanüstü Performans (Together We Stand)

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU