Bakan Soylu'dan Suriyeli sığınmacılarla ilgili açıklama: Bayram gidişine bir kısıtımız var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyeli sığınmacıların bayramda memleketlerine ilişkin soruyu "Bu bayram için de önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir kısıtımız sözkonusudur" diye yanıtladı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Meclis'te basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Son günlerde kamuoyunun gündeminde büyük yer tutan sığınmacılar konusuna değinen Soylu, "Bu insanlar elbette ki kendi memleketlerine geri dönecekler. 490 bin üzerindeki Suriyeli güvenli bölgelere döndüler, bundan sonra da dönecekler. Zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değildir. Bu bayram için de önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir kısıtımız sözkonusudur" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değildir"

Bakan Soylu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Bayramda ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların geri dönmelerine gerek yok" açıklamasının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

Sayın Bahçeli'nin bu konuda daha önceki konuşmalarını ve MHP'nin göç raporunu okumuş birisi olarak söylüyorum; o gün ne söyleniyorsa bugün aynı anlayışla aynı değerlendirmeler ortaya koyuluyor. Yani farklı bir üslup söz konusu değil. Bu zamana kadar 500 bin gönüllü geri dönüş yaptı. Bugün bu mesele provoke ediliyor. Bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu insanlar elbette ki kendi memleketlerine geri dönecekler. 490 bin üzerindeki Suriyeli güvenli bölgelere döndüler, bundan sonra da dönecekler. Zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değildir. Bu bayram için de önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir kısıtımız sözkonusudur. Yani bayram gidişine bir kısıtımız var. 

"192 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi"

Soylu, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine, Türkiye'de 2021 sonu itibarıyla 120 bini reşit (karı-koca) ve diğerleri çocuk olmak üzere 192 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiğini bildirdi. Bu konudaki geçmiş tartışmaları anımsatan Soylu, "Suriyeli iş insanları, zanaatkarlar, öğretim üyeleri, doktor ve mühendis. 'İşte bunları kaçırıyorsunuz yurt dışına, bunları kaçırmayın.' diyenlerle bugün 'Siz bu insanları çocuklarıyla aileleriyle beraber niye vatandaş yaptınız?' diyenler aynı insanlar. Farklı değiller." diye konuştu.

MHP lideri Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Düzensiz göç adı konmamış bir istiladır. Ağır şartlar ortadan kalktığı zaman mültecilerin geldikleri gibi gönderilmeleri bizim asıl önerimizdir. Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır. Özellikle önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmelerine hiç gerek yok" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU