ENAG kurucusu Veysel Ulusoy'dan "siber saldırı" açıklaması: Telefonumdaki numaralar duruyor ama isimleri göremiyorum

TÜİK'le ilgili bir yasa tasarısı çıkartılacağına yönelik haberlerin ardından tartışmaların odağına yerleşen ENAG'ın kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Independent Türkçe'ye konuştu

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, ENAG kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy/ Fotoğraf: Evrensel

Hükümetin, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) izin alınmadan, resmi olmayan istatistiklerin yayınlanmasına hapis cezası getirilmesini öngören bir yasa taslağı hazırlığında olduğu ekonomi gündeminin birinci sırasında yer aldı. 

Bloomberg News'tan Fırat Kozok'un haberine göre bu hafta TBMM'ye sunulması planlanan yasa tasarısı, tasarı üzerinde daha fazla çalışılması gerektiği için ertelendi. 

Konuyla ilgili iki kaynağa dayandırılan habere göre tasarıda, izinsiz ekonomik veri açıklayanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alması öngörülüyor. 

Tasarıda "Net bir metodoloji olmadan, bilimsel çalışma adı altında kamuoyuna sunulan manipülatif istatistiklerin bir kısmı, hem Türkiye İstatistik Kurumu'nu hem de ekonomik göstergelere olan güveni hedef alıyor" ifadeleri yer alıyor. 

Haberin gündemde yer almasının ardından ENAG, Twitter hesabından "ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır" açıklamasını yaptı. 
 


"Telefonumdaki numaralar duruyor ama isimleri göremiyorum" 

Independent Türkçe'ye konuşan ENAG Yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Güzel devletimizin güzel kurumlarını yıpratan insanların yaptığı, saldırı niteliğinde bir hareket bu. Hiçbir zaman TÜİK'imizi ve devletin herhangi bir kurumunu yıpratmamak gerekiyor. Ama maalesef oradaki karar vericiler bunu yaptı" değerlendirmesini yaptı. 

Kendisine yönelik siber saldırı olduğu yönünde sosyal medyada yer alan paylaşımlar hakkında Ulusoy, "Bugün telefonundaki isimler aniden kayboldu. Numaralar var ama isimleri göremiyorum. Hesabım Google'a bağlı. Dışarıda olduğum için yükleyemiyorum. Eve gidip onları yeniden çekeceğim" dedi. 

"ENAG yerindedir, ENAG'a hiç kimsenin gücü yetmez" 

Ulusoy, "Devletin gücüyle arkasına kuvvet alan zavallı insancıkların yarattığı bir mekanizma bu. Hepsiyle hesaplaşacağız, hiç merak etmesinler. Ben bunların arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyorum" diye konuştu ve şöyle devam etti: 

Mücadelemiz devam edecektir. ENAG yerindedir, ENAG'a hiç kimsenin gücü yetmez. ENAG'ın gücü, TÜİK yasasının altıncı maddesinin üçüncü bendinde ve Anayasa'da açıkça belirtilmiş. 

Veysel Ulusoy'un bahsettiği, TÜİK Kanunu'nda yer alan ilgili madde şunları söylüyor:

İstatistikî sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar, araştırmalarının sonuçlarını basın ve yayın yoluyla kamuoyuna açıklamaları hâlinde, araştırmanın kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını araştırma sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlüdürler

"Gücümüzü halktan alıyoruz"

"Ek bir yapay hapis cezası ve benzeri suçlamalarla veya kanun değişiklikleriyle kimse bizi yolumuzdan şaşırtamaz" diyen Ulusoy, "Çünkü gücümüzü halktan, gücümüzü Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarından alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarını çiğneyerek, devletin değil, hükümetin gücüyle yasa çıkartılıyorsa onunla da sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Bu böyle biline" şeklinde konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU