Somnium Space duyurdu: Ölenler Metaverse'te yaşayacak

Kişilikler kopyalanıp avatara dönüştürülecek

Somnium Space herkesin erişimine Eylül 2018'de açıldı (Somnium Space)

Somnium Space adlı Metaverse şirketi, ölen kişilerin dijital evrende "yaşamasını" sağlayacak bir özellik planladıklarını açıkladı.

"Live Forever" (Sonsuza Kadar Yaşa) adlı mod, kullanıcıların verilerinin toplanmasıyla geliştiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin kurucusu ve CEO'su olan Artur Sychov, yaklaşık 5 yıl önce babasına kanser teşhisi konduğunu söyledi. Sychov, birkaç yıl içinde babasının hayatını kaybettiğini ve bunun ardından çocuklarının, büyükbabalarıyla sohbet edebilmesinin bir yolu olup olmadığını merak etmeye başladığını söyledi.

Somnium Space böylece söz konusu modu geliştirmeye başladı. Özellik, Metaverse'teki kişilerin hareketlerinin ve konuşmalarının veri halinde saklanmasını gerektiriyor. Böylece kullanıcıların kendisi gibi hareket eden ve konuşan bir avatar ortaya çıkıyor. Avatar, kullanıcı öldükten sonra da dijital dünyada kalmaya devam ediyor.

Sychov insanların, ölen yakınlarıyla istedikleri zaman konuşabilmesini istediğini belirtti:

Ben verilerimi topladım. Eğer ölürsem çocuklarım avatarımla sohbet edebilir.

CEO bu gibi özelliklerin, Metaverse'ü yatırım yapmaya değecek bir deneyim haline dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti:

Bunun NFT ve markaların ürünlerini satmakla ilgili olduğunu düşünüyorlar ancak öyle değil. Bu çok daha derin.

Somnium Space halihazırda sanal gerçeklik gözlükleriyle uyumlu. Şirket ayrıca sanal gerçeklik için kıyafet geliştiren Teslasuit'e yatırım yaptı. Sychopv, kıyafet sayesinde daha fazla veri toplanabileceğini kaydetti.

Planın ilk adımı, modda yer almak isteyen Somnium Space kullanıcılarının 50 dolarlık ödeme yapması ve verilerin kaydedilmesi. Şirket, hareket ve konuşma verilerine dayanan avatarları gelecek yıl çıkarmayı hedefliyor.

Sychov, yapay zeka sayesinde veriler eski de olsa özelliğin sürekli gelişmeye devam edebileceğini savunuyor.

Öte yandan verileri reklamcılara satmadıklarını belirten Sychov, "Adınızı ve kim olduğunuzu bilmek istemiyoruz" dedi.

Zira şirket, modu açmayan kişilerin verilerinin toplanmadığını bildirdi. Peki ölen bir kişinin Metaverse'te avatarının yapılmasına dair etik kaygılar ne olacak? Sychov, bu konuyu hukuk ekibi ve kullanıcılarla görüşerek çözmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Vice, The Sun

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU