HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Yüzde 15'i kendimize baraj olarak belirledik

Sancar, seçimde hedeflerinin yüzde 15'in üstü olduğunu belirtti

Fotoğraf: HDP

HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, “Biz yüzde 15'i kendimize baraj ve çıta olarak belirledik” dedi.

Sancar, Halk TV'de Liderler Özel programında Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın konuğu oldu, soruları yanıtladı.

“HDP seçimlere hangi ittifak ile birlikte girecek” tartışmalarına yanıt vererek sözlerine başlayan Sancar, "Parlamento seçimleri için herhangi bir ittifaka girme arayışımız yok dedik. Bu tutumumuz devam ediyor. Çünkü bizim kendi ittifaklarımız var. Bu ittifaklarımızı büyütme isteğimiz var" ifadelerini kullandı.

"Demokrasi ittifakı üst başlığı altında çalışmalarımızı yürütüyoruz" diyen Sancar amacın olabilecek en geniş ezilenler sömürülenler dışlananlar topluluklarının bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

Mesela inanç toplulukları var, biz sadece kimlikler üzerinden yaklaşmıyoruz. Hak temelli, demokrasi özgürlük hedefli bir birliktelik arıyoruz. İstiyoruz ki Türkiye'de demokratik yolu açacak bir güçlü bir demokrasi ittifakı oluşsun.

“Muhalefet ilkeler üzerinde anlaşın”

"Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bütün muhalefetin ilkeler üzerinde anlaşmasını istiyoruz" diyen Sancar şunları kaydetti:  

İlkeler bir seçime kadar ki olan dönemde yapılması gerekenler. İki geçiş sürecinin nasıl olacağı ve bunun ortasında da adayın nasıl belirleneceği. Bu başlıklarla 11 madde sıraladık. Müzakere önerileridir bunlar. Kimseye dayatılan bir şey değildir. Bu başlıklarla ortak bir müzakere yönetirse muhalefet ve uzlaşma sağlanırsa biz aday belirlemeye hazırız.

"Hedefimiz de yüzde 15'in üstüdür"

Toktaş'ın "Şu an oluşturduğunuz yapıyla kaç milletvekili hedefliyorsunuz" sorusuna Sancar şöyle yanıt verdi:

Hedefimiz şu parlamentoda öyle geniş bir demokrasi gücü ortaya çıksın ki hiç bir iktidar o güç hesaba katılmadan, herhangi bir şey yapamaz halde olsun. Yani şunu demek istiyoruz, çoğunluğun bizsiz sağlanamayacağı bir milletvekili sayısına ulaşalım. 600 milletvekili varsa çoğunluk ancak demokrasi ittifakıyla sağlansın. Oy oranı olarak hedefimiz de yüzde 15'in üstüdür. Biz yüzde 15'i kendimize baraj ve çıta olarak belirledik.

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU