İsrail Başbakanı Naftali Benet, milletvekilinin istifasının ardından mecliste çoğunluğu kaybetti

Başbakanın Idit Silman'ın istifasına hazırlıksız yakalandığı iddia edildi

Bennett, geçen yıl saldırıya uğrayan Silman'a destek verdiğini açıklamıştı (Yonatan Sindel/Flash90)

İsrail Başbakanı Naftali Benet, partisinden bir milletvekilinin ayrılması sonucu mecliste çoğunluğu kaybetti.

Benet'in liderliğini yaptığı radikal sağcı Yamina partisinden milletvekili Idit Silman, bugün yaptığı açıklamada “Birliktelik yolunu denedim. Bu koalisyon için çok çalıştım. Maalesef İsrail'in Yahudi kimliğinin zedelenmesinin bir parçası olamam” diyerek partiden ayrıldığını duyurdu.

Mecliste koalisyon sözcüsü olarak görev yapan 41 yaşındaki Silman, pazartesi günü İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz'le bir tartışma yaşamıştı.

Horowitz, 15-23 Nisan arasında kutlanacak Hamursuz Bayramı'nda hastanelere mayalı ekmek götürülmesine izin verileceğini açıklamıştı.  

Yahudilerin bu kutsal bayramında mayalanmış gıdaların yenmesi dinen yasak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan iki yıl önce Hamursuz Bayramı sırasında hastanedeki yakınlarına mayalanmış ekmek götüren kişilerin üzerlerinin aranması, ülkede tartışma yaratmıştı.  Bunun ardından Yüksek Mahkeme, Nisan 2020'de hastanelere mayalanmış ekmek getirilmesine ilişkin yasağın kaldırıldığını duyurmuştu.

Son dönemdeki bu gelişmelerden ve Horowitz'in açıklamasından rahatsızlık duyduğunu belirten muhafazakar Silman, “Koalisyon üyeliğimi sonlandırıyorum. Arkadaşlarımla konuşup onları sağcı bir hükümet kurmak için ikna etmeye devam edeceğim. Bundan bir tek benim rahatsızlık duymadığımı biliyorum” dedi.

Ulusal ana akım yayın yapan Maariv gazetesinden Anna Ravya Barsky, birkaç koalisyon üyesinin en az bir hafta öncesinden Silman'ın ayrılacağına dair bilgi sahibi olduğunu öne sürdü.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post ise Benet'in Silman'ın istifa kararından haberi olmadığını ve hazırlıksız yakalandığını iddia etti.

Ana muhalefet partisi Likud'un lideri Binyamin Netanyahu, Silman'ın kararını tebrik ederek milletvekilini kendisine katılmaya davet etti. Eski İsrail Başbakanı Netanyahu, diğer milletvekillerini de aynı şeyi yapmaya çağırdı.

İsrail'de herhangi bir koalisyonun tek başına göreve gelebilmesi için 120 kişilik parlamentoda 61 sandalyeye ihtiyacı var.

2021'deki seçimlerde yaşanan çalkantılı sürecin ardından Yamina partisiyle İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in partisi Yeş Atid (Gelecek Var) arasında koalisyon anlaşması sağlanmıştı.

Benet-Lapid koalisyonunda radikal sağcı İsrael Beiteinu'dan (Evimiz İsrail) İsrailli Arapların haklarını savunan Birleşik Arap Listesi'ne kadar farklı çizgilerden partiler yer alıyor.

Ana muhalefetle 60-60 paylaşılan sandalye sayısında dengeler Silman'ın istifasıyla Bennet'in aleyhine değişti. 



Independent Türkçe, AFP, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU