NYT: Ukrayna, Rus birlikleri püskürtmek için misket bombası kullandı

Dünyada misket bombalarından zarar görenlerin yarıya yakını çocuk

Ukrayna tarafından fırlatıldığı ve içinde misket bombası olduğu iddia edilen Uragan füzesinin başlık kısmı inflak ettikten sonra sağlam kalıyor (Tyler Hicks / New York Times)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Ukrayna'nın Rus güçlerini geri püskürtmek için misket bombası kullandığını iddia etti.

NYT, martın ilk haftasında Ukraynalı güçlerin Harkov Oblastı'ndaki Husarivka köyünde konuşlanan Rus askerlerine karşı düzenlediği saldırıda misket bombası kullandığı öne sürdü.

14 Nisan'da bölgeye giden NYT muhabirleri, Rus birliklerinin geçici üs olarak kullandığı bir çiftliğin yakınına 220 milimetrelik bir Uragan füzesi düştüğünü aktardı.

Köy sakinlerinden 58 yaşındaki Yuriy Doroşenko, füzenin 6 ya da 7 Mart'ta düştüğünü söyledi. Haberde, bu tarihlerde köyün neredeyse Rus birliklerinin kontrolü altında olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnfilak eden füzelerden arta kalan parçaları inceleyen NYT muhabirleri, bunların misket bombası taşıdığını doğruladığını öne sürdü.

"Bomba içinde bomba" olarak da bilinen misket bombaları uçaklardan ya da havan toplarıyla atılabiliyor. Bunlar, düştüğü yerde veya havada açılarak taşıdıkları küçük bombaları etrafa saçıyor.

Haberde, etrafa saçılan küçük bombalardan her birinin, TNT olarak da bilinen trinitrotoluen adlı patlayıcı maddeden yaklaşık 312 gram içerdiği iddia edildi. Bu miktar standart bir el bombasındaki patlayıcı maddenin neredeyse iki katına denk geliyor.

NYT muhabirleri iki benzer füzenin daha köye düştüğünü öne sürerken, bunların yakından incelenemediğini fakat misket bombası olduğunun uzaktan görsel olarak doğrulandığını savundu.

Saldırının Ukrayna tarafından düzenlenip düzenlenmediğine dairse henüz net bir bilgi elde edilemedi.

Ukrayna ordusundan bir danışmanla ve Ukrayna Savunma Bakanlığı'yla iletişime geçen NYT'nin yorum talepleri reddedildi.
 


ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Mary Wareham, "Devam eden çatışmalarda Ukrayna'nın misket bombası kullandığına işaret eden kanıtlar bulunması şaşırtıcı olmasa bile kesinlikle korkunç" dedi.

NYT'nin aktardığına göre savaştan önce yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı köyün nüfusu, birçok kişinin çatışmalardan kaçması nedeniyle şu anda 400 civarında.

Ukrayna güçleri köyün kontrolünü 26 Mart'ta ele geçirmişti.

Rusya da suçlanmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 55. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Rusya'nın da savaşta misket bombası kullandığı iddiaları gündeme gelmişti.

Birleşik Krallık, ABD, HRW, Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler, Rus birliklerin Ukraynalı direnişçilere ve sivillere karşı misket bombası kullandığını öne sürmüş, Kremlin ise iddiaları reddetmişti.

Misket bombasından ölenlerin neredeyse yarısı çocuk

Misket bombalarının kullanımı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insan hakları ihlali olarak kabul ediliyor.

HRW'nin iki yıl önce yayımladığı bir rapora göre 2020'de dünya genelinde 360 misket bombası kaynaklı vaka tespit edildi. Bu olaylarda 107 kişi hayatını kaybederken, 242 kişi de yaralandı. Misket bombası vakası sayısı 2019'a göre yüzde 14, 2018'e göreyse yüzde 30 arttı.

Raporda bu saldırılardaki can kayıpları ve yaralanmaların yüzde 44'ünü çocukların oluşturduğu da belirtildi.

Misket Bombaları Koalisyonu'nun 2008'de ilan ettiği ve 19 Nisan'da düzenlenen "Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü"yle bu bombanın yarattığı tahribata dikkat çekiliyor.

Dünya genelinde bugüne kadar misket bombası kaynaklı 60 ile 80 bin arasında sivil can kaybının olduğu düşünülüyor.



Independent Türkçe, New York Times, Common Dreams, AA

DAHA FAZLA HABER OKU