Ukrayna'da hastane bombalamakla suçlanan Mariupol Kasabı kimdir?

Çocuk hastanesinin ve sivillerin sığındığı tiyatronun bombalanmasını emretmekle suçlanan Mikhail Mizintsev'e Birleşik Krallık da yaptırım uyguluyor

Rusya'nın Albay General'i ve Ulusal Savunma Kontrol Merkezi'nin Başkanı Mikhail Mizintsev, 2018'de Moskova'da konuşurken (AFP)

Ukrayna'da acımasız askeri taktikler kullandığı iddiasıyla "Mariupol Kasabı" lakabını alan Rus generaline Birleşik Krallık (BK) da yaptırım uyguluyor.

Albay General Mikhail Mizintsev (Albay General; Rusya ve Kuzey Kore gibi çeşitli ordularda kullanılan, üç yıldızlı rütbedir. Bu ülkelerde Mareşal'den sonraki en büyük general rütbesidir -ed.n.) Ukrayna'nın güneyindeki liman şehri Mariupol'de bir kadın doğum hastanesinin ve binden fazla sivilin sığındığı tiyatronun yok edilmesi emrini vermekle suçlanıyor.

Mizintsev'in 6 yıl önce Halep kentinin büyük kısmını yerle bir eden Suriye'deki bombardıman harekatını da düzenlediği öne sürülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın askeri operasyonlarının kontrol edildiği Ulusal Savunma Komutanlığı ve Kontrol Merkezi'nin başkanı Mizintsev, medya simaları ve askeri liderler gibi önde gelen Rusların yer aldığı BK yaptırım listesine eklenen 14 kişi ve kurum arasında.

Propagandacı Sergey Brilev ve Kremlin'in finanse ettiği RT haber kanalının sahibi TV-Novosti de listeye dahil edildi.

Gazprom-Media'nın CEO'su Aleksandr Zharov, RT'nin genel müdürü Aleksey Nikolov ve Uluslararası Haber Ajansı Sputnik'in yayın yönetmeni Anton Anisimov'a da yaptırım uygulanacak.

BK Dışişleri Bakanlığı'nın belirttiğine göre Mizintsev, Suriye'nin Halep kentindeki sivil merkezlerin bombardımanı da dahil kullandığı "menfur taktikler"le biliniyor.

Dışişleri Bakanı Liz Truss şunları ekledi:

Putin'in Ukrayna'daki savaşı bir yalan yağmuruna dayanıyor. Britanya, Kremlin'in dezenformasyonunu ifşada dünyaya liderlik ediyor. Yaptırımların bu son halkası da Putin'in sahte haber ve anlatılarını yayan utanmaz propagandacıları hedef alıyor.

Rusya üzerindeki baskıyı artırmak ve Putin'in Ukrayna'da kaybettiğinden emin olmak için daha fazla yaptırım uygulamayı sürdüreceğiz. Hiçbir şey ve hiç kimse muaf değil.

Odesa'daki askeri karargahın basın servisi başkanı Sergey Bratçuk'a göre Mizintsev, Mariupol kuşatmasını bizzat yönetiyor.

Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki kentin bir aydır devam eden savaştaki en yoğun çatışmalarından bazılarına sahne olması, yetkilileri şehrin "küle" döndürüldüğüne dair uyarmaya sevk etmişti.
 


9 Mart'taki Rus hava saldırısı, Mariupol'daki kadın doğum hastanesini harap ederek en az üç kişinin ölümüne ve 17 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Rusya'nın bir hafta sonrasında, 16 Mart'ta attığı bombaysa binada sivillerin sığındığını belirtmek için yanındaki kaldırıma büyük beyaz harflerle "çocuklar" yazılmasına rağmen bir tiyatroyu dümdüz etmişti.

Ukraynalı yetkililerin 25 Mart'taki açıklamasında bu hava saldırısında yaklaşık 300 kişinin öldüğü belirtilmişti, ki bu da saldırıyı savaşta sivillere yönelik bilinen en ölümcül saldırı haline getirebilir. Aynı gün BM de kentte toplu mezarlar beklenebileceğini bildirmişti.

Katliamın Moskova'nın sivilleri öldürerek savaş suçu işlediği iddialarını körükleyeceği kesin. Bu suçlama doğrudan Mizintsev'e de yöneltiliyor.

Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Oleksandra Matviçuk, Twitter'da Mizintsev'in bir fotoğrafını paylaşarak şöyle dedi:

Onu hatırlayın. Bu Mikhail Mizintsev. Mariupol'daki kuşatmasına liderlik ediyor. Çocuk hastanesinin, drama tiyatrosunun ve benzerlerinin bombalanmasını emreden oydu. Suriye'deki şehirleri yok etmede muazzam bir deneyime sahip. Onunla Lahey'de buluşmayı sağlama sorumluluğunu biz üstleniyoruz #RusSavaşSuçları.
 

ukrayna-suriye.jpg
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında ortaya çıkan fotoğraflar, Suriye İç Savaşı'nda çekilen görüntülerle benzerlik taşıyor. 12 Mart 2022 tarihli fotoğraf (üstte) Ukrayna'nın Harkov kentinde cepheye yakın ve bombardımanların hedefi olan semtlerdeki yıkımı sergiliyor. 10 Ağustos 2014 tarihli fotoğraf ise Halep'te helikopterlerle düzenlenen varil bombası saldırısı sonrası binaların enkazını gösteriyor (Anadolu Ajansı)


2016'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kendi güçleriyle beraber Rus savaş uçakları, ülkede tahripkar bir bombardıman harekatı yürütmüştü.

Bölünmüş Halep kenti, ülkedeki en şiddetli çatışmalardan bazılarına sahne olmuş ve şehrin büyük kısmı enkaza çevrilmişti.

Savaşın harap ettiği Halep ve bombalardan hasar alan Ukrayna kentlerinin yan yana paylaşılan görüntüleri, Rusya'nın son çatışmasında da benzer taktiklerden faydalandığını ortaya koyuyor.
 

SEI93559984.jpg
2017'de Halep'in doğusunda, bir zamanlar isyancıların elindeki Selahattin mahallesinin sakinleri yıkıntıların içinde yürüyor (AP)
7f9a3787-ed8e-491e-9fbb-7843ba5ba850.jpg
2017'de Halep'in doğusunda, bir zamanlar isyancıların elindeki Ansari mahallesinde halk eskiden çok katlı apartmanlar olan moloz yığınları arasında yürüyor (AP)


Ukraynalı yetkililerin kamuoyuna açıkladığı, kayda alınan bir telefon görüşmesine bakılırsa Mizintsev'in meşhur zalimliği Rus askerlerine muamelesine de uzanıyor. Kayıtta üniformasını düzgün giymemiş astı bir subayın kulağını kestirmekle tehdit ettiği duyuluyor.

Mizintsev'in "Şurada dikilen, öküz gözleriyle somurtan, bana o memnuniyetsiz suratını, kokuşmuş yüzünü gösteren pisliğe bak" dediği duyuluyor.

Neden hâlâ görevde? Ayrıca neden ben vaktimi senin pisliğinle harcamak zorunda kalıyorum? Eğer bir birliğin başıysan, elini taşın altına koyacaksın. Neden bunun suratı darmadağın olmamış? Neden kulağı kesilmemiş? Neden şu ana kadar topallamaya başlamamış?

Normalde yaklaşık 400 bin kişinin evi olan Mariupol, haftalardır yoğun bombardıman altında.

Kentte mahsur kalan siviller çok az gıda, elektrik veya şebeke suyuyla bodrum katlarında sığınıyor.

SEI95466149.jpg
Mariupol'de marttaki top atışı saldırısında hasar gören kadın doğum hastanesinin avlusunun görüntüsü (AP)
SEI95302346.jpg
Sivillerin insani koridorlarla tahliye edildiği Mariupol'un hasar görmüş binaları (Anadolu Ajansı)


Mizintsev stratejik limanı savunan Ukrayna askerlerine silah bırakma ve insani koridorlardan kenti terk etme çağrısı yapmıştı ama Ukraynalı makamlar bu teklifi derhal reddetmişti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk'un Ukrainska Pravda haber ajansı tarafından aktarılan sözlerine göre Kiev, "Teslim olma ve silah bırakmayla ilgili herhangi bir konuşma olmayacağını" Rusya'ya çoktan iletti. Vereşçuk, Rusya'nın bu beyanını da "manipülasyon" diyerek reddetti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU