Ukrayna krizi ve bilgi tekelciliği

Bu savaşın önemli küresel ve örgütsel yansımaları olacak

Fotoğraf: Reuters

Rus haber sitesi Sputnik'e erişim girişimlerimin çoğu geçen ay boyunca başarısız olurken 'Russia Today' (RT) sitesine "Sitemiz ciddi bir saldırı altında... Lütfen sizi istediğiniz sayfaya yönlendirmemizi bekleyin" ifadesi çıkana kadar giremedim.

RT sitesinde Moskova savaş açtığından bu yana Ukrayna krizinin kamuoyuna 'Donbas'ı korumak için yapılan Rus askeri operasyonu' başlığı altında servis edildiği doğru.

Bu, yayın organının taraflı olduğunun bir göstergesi ve Moskova'nın savaş konusundaki tutumunu desteklemek amacıyla yapılan doğru olmayan bir tanım.

Ancak bu krizde Rusya'nın sesini susturma girişimleri de açıkça görülüyor. Bunu kanıtlamak için de fazla çaba gerekmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Federasyonu Devlet Duması (parlamento) iki gün önce, arama motoru Google'ın savaş, buna bağlı gelişmeler ve etkileriyle ilgili çok miktarda materyal içeren YouTube video paylaşım sitesindeki Rusya Federasyonu Devlet Duması kanalını sildiğini duyurdu.

Alınan bu kararı kınayan Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bu, Washington'ın Rusya vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğinin başka bir kanıtıdır. ABD yetkili mercileri, sosyal ağlara sahip ABD merkezli bilişim şirketlerini ülkemize karşı bir medya savaşı açmaya zorluyor. Bu, bilgiyi tekelleştirme girişimidir.


Dünyanın derin ve acı verici etkilerinin sıkıntısını çektiği bu öldürücü krizin patlak vermesinden bu yana krizin tarafları taktik ve stratejik hedeflerine ulaşmak için sürekli medyayı kullanıyor.

Her şekilde bu taraflardan herhangi birinin krizi medyaya taşırken rasyonel bir politika izlediği veya propagandasını yapmak ve karşı tarafın sesini susturmak için meşru veya gayrimeşru bir araç sağladığı iddia edilemez.

Buna ek olarak krizdeki gelişmeleri ele alan medya, kamuoyunun eğilimlerini bozmaya, düşüncelerini dağıtmaya ve net bir vizyon oluşturma veya doğru bir karar alma becerisini sınırlamaya katkıda bulunan yanıltıcı bilgilerle dolup taştı.


Haberleri takip eden herhangi bir sağduyulu kişi, medyanın krizi ele alışıyla ilgili olarak her iki tarafın da izlediği stratejinin özelliklerini görebilir.

Örneğin Rusya tarafından bakacak olursak; Batı ile kendi medya gücü arasında korkunç bir dengesizlik olduğunun bilincinde olan Moskova'nın gücü ve siyasi sisteminin doğası gereği en kolay ve tutarlı çözüme başvurduğu görülecektir.

Moskova bu çözüm doğrultusunda doğrudan propaganda 'taktikleri' benimseme, tek bir sese odaklanma, eleştirel ve düşmanca internet sitelerini, araçlarını ve sesleri engelleme, Batı medyasına karşı önleme ve dezenformasyon saldırıları başlatmak için büyük çabalar ve kaynaklar harcama adımı adımı atacak.

Yerel ve uluslararası düzeyde itibarını zedelemeyi ve konumunu zayıflatmayı amaçlayan Batı medyasının ihlallerini öne çıkarma ve şikayet etme yöntemiyle ulusal medyayı dört başı mamur bir savaş aracı olarak kullanacak.


Ancak son derece yetenekli ve etkili medya ve iletişim araçlarıyla donanmış bir şekilde bu savaşa korkusuzca giren Batı, tüm enerjisini Rusya'yı medya alanında yenmek için harcayacak.

Bu stratejiyi sürdürürken popüler 'sosyal medya' araçlarının kanatlarının altına kıvrılacak.

'Geleneksel' medyaya, Rus rakibinin 'totaliter modeline' karşı daimi savaşını sürdürmek için gerekli fırsatları sağlayacak.
 


Bu savaşta ve Putin'in Rusya'sına karşı stratejik mücadelede kendi anlattıklarının ve davasının lehine olacak şekilde 'uluslararası iletişim alanını kamulaştırmak' için hukuk ve örgütlenme alanındaki araçlarını harekete geçirecek.

Ruslar kolay, ilkel ve sınırlı kaynakları olan stratejilerini izleyip sürekli uluslararası alanda imajlarını ve itibarlarını kaybederken Batı, iki taraf arasındaki iletişimsel güçteki dengesizlikten dolayı göz alıcı zaferler kazanıyor.

Ancak Batı bünyesindeki bazı önemli merkezler bu büyük dengesizliğin ciddiyetini hissetmeye başladı.

Bu merkezler, Rus rakibini ezebilen ve aynı zamanda Avrupa başkentlerinde alarm zilleri çaldıran bir güç ve hakimiyet gösteren ABD tarafı ile bazı Batı ülkeleri arasında bir çatışma çıkması durumunda bunun sonuçlarını hesaplamaya başlamış olabilir.


Avrupa Birliği (AB) ülkeleri iki hafta önce, önümüzdeki yılın başlarında yürürlüğe girecek yeni bir anlaşma taslağı üzerinde uzlaştı.

Fransızlar söz konusu anlaşmanın amacının küresel düzeyde 'ABD dijital devlerinin hakim konumlarından yararlanmalarına son vermek' olduğunu duyururarak bunu 'dijital piyasalar konusunda son yılların en önemli düzenlemesi' olarak tanımladılar.

Avrupalılar, bu dev şirketlerin rekabet yasalarına zarar veren faaliyetlerde bulunarak belirli hedeflere ulaşmak için tekelci konumlarını ve iletişim pazarlarındaki üstün nüfuzlarını kullandıklarını fark ettiler.


Bu savaşın önemli küresel ve örgütsel yansımaları olacak.

Bu yansımalar listesinin başında Ukrayna savaşının tamamen ABD'nin hedeflerine ulaşmasına ve uluslararası krizler ve etkileşimlerde görüşlerini hayata geçirmesine bağlı olduğu kanıtlayan güçlü dijital sistemi sınırlamaya yönelik Batı girişimlerinin sonuçları var.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU