Erkek çocuk isteyen İsrailli Araplar, Batı Şeria'daki doğum kliniklerine akın ediyor

Yasalara göre İsrail vatandaşı kadınların tüp bebekle erkek çocuk sahibi olabilmesi için en az 4 kız çocuğu olmalı

Filistin'deki klinikler, İsrail'deki uygulamalara kıyasla çok daha rahat tüp bebek işlemi imkanı sunduğu için rağbet görüyor (AFP)

Bebeklerinin cinsiyetlerini seçmek isteyen İsrailli Araplar, İsrail'deki katı kurallardan kaçıp Batı Şeria'daki doğum kliniklerinde tüp bebek işlemi yaptırıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve kendilerini Yasmine ve Jacki olarak tanıtan çift, erkek çocuk istediklerini ve tüp bebek işlemi için Kudüs'ten üç saatlik bir yolculukla Filistin kontrolü altındaki Nablus'a geldiklerini anlattı.

34 yaşındaki Jacki, "İki kızımız için bir erkek kardeş istiyoruz" dedi.

Dima Doğum Kliniği'nin başındaki Amani Marmash, tüp bebek işlemi için günde yaklaşık 20 danışma seansı düzenlediklerini, bunlara katılanların yarısını Filistinlilerin diğer yarısını da İsrailli Arapların oluşturduğunu söyledi.

Kişi başına en çok tüp bebek uygulamasının yapıldığı ülke olan İsrail'de bu uygulama İsrail vatandaşı olan kadınlara 45 yaşına kadar ücretsiz olarak sunuluyor.

Öte yandan tüp bebek uygulaması İsrail'de sıkı denetim altında tutuluyor. Yasalara göre İsrail vatandaşı kadınların tüp bebekle erkek çocuk sahibi olabilmesi için en az 4 kız çocuğu olmalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat 27 yaşındaki Yasmine, Filistin kontrolündeki bölgelerde yer alan doğum kliniklerinde "kendilerinden neredeyse hiçbir şart istemediklerini" söyledi.

İsrail'den gelen ve kimliğini paylaşmayan 29 yaşındaki bir kadınsa "İlk oğlum için bir erkek kardeş istedim. Doğal yollardan denedik ama üç kızım oldu. Sonra da tekrar riske girip birkaç kez daha hamile kalmak istemedim. Garanti sonuçlar elde etmek ve artık son kez hamile olmak istedim" dedi.

Marmash, tüp bebek uygulamasının başarıya ulaşma şansının en iyi senaryoda yüzde 60 ile 65 arasında değiştiğini belirtti. Kliniğin Facebook sayfasındaysa cinsiyet seçme sürecinde yüzde 99,9 başarı yakalandığı ifade ediliyor.

Klinikte çalışan doktor Salim Atabeh, tüp bebekteki düşük başarı oranını göz önünde bulundurarak tek işlemde iki ila üç embriyonun rahme yerleştirildiğini söyledi.

Ancak böyle bir işlem sağlık açısından belirli riskleri de beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) Batı Şeria'daki özel kliniklerle ilgili 2019'da yayımladığı bir raporda, doktorların tüp bebek vakalarının yüzde 70'inde tek seferde rahme 3 ila 5 embriyo yerleştirdiğini ve bunun hem anne hem de çocuk için sağlık tehlikesi oluşturduğu belirtilmişti.

Atabeh, kliniğe gelen kişileri muhtemel yan etkilere ve sağlık sorunlarına karşı uyardıklarını belirtti.

Klinikteki tüp bebek işlemlerinin fiyatı yaklaşık 2 bin 700 euroyla 4 bin 100 euro arasında değişiyor.



Independent Türkçe, AFP, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU